Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kaviárové perly z balzamikového octa si můžeme připravit i doma
Zdroj: Freepik

Kaviár z balzamikového octa je součástí moderní molekulární kuchyně. Ačkoliv zní jeho název honosně, jde o přípravu perliček z balzamika, které jsou ozdobou studené kuchyně a jejich příprava doma je celkem jednoduchá.

Na přípravu kaviárových perliček potřebujeme balzamikový ocet. Pokud nám příliš nechutná, můžeme ho smíchat s ovocnou šťávou - ostružinovou, borůvkovou nebo z arónie, které nenaruší jeho tmavou barvu. Poradíme vám, jak na to.

Kalendář Celý kalendář

Jak na balzamikový kaviár

Připravíme si vysokou sklenici a pipetu nebo injekční stříkačku:

  • Do sklenice nalijeme jedlý olej a vložíme ji na půl hodiny do mrazáku nebo na celou noc do nejchladnější části lednice. Olej musí být opravdu vychlazený.
  • 100 g balzamika smícháme se 3 g agaru, za stálého míchání zahříváme k varu a hned odstavíme. Směs necháme mírně vychladnout, musí být stále tekutá.
  • Do pipety nebo stříkačky natáhneme ocet s agarem a kapeme ho do oleje. Než kapka dopadne na dno, zatuhne a zabalí se do tvaru perličky.
  • Kaviár vyndáme z oleje sítkem a propláchneme jej studenou vodou. Nasypeme ho do dózy a skladujeme v lednici. Olej můžeme dále používat.

Tmavě fialové perly budou efektní ozdobou na každé studené míse, na chlebíčcích nebo na salátech, kde nahradí tekutý ocet a mohou být součástí zálivek z balzamika.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky