Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro okénko: Vzpomínáte na Burizony? Poradíme, jak z nich vyrobit luxusní dezert
Zdroj: Toprecepty. mika59

Kdo by si z dětství nepamatoval Arizonky - barevné, sladké kousky tvarem připomínající rýži? Ona to ostatně také rýže je: pufovaná a obarvená. V přírodní verzi se této dobrotě u nás říká Burizony, a i když se nejedná o českou specialitu, firma, která ji tady vyráběla a stále vyrábí, má víc než stoletou tradici.

Od Kalorky k Arizonkám

Pufovaná rýže a výrobky z ní nejsou českou vymožeností; tradici má takto upravená rýže především v asijských zemích a každý dietář v jakémkoliv koutě světa určitě zná nadýchané rýžové chlebíčky. Co už se za takovu čistě naši věc považovat dá, to jsou Arizonky, barvené Burizony, které milovalo každé dítě, které vyrůstalo za socialismu. Kde to ale začalo?

Podle informací na stránkách firmy Kávoviny, která za českými pochoutkami z pufované rýže stojí, v pardubické továrně na cikorku, která byla součástí mezinárodního koncernu Franck. Roku 1896 ji společně založili Johann a Robert Franckovi. Zpočátku si zásoby čekanky na výrobu kávové náhražky nechali dovážet, brzy ale začali pěstovat vlastní. Brzy se jim zadařilo natolik, že čekanka z Polabí se mohla vyvážet i za hranice. Jejich nejpopulárnějším výrobkem se stala Pravá Franckova přísada ku kávě, mezi lidmi známá jako Franckovka nebo Karo-Franck; pod tímto označením se totiž prodávala.

Přesuňme se o půl století dopředu; do roku 1958, kdy na pozadí úspěšného cikorkového byznysu, který přežil i světové války, vznikl národní podnik Kávoviny. Kromě čekanky se v pardubické továrně, která nově byla jedním z celkem deseti závodů velkého podniku, začaly zpracovávat i ječmen, žito a oves. Vznikl tu také výrobek jménem Kalorka, což byla poctivá česká cereální snídaně. Pufované výrobky včetně Burizonů přišly až v 60. letech, kdy se Kávoviny sloučily s Vitanou. Mimochodem, právě tehdy společnost začala vyrábět dodnes známou Meltu, Karo a Vitakávu. Postupem dalších let do sortimentů přibyly také šuměnky a kakao.

Po sametové revoluci se Kávoviny opět osamostatnily a zaměřily se na vývoj po technologické stránce. Díky tomu v polovině 90. let z Pardubic zmizel puch pražené rýže, který do té doby místní museli v souvislosti s továrnou snášet jako nežádoucí účinek výroby Burizonů. Spolu s novou linkou, která zápach uměla potlačit, začala i výroba již zmiňovaných Arizonek, miláčka nejmenších mlsounů, který se dá koupit i v roce 2021, ale musíte mít štěstí.

Burizony v kuchyni

Kouzlo Arizonek i Burizonů je samozřejmě v tom, že se dají jen tak ujídat rovnou z pytlíku. To je ovšem přeci jen spíše výsada dětí. Jenže kousky pufované rýže najdou uplatnění i v dospělácké kuchyni. Když smícháte Burizony, mandlový nebo kokosový olej, sekané oříšky podle chuti, nějaká ta semínka a sušené rozinky nebo brusinky, vznikne vám směs, kterou pak stačí rozprostřít na plech a nechat hodinu zatuhnout v lednici. Z tvrdého plátu pak nakrájejte tyčinky a máte zdravou svačinku připravenou i na několik dní dopředu, protože tyto zdravé burizonky se nezkazí.

Z Burizonů se dá vyrobit i skvělý retro moučník! Budete na něj, kromě pufované rýže, potřebovat ledové kaštany, plechovku karamelového Salka a máslo. Ve vodní lázni si rozpusťtě čokoládu s karamelem, přidejte máslo a vmíchejte Burizony. Hotový mix zabalte do potravinové fólie a do tvaru válečku, nebo přendejte do srnčího hřbetu. Nechte zatuhnout do druhého dne - a pak už stačí nakrájet na tenké plátky, dozdobit čokoládovými hoblinami nebo trochou zahuštěného mléka s kakaem známým jako Pikao a servírovat.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více