Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Španělská kuchyně je ovlivněna národy, které žijí na jejím území, ale také zeměmi, které s ním sousedí. V minulosti převzala stravovací návyky od Židů a Maurů. Velký vliv na gastronomii má moře a horké podnebí.

Španělské pokrmy jsou i přes horké podnebí svěží a lehce stravitelné. Je to díky rybám a zelenině, ty jsou základem kuchyně především na mořském pobřeží. Na rozdíl od vnitrozemí převládá v hotelech u moře mezinárodní kuchyně.

1

Jak se stoluje ve Španělsku

Španělé snídají velmi jednoduše, protože noční život s jídlem a pitím je pro středomořské národy typický. Hlavním jídlem dne je oběd, který má několik chodů. Po obědě následuje siesta. Večeře se podává až pozdě večer, když pominou vedra - je příležitostí pro setkání rodiny a přátel i pro návštěvy restaurací a barů.

2

Jaké jsou typické španělské potraviny

Základem španělské kuchyně jsou ryby, mořské plody, vepřové maso a sušená šunka jamón. Ovoce a zelenina, hlavně melouny, citrusy, cibule, česnek, rajčata a papriky, se konzumují ve velkém množství. Typický pro Španělsko je pravý šafrán a římský kmín, zelené bylinky a olivový olej.

3

Co se snídá ve Španělsku

Na prvním místě je opečený chléb (připomíná náš toustový chléb), který se potírá olivovým olejem a rozmixovanými rajčaty nebo kousky rajčat (pan con aceite y tomate). Na stole nesmí chybět ovčí sýr, šunka jamón nebo vařená šunka. Káva, čaj a čerstvý džus jsou součástí tradiční španělské snídaně.

4

Co se ve Španělsku vaří k obědu

Španělé obědvají po 14. hodině. Oběd sestává ze tří chodů - z polévky (tradiční gazpacho), z hlavního jídla, což jsou většinou smažené a dušené ryby nebo maso se zeleninovým salátem, a dezertu, kterým je zmrzlina, sorbet nebo ovoce. Oběd je spojený se sledováním zpráv a pak následuje siesta.

5

Jak vypadá španělská večeře

Večeře bývá ve stejném složení jako oběd, ale dává se větší důraz na složitost, kvantitu a kvalitu jídla. Podává se tradiční šafránová paella s mořskými plody nebo kuřecím masem, bramborová tortilla, nakrájená na kostky, hustá fazolová polévka, ryby a maso, zeleninové saláty a ovoce, převážně citrusy, meloun a brévy.

6

Jaké jsou španělské chuťovky

Nejznámějším druhem chuťovek jsou španělské tapas - talířky s malými porcemi různých pokrmů. Podávají se jako občerstvení po celý den, jako pohoštění pro hosty, zákusek k pivu a vínu nebo i jako předkrm před hlavním chodem. Tapas jsou ryby, maso, mořské plody, saláty, zelenina, ovoce, ale i oříšky a semínka.

7

Co sladkého se jí ve Španělsku 

Typickou španělskou sladkostí je churros z odpalovaného těsta, které se tlačí ze sáčku s řezanou špičkou do horkého oleje. Další je crema catalana s karamelovou krustou na povrchu, mandlový turrón, který se podobá tureckému medu, a gató de almendras - mandlový piškot se skořicí.

8

Co se pije ve Španělsku

Kromě piva a vína, které je ve Španělsku díky podnebí kvalitní a silné, se pije tzv. tinto de verano, což je červené víno s citrónovou limonádou a ledem. Dále je to sangría - nápoj z vína, punče, nakrájeného ovoce a ledu. Oblíbené je dezertní víno sherry, španělský koňak a sladké míchané koktejly s ledem nebo tříští.

9

Které ingredience lze těžko nahradit

Mnoho surovin seženeme ve velkých obchodech nebo na internetu, ale pouze jako mražené nebo konzervované zboží. Některé potraviny jsou velice drahé. Nahradit nelze čerstvé mořské plody, mnoho druhů ryb, drahé langusty a humry, sušenou šunku, salám chorizo nebo pravý šafrán do paelly.

10

Na co si dát ve Španělsku pozor

Velké horko může způsobit rychlejší zkažení potravin - hlavně ryb a mořských plodů. Alkohol stoupá do hlavy rychleji než v chladných oblastech, proto si ho dopřejeme až ve večerním chládku. V přímořských oblastech se vyvarujeme pití kohoutkové vody a pečlivě omýváme ovoce i zeleninu.

Víte, jak připravit studenou zeleninovou polévku gaspacho? Jde o osvěžující pokrm až z horké Andalusie, který zdomácněl na celém světě díky dostupnosti všech ingrediencí. Náš videorecept vás provede jednoduchým postupem:

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více