Recepty z románů: Ochutnejte dušené škeble, psí tlamy nebo žemličkový pudink
14. 4. 2021 Historie a zajímavosti
Také se vám při čtení románů občas sbíhají sliny? Třeba, když si hlavní hrdina pochutnává na pečínce, nebo autor knihy barvitě popisuje přípravy středověké hostiny? Není divu. Dobré jídlo a dobrá knížka k sobě zkrátka patří. Zavzpomínejte s námi na některé literární pasáže plné lákavých chutí a vůní. A můžete si také zkusit vybrané lahůdky uvařit!
Literární hody
Mnohá literární díla jsou plná popisů, jak ten či onen hrdina vaří, jak jídlo konzumuje, jak to v kuchyni voní, která koření používá a jak různé suroviny spolu míchá. Je to záměr. Prostřednictvím kuchyně se totiž můžeme přenést do horké Afriky, Asie plné exotických vůní nebo na mrazivou Sibiř. Právě díky popisu kultury stolování a vaření v cizích krajích si při četbě románů snáze představíme, jak se v daném koutě světa asi žije. Literatura je jídla plná. Tak ochutnejte s námi!
Dušené mušle podle Betty MacDonaldové
Oblíbená autorka knihy Vejce a já ve svém psaní vycházela hodně ze svého vlastního života. Proto i recept na mušle, který popisuje v knize Co život dal a vzal, má jistě mnohokrát vyzkoušený. Tady je: „Vyřež z lastur nejméně čtyři šálky máslovek a dobře je proper. Rozemel je s jedním zeleným pepřem, svazkem zelených cibulek, šesti plátky slaniny, dvěma velikými oloupanými bramborami a jedním svazkem petržele. Hoď to do velkého kotlíku, přidej kostku másla a zalej vodou. Vař pomalu a tak dlouho, dokud brambory nezměknou. Přidej dvě nebo tři větší konvičky mléka, sůl a hrubě mletý pepř. Podávej s topinkou a s máslem, jakmile se mléko ohřeje.“
Mohlo by vás zajímat
Psí tlamy z knihy Williama Saroyana
V knize Tati, tobě přeskočilo amerického spisovatele Williama Saroyana se můžete dočíst o tom, jak si otec se synem dali k jídlu psí tlamy. Ovšem nešlo o týrání zvířat. Pochoutka s tímto názvem ve skutečnosti označovala žemli s opečeným vuřtem a pikantními přísadami. Saroyan ji v knize popisuje takto: „Sešli jsme po svahu dolů k moři a dali si psí tlamy, co po nich v ústech až hoří. Ale to v nich musí být všechno, co do nich patří, a to je nakrájená syrová cibule, nakrájená kyselá okurka s bobkovým listem, hořčice a omáčka ze španělského pepře, kterou se celá ta rozkrojená žemle s opečeným vuřtem poleje, takže stéká shora dolů po všech stranách.“
Žemličkový pudink z knihy Róza Rio
Českého básníka, prozaika a dramatika Jiřího Šotola sice proslavily hlavně jeho historické romány Kuře na rožni a Tovaryšstvo Ježíšovo, ale recept na žemličkový pudink najdete v románu Róza Rio, jež se odehrává v atmosféře protektorátu. A jak se tehdy takový pudink dělal? Bylo potřeba dvě žemle namočit do smetany, utřít čtvrtku másla, přidat tři žloutky a tu namočenou žemličku, dále rozinky, pomerančovou kůru, mandle, cukr, lžíci Araku a sníh ze tří bílků, pak to vše dát do formy a vařit v páře. Žemličkový pudink je velmi podobný současné žemlovce, jen je bez jablek. Ale i tak si jej můžete zkusit udělat. Alkoholický nápoj Arak se dá nahradit rumem.
Mohlo by vás zajímat
Židovský kapr podle Oty Pavla
Patříte-li mezi milovníky ryb, rozhodně by vám neměl uniknout recept na židovského kapra ze vzpomínkové knihy Oty Pavla Jak jsem potkal ryby. Jak na přípravu tohoto pokrmu? Ota Pavel doslova píše: „Kousky kapra obal v mouce, dus na oleji s cibulkou, rybím vývarem, bílým vínem, česnekem a sekanou petrželkou, přelij vlastní šťávou se sardelkami, nakládanou šalotkou a dušenými pečárkami. Mňam!“
Další popisy zajímavých jídel najdete v knížce Jaroslavy Jiskrové s názvem Kuchařské recepty vypsané z krásné literatury. Podle některých se vařit dá, jiné, jako třeba proslulý dort, který v Čapkově Knize o pejskovi a kočičce pekla zvířátka, si možná raději nechte ujít.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Za úspěch McDonaldu může syn českých emigrantů. Opravdu je hamburger tak nezdravý?
McDonald's dnes patří k neznámějším franšízovým… Číst více
Den rychlého občerstvení
Ve světě má fast food dlouhou tradici, Češi se prvního stravovacího zařízení tohoto typu dočkali v roce 1992. Jednalo se McDonald’s, který svou první… Číst více
Nakoukněte do nejluxusnějšího fastfoodu na světě. McDonald’s v Římě bojoval proti odpůrcům, dnes je turistickou atrakcí
Přestože je pro některé lidi stravování ve… Číst více
Jak připravit odpalované těsto? Není to nic složitého, stačí dodržet několik zásad
Také milujete žloutkové věnečky, španělskou pochoutku churros nebo řezy zvané mraky? Jsou vyrobené z tzv. odpalovaného těsta, z kterého mají některé… Číst více
Soft drinks
Soft drinks neboli „liquid candy“ (tekuté sladkosti) jsou nealkoholické nápoje s velkým obsahem jednoduchých cukrů nebo umělých sladidel. Mohou… Číst více
Deset odpovědí na nejčastější otázky k odpalovanému těstu. Jak dlouho se odpaluje a jak jej zachránit?
Pokusíme se odpovědět na nejčastější dotazy ohledně odpalovaného těsta. S jakými nástrahami se můžete při jeho přípravě potýkat a co z něj můžete… Číst více
Den nezdravých jídel
Nezdravých jídlech jsou plné fast foody, i v naší databázi najdete plno nezdravých receptů. Protože často platí jednoduchá rovnice, co je nezdravé,… Číst více
Jak upéct nadýchané rohlíky? Stačí nám několik základních surovin, které máme vždy po ruce
Není nad křupavý upečený rohlík nebo chléb přímo z naší trouby. Příprava těsta je velmi jednoduchá a hotová za pár minut. Základem pro kynuté těsto… Číst více
20 receptů na rychlá jídla, která jsou chutná, jednoduchá a zároveň levná
Když potřebujeme nakrmit rodinu a času je málo, volíme k přípravě jídla suroviny, které máme stále po ruce nebo takové, jejichž vaření či pečení… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více