Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Syrová cuketa v kuchyni: Jak poznat kvalitní plody, proč je neloupat a jak je skladovat?
Zdroj: Unsplash.com, Louis Hansel

Cuketa je zdravá letní zelenina, která se podobá okurce nejen vzhledem, ale také co do množství vody i vitamínů. Má oproti ní ovšem řadu výhod; třeba tu, že jde skvěle využít syrová i vařená. Poradíme vám, jak v obchodě nebo na trhu vybrat opravdu dobrý kus - a jak ho pak doma správně skladovat a zpracovat.

Jak vybrat dobrou cuketu?

Cukety a okurky jsou skoro jako sestry. Vzhledově jsou si podobné, jejich sezóna je v létě, jsou z 90 % tvořeny vodou a jsou plné vitamínů a minerálů. Rozdíl je v tom, že zatímco okurky jíme hlavně syrové, cukety většinou tepelně upravujeme. To je ale jen zažitý stereotyp; i cukety jsou ve studené kuchyni naprosto skvělé! Ale aby to tak bylo, potřebujete mít kvalitní zeleninu. Ať už cukety pěstujete a chystáte se sklízet jejich výživné plody, nebo vybíráte vhodné kusy v obchodě či na trhu, určitě vás zajímá, jak se pozná, že bude zboží dobré. V syrovém stavu jsou podle knihy Zelenina na zahrádce a balkoně nejlepší menší, maximálně středně velké plody o délce do 25 cm. Je to proto, že obsahují minimum masy s ještě nevyvinutými semínky, a zároveň si dužina udržuje křehkost. Mladým a kvalitním cuketám ani nemusíte loupat slupku. To je víc než dobře, protože právě slupka cuket obsahuje nejvíce živin a také vlákniny. Naopak u starších a přezrálých cuket slupku určitě oloupejte, bývá totiž gumová až tvrdá, v každém případě nepoživatelná.

Syrové cukety v kuchyni

Pokud si domů v tašce nebo v košíku nesete tenkou, mladou, hezky zelenou a lesklou cuketu, máte vyhráno. Pozor ale, abyste dobrý kus zeleniny nezkazili špatným skladováním! Cukety byste měli přechovávat ve dvířkách lednice nebo v horních patrech, tedy v teplejších částech spotřebiče. Teploty na nule a nižší mohou cuketu zničit. Jediné, co pak při zpracování musíte z plodu odkrojit, je tvrdá stopka, jinak je cuketa celá jedlá. A co s ní dál?

Cuketu nejčastěji zapékáme plněnou rajčatovou nebo i masovou směsí a posypanou sýrem, případně ji přidáváme do omáček. Dělá se také cuketová polévka, cuketové placky podobné bramborákům a dnes už jsou poměrně známé i různé moučníky z cukety. O teplých cuketových receptech si ale řekneme jindy. Dnes vám poradíme, jak zakomponovat do jídla cuketu syrovou, protože taková má nejvíce živin. Cukety nemají moc vlastní chuti, proto je nutné je okořenit. Nejlépe si notují s česnekem, ale jistě se dá využít také chilli. V salátu bude syrová cuketa křupavým zpestřením, které perfektně doladí zálivka z bylinkového oleje. Cuketa a sýt cottage společně tvoří dietní a zdravu svačinu. Zeleninu můžete nakrájet na kolečka a proložit jí také sendviče - podobně, jako to děláme s okurkou. Mladá cuketa ale - na rozdíl od okurky - zůstane i na delším výletě křehká a svěží a sendviče nerozmáčí.

Opravdovou lahůdkou jsou pak nakládané cukety. Zeleninu stačí omýt a nakrájet a nechat hodinu stát ve větším hrnci v osolené vodě spolu s oloupanou a nakrájenou cibulí. Po hodině vodu slijeme a zeleninu i s cibulí nadávkujeme do zavařovacích sklenic. Nálev vyrobíme z vinného octa, hořčičného semínka, cukru a celého pepře. Kdo má rád pikantní variace, může přidat chilli. Milovníci exotiky zas ať zkusí lžičku kurkumy. Nálev provaříme, odstavíme, zalijeme cukety, zavíčkujeme, důsledně uzavřeme a zavaříme tak, jak jsme zvyklí. 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více