Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Recepty z románů: Ochutnejte dušené škeble, psí tlamy nebo žemličkový pudink
Zdroj: Pixabay, RitaE

Také se vám při čtení románů občas sbíhají sliny? Třeba, když si hlavní hrdina pochutnává na pečínce, nebo autor knihy barvitě popisuje přípravy středověké hostiny? Není divu. Dobré jídlo a dobrá knížka k sobě zkrátka patří. Zavzpomínejte s námi na některé literární pasáže plné lákavých chutí a vůní. A můžete si také zkusit vybrané lahůdky uvařit!

Literární hody

Mnohá literární díla jsou plná popisů, jak ten či onen hrdina vaří, jak jídlo konzumuje, jak to v kuchyni voní, která koření používá a jak různé suroviny spolu míchá. Je to záměr. Prostřednictvím kuchyně se totiž můžeme přenést do horké Afriky, Asie plné exotických vůní nebo na mrazivou Sibiř. Právě díky popisu kultury stolování a vaření v cizích krajích si při četbě románů snáze představíme, jak se v daném koutě světa asi žije. Literatura je jídla plná. Tak ochutnejte s námi!

Dušené mušle podle Betty MacDonaldové

Oblíbená autorka knihy Vejce a já ve svém psaní vycházela hodně ze svého vlastního života. Proto i recept na mušle, který popisuje v knize Co život dal a vzal, má jistě mnohokrát vyzkoušený. Tady je: „Vyřež z lastur nejméně čtyři šálky máslovek a dobře je proper. Rozemel je s jedním zeleným pepřem, svazkem zelených cibulek, šesti plátky slaniny, dvěma velikými oloupanými bramborami a jedním svazkem petržele. Hoď to do velkého kotlíku, přidej kostku másla a zalej vodou. Vař pomalu a tak dlouho, dokud brambory nezměknou. Přidej dvě nebo tři větší konvičky mléka, sůl a hrubě mletý pepř. Podávej s topinkou a s máslem, jakmile se mléko ohřeje.“

Psí tlamy z knihy Williama Saroyana

V knize Tati, tobě přeskočilo amerického spisovatele Williama Saroyana se můžete dočíst o tom, jak si otec se synem dali k jídlu psí tlamy. Ovšem nešlo o týrání zvířat. Pochoutka s tímto názvem ve skutečnosti označovala žemli s opečeným vuřtem a pikantními přísadami. Saroyan ji v knize popisuje takto: „Sešli jsme po svahu dolů k moři a dali si psí tlamy, co po nich v ústech až hoří. Ale to v nich musí být všechno, co do nich patří, a to je nakrájená syrová cibule, nakrájená kyselá okurka s bobkovým listem, hořčice a omáčka ze španělského pepře, kterou se celá ta rozkrojená žemle s opečeným vuřtem poleje, takže stéká shora dolů po všech stranách.“

Žemličkový pudink z knihy Róza Rio

Českého básníka, prozaika a dramatika Jiřího Šotola sice proslavily hlavně jeho historické romány Kuře na rožni a Tovaryšstvo Ježíšovo, ale recept na žemličkový pudink najdete v románu Róza Rio, jež se odehrává v atmosféře protektorátu. A jak se tehdy takový pudink dělal? Bylo potřeba dvě žemle namočit do smetany, utřít čtvrtku másla, přidat tři žloutky a tu namočenou žemličku, dále rozinky, pomerančovou kůru, mandle, cukr, lžíci Araku a sníh ze tří bílků, pak to vše dát do formy a vařit v páře. Žemličkový pudink je velmi podobný současné žemlovce, jen je bez jablek. Ale i tak si jej můžete zkusit udělat. Alkoholický nápoj Arak se dá nahradit rumem.

Židovský kapr podle Oty Pavla

Patříte-li mezi milovníky ryb, rozhodně by vám neměl uniknout recept na židovského kapra ze vzpomínkové knihy Oty Pavla Jak jsem potkal ryby. Jak na přípravu tohoto pokrmu? Ota Pavel doslova píše: „Kousky kapra obal v mouce, dus na oleji s cibulkou, rybím vývarem, bílým vínem, česnekem a sekanou petrželkou, přelij vlastní šťávou se sardelkami, nakládanou šalotkou a dušenými pečárkami. Mňam!“

Další popisy zajímavých jídel najdete v knížce Jaroslavy Jiskrové s názvem Kuchařské recepty vypsané z krásné literatury. Podle některých se vařit dá, jiné, jako třeba proslulý dort, který v Čapkově Knize o pejskovi a kočičce pekla zvířátka, si možná raději nechte ujít.

Související obsah

Den rychlého občerstvení

Den rychlého občerstvení

Ve světě má fast food dlouhou tradici, Češi se prvního stravovacího zařízení tohoto typu dočkali v roce 1992. Jednalo se McDonald’s, který svou první… Číst více

Junk food

Junk food

Jako jung food se označují potraviny ne příliš zdravé. Mají vysoký kalorický obsah a zároveň nízkou výživovou hodnotu. Patří mezi ně sušenky,… Číst více

Soft drinks

Soft drinks

Soft drinks neboli „liquid candy“ (tekuté sladkosti) jsou nealkoholické nápoje s velkým obsahem jednoduchých cukrů nebo umělých sladidel. Mohou… Číst více

Den nezdravých jídel

Den nezdravých jídel

Nezdravých jídlech jsou plné fast foody, i v naší databázi najdete plno nezdravých receptů. Protože často platí jednoduchá rovnice, co je nezdravé,… Číst více

Naposledy jste si prohlédli