Italské pesto počesku: Vyzkoušejte koprové, libečkové nebo mrkvové
Pesto není ani omáčka, ani dip - ale něco mezi tím. Rozmixované a správně ochucené bylinky s trochou oleje a dalšími přísadami tvoří dohromady jedinečný koktejl, který pozvedne chuť nejen těstovin, ale také polévek a jiných pokrmů. Zkuste si udělat pesto hezky počesku. Prozradíme vám, jak na to, i kam je pak použít.
Italská klasika
Za „místo narození“ bylinkové pasty, tedy originálního italského pesta, se považuje oblast Ligurie v severní Itálii. Celým názvem se pak tato „omáčka“ jmenuje pesto alla genovese podle italského města Janov (Genova). Slovo pesto je odvozeno z italského „pestare“, což znamená rozmačkat, rozdrtit nebo roztlouct. Dříve se totiž při přípravě pesta drtila v hmoždíři bazalka s piniovými oříšky, olivovým olejem, solí, parmazánem a česnekem. Dnes hmoždíř nepotřebujete, stačí vám jakýkoliv mixér. A obejdete se i bez bazalky a bez piniových oříšků.
Článek z magazínu
Kupované, nebo domácí?
Bazalkové pesto koupíte běžně. Dalším snadno dostupným druhem je pesto rosso ze sušených rajčat. Dále můžete v obchodech pořídit pesto z oranžových nebo zelených rajčat či z rukoly. Ovšem tyto druhy jsou taky poměrně drahé. Nabízíme vám proto lepší variantu. Naučte se dělat pesto doma! Bude to levnější, čerstvé a sami si rozhodnete, co do něj dáte.
Jak na to?
Na základní verzi pesta alla genovese stačí otrhat čerstvé lístky bazalky a vložit je do mixéru spolu s olivovým olejem, solí, parmazánem, česnekem a piniovými oříšky. Hustotu pesta si určíte sami. Někdy se hodí víc tekuté, pak přidáte víc oleje, jindy potřebujete pesto hustší, tak musí převládat bylinky a oříšky. Ale zdaleka není potřeba zůstávat jen u bazalky. Začíná sezona bylinek a čerstvých natí, a tak by byla škoda nevyzkoušet jiné druhy. Vždy potřebujete jako základ olej, ale ten nemusí být jen olivový. Naopak, k českým bylinkám se bude hodit více slunečnicový.
Článek z magazínu
Totéž platí pro oříšky. Piniové lze nahradit vlašáky nebo slunečnicovými semínky. Zároveň tak můžete beze zbytku zužitkovat, co máte doma. Třeba mrkvovou nať. Tu stačí jen otrhat a zbavit tužších částí. Drobné lístky pak dobře vyperte ve studené vodě a nechte na papírové utěrce oschnout. Pak lístky rozmixujete se slunečnicovým olejem, slunečnicovými semínky, česnekem a solí. Podle chuti přidejte parmazán nebo jiný tvrdý zralý sýr. Nebo sýr vynechejte a máte veganskou verzi. Stejným způsobem si připravíte pesto z petrželových lístků (použijte sladkolistou petržel), z aromatického kopru, chuťově výrazného libečku, nebo dokonce pesto dýňové, na které najdete přesný postup zde. Pikantní ráz dodá jídlům rukolové pesto, naopak jemné je pesto ze špenátu či z mangoldu.
Kam s ním?
Orientujte se podle výchozí suroviny. Obecně se dá říci, že lze pesto použít do mnoha jídel. Například jako součást předkrmu na opečenou bagetu, hodí se ale také jako poslední „tečka“ při servírování zeleninových polévek. Využijete jej samozřejmě v mnoha těstovinových jídlech, ale klidně i na steaky. Petrželkové pesto se hodí na vařené brambory, do nádivek nebo do krémových zeleninových polévek (při dokončení), koriandrové sedne k pečeným rybám, rukolové dozdobí zeleninový salát, špenátové bude slušet grilovanému lososu stejně jako to koprové. Pesto z mrkvové natě zajímavě dokreslí mrkvovou polévku. Jak vidíte, možností je mnoho a hlavně záleží na tom, co vám chutná!
Témata: pesto, sušený libeček, mrkev, bazalka, těstoviny, italská kuchyně, návody
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Související obsah
Nejoblíbenější dobroty s čerstvými a kompotovanými mandarinkami: Hodí se i na jednohubky
Mandarinky, velmi oblíbené citrusové ovoce, se vyznačují sladkou a jemnou chutí. Snadno se loupou a mají krásnou barvu i vzhled. Jsou lehce… Číst více
Jednoduché a rychlé kouzlení s kukuřičnými lupínky. Jako karamelové hrudky nebo hromádky nemají chybu
Hromádky z kukuřičných lupínků v karamelu Postup je velmi jednoduchý a poradí si s ním i začátečníci. Budeme potřebovat kromě kukuřičných lupínků… Číst více
Tipy a rady, aby byly vaše nepečené kuličky dokonalé. Tohle zaručeně pomůže!
Do nepečených kuliček můžeme příhodně zpracovat zbytky po pečení cukroví, úlomky i méně podařené kousky, použitelné zbytky krémů i mletých nebo… Číst více
Naložené lahůdky se musí připravit předem. Naložit můžete uzeninu, sýry, zeleninu i maso
Naložené uzeniny Nemusíme nakládat jen špekáčky. Octový nálev spolehlivě zabrání šíření bakterií a trvanlivost takto naložených uzenin je poměrně… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Byliny v kuchyni: Bazalka prospívá trávení. Jak ji vypěstovat doma za oknem?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Kousky kýty, pečené v bůčku a domácí slanině, hlávkové zelí a karamelizovaná cibulka
Přidáno před 12 hodinami

Vepřová pečeně plněná slaninou a hráškem
Přidáno před 14 hodinami

Mrkvovo - kukuřičná polévka s pažitkou
Přidáno před 14 hodinami

Rychlé sushi
Přidáno před 15 hodinami

Šunkové prasátko
Přidáno před 15 hodinami

Krůtí maso na leču a zelenině z pomalého hrnce
Přidáno před 15 hodinami
Komentáře
25. 4. 2021 20:35