Chutě jižní Itálie: Speciální žebrácká klobása pezzente vznikla jako jídlo pro chudé

Současná situace nefandí cestování, tak to pojďme zkusit alespoň prstem po gurmánské mapě. Itálie dala světu bezpočet dokonalých tradičních chutí. Z těch méně známých zaujímá důležité místo klobása pezzente, které se přezdívá chudá neboli žebrácká. Jméno má sice divné, ale chuť jedinečnou.
Kde najít pezzente?
Místně se nacházíme na jihu italského poloostrova mezi Apulií, Basilicatou, Kalábrií a Kampánií. Z toho je vidět, že jídlo nezná hranice a s nimi se lehce pozměňuje i název. Třeba v Apulii se žebrácké klobásce říká pezzendédde, v Basilicatě a Kampánii se můžete potkat s označením nnoglia a v Kalábrii pro změnu taucianský salám.
Jídlo pro nemajetné
Obyvatelé chudého, většinou hornatého kraje byli zvyklí zpracovávat vše, co si sami vypěstovali nebo odchovali. A co se zbývajícími částmi prasete a hlavně s tukem? Nic se nevyhazovalo, a tak vznikla chudá neboli žebrácká klobása vyrobená z odřezků, vnitřností a sádla. To byl také důvod, proč se pezzente používala výhradně k přípravě různých polévek, vývarů, ragú. Jak si asi dokážete představit, klobásu konzumovali hlavně rolníci a chudí lidé, s ohledem na obsah se na stoly boháčů tehdy vlastně vůbec nedostala.
Článek z magazínu
Jestli jste momentálně nabyli přesvědčení, že tenhle masový produkt nejspíš nestojí za nic, vyvedeme vás z omylu. Vždy totiž záleží na tom, jaké podmínky k životu má zvíře, jehož maso se používá. A vepři, ze kterých se pezzente vyrábí, se mají náramně dobře. Žijí v takzvaném volném chovu v horách, kde v lesích spásají kořínky, houby, kaštany nebo žaludy. Právě ty jsou důvodem, proč je maso těchto pašíků, kterým se také někdy přezdívá lukánští (podle historického názvu území Lukánie, kde se pěstují), tak jemné.
Chce to spokojené pašíky
Klobásky se vyrábějí od listopadu do března. Základní suroviny tvoří vnitřnosti jako slezina, játra, plíce a kousky slaniny. To vše se pomele a dochutí různým kořením. Mohou to být třeba semínka fenyklu, sušený chilli prášek, někdy se přidávají semínka koriandru, česnek a také červené víno. Hotová směs se plní do vepřových střívek a na chladném a suchém místě se nechává asi dva týdny schnout pro kuchyňské zpracování a tři týdny pro přímou konzumaci.
Článek z magazínu
Když se vám podaří si pezzente opatřit, dochuťte s ní dušené zelí, brokolici, kapustičky a můžete vyzkoušet i další zeleninové pokrmy. Další variantou je již zmíněné ragú, které po přidání tohoto šťavnatého salámu získá jedinečnou chuť, nebo různé omáčky vhodné pro domácí těstoviny.
Témata: Pezzente, klobása, uzeniny, italská kuchyně, historie
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Související obsah
Nejlepší houbové polévky? Uvařte si staročeské kyselo, kulajdu nebo hladkou Ančku!
Vydatné polévky z brambor byly ve staročeské… Číst více
Houbaření má svá pravidla. Jak plody lesa správně zpracovat?
Říká se, že Češi jsou národem houbařů - a je to pravda. Přesto, že různé jedlé houby rostou téměř po celý rok, ta pravá houbařská sezóna pro nás… Číst více
Jak připravit houbové rizoto, jídlo pro všechny milovníky hub? Použít lze čerstvé lesní houby, žampiony nebo sušené houby
Nejprve na oleji krátce osmahneme nakrájenou cibuli a česnek. Přisypeme houby nakrájené na plátky a dále pozvolna dusíme. Pokud bychom chtěli použít… Číst více
Kopr může mít v kuchyni všestranné použití. Nemusí být nutně jen součástí kulajdy a omáčky
Nejčastěji upotřebíme kopr v polévkách a omáčkách, ale hodí se i do salátů, bramborových jídel, nepostradatelný je při nakládání hub a zeleniny … Číst více
Jak připravit houbovou omáčku s vejcem? Inspirujte se jednoduchým receptem, jak zpracovat houbové úlovky do skvělé omáčky
Podzim bývá rájem pro milovníky hub. Houby nabízí nepřeberné množství možností, jak je konzumovat a zpracovat. Od smaženice, obalování, houbových… Číst více
Šťavnaté broskve neboli perská jablka jsou považována za symbol dlouhověkosti. Víte, proč?
Ne nadarmo se říká „mít tvář jako broskvička“.… Číst více
7 oblíbených receptů z čerstvých hub. Houby sbíráme od konce jara až do prvních mrazíků, ale houbová jídla vaříme celý rok
Dát houby pod maso, kde plní roli ochucovadla a koření, je poměrně jednoduché. My jsme se tentokrát zaměřili na recepty, ve kterých houby hrají… Číst více
Kulajda jako z Prostřena: Víte, jak ji uvařit, aby byla dokonalá? Pomůže malý trik s dochucením!
Není divu, že právě tahle polévka se dnes bude… Číst více
Martinova kulajda z Prostřena: Originální recept a naše rady pro perfektní výsledek
Kulajda patří mezi klasické polévky české kuchyně… Číst více
Kosmetika ze spíže: Okurkové slupky na pleť, soda na vlasy a brambory na ruce. Co ještě využít z kuchyně?
Zbytky jogurtu na dně kelímku, kus okurky nebo… Číst více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Pomazánka z ementálu s jablky
Přidáno před 11 hodinami

Zapečené brambory s uzeninou, pórkem a kysanou smetanou
Přidáno před 15 hodinami

Čokoládový krém á la termix
Přidáno před 18 hodinami

Makovky lepší než z obchodu k pivu, vínu či televizi
Přidáno před 19 hodinami

Sladké trubičky pečené v toastovači
Přidáno před 21 hodinami

Houbový kuba LFR
Přidáno 3. 2. 2023 19:34
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.