Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vyrobte si bylinkový med: Zkuste pampeliškový, mátový nebo třeba s rakytníkem
Zdroj: Unsplash.com, Chinh Le Duc

Jaro a bylinky jdou ruku v ruce. Jak využít pampelišku, mátu nebo třeba lipový květ v kuchyni? Nejsnadnější je vyrobit si z nich skvělý med. Ten je sám o sobě zdraví prospěšný, květy a listy léčivek mu ale přidají extra dávku blahodárných vlastností. Poradíme, jak na to.

Blahodárný med

Med je nejen skvělé přírodní sladidlo, ale také nedílná součást přírodní domácí lékárny. Ne nadarmo se přidává do čajů, když člověka bolí v krku nebo jej zlobí hlasivky. Med obsahuje vitamíny C, A, B1, B2, B6, B12, D, K a E, dále flavonoidy a karotenoidy, z minerálních látek pak draslík, vápník, sodík, železo, křemík i hořčík. Kromě toho je antibakteriální a umí desinfikovat. Je lepší kupovat tmavý, nebo světlý? 

Obecně platí, že především je důležité nakupovat přímo u včelařů. Med si ale můžete vyrobit i doma. Nebo alespoň něco medu podobného; takový bezinkový med je například výborný, i když o něco tekutější, než ten klasický.

Vsaďte na bylinky

Bylinky a med, to je vůbec velmi dobrá kombinace. Když necháte listy nebo květy léčivek dostatečně dlouho vylouhovat, předají květiny medu svoje léčivé látky, vitamíny, minerály a v některých případech i chuť a vůni. Platí to například o mátovém medu, který stačí sámotný zalít horkou vodou a vyrobíte si tak chutný nápoj, který pomůže na podrážděný žaludek. Skvělý je například i lipový med, ten zase pomůže srazit horečku.

 
Určitě se nebojte smíchat med s heřmánkem, který je králem mezi léčivkami. Společně tyto dvě suroviny tvoří opravdu zázračnou kombinaci, která je dobrá téměř na všechno. Netradiční je med rakytníkový, pro jehož výrobu ovšem budete potřebovat rakytníkový sirup.
 
 
Jinak ale stačí med rozehřát a přelít jím vybrané bylinky - buď čerstvé, nebo sušené a jemně namleté - a směs v uzavřené nádobě nechat louhovat alespoň dva týdny. Zkuste například med tří bylin, v němž síly spojují pampeliška, jitrocel a podběl. Můžete přidat také tymián, který medu dodá výraznou vůni. Jako lék tento med konzumujte po malých lžičkách jednou až dvakrát denně.
 

Jak vidíte, vyrobit bylinný med je opravdu snadné. Pokud propadnete jeho kouzlu, můžete na podzim zpracovat do medu i úrodu hrušek. Hruškový med se vaří z celého ovoce včetně jádřinců a doplňuje se ananasem a zázvorem. Je výborný jako lék při nahlachlazení a rýmě, nebo jen tak pro chuť a na zahřátí přidaný do čaje.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více