Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Grilování levou zadní: Ananas ve slanině i bez ní a další netradiční chuťovky na gril
Zdroj: Toprecepty, Nonya

Grilovací sezóna je v plném proudu! Možná vám i proto už pomalu dochází inspirace, co na rozpálenou mřížku vlastně házet. Pokud máte doslova plné zuby grilovacích klobás, hermelínů, kukuřice, krkovice a burgerů, zkuste to trochu jinak! Přinášíme inspiraci na méně známé grilovací recepty, které si stoprocentně zamilujete.

Sbohem, krkovice!

Grilování je oblíbenou letní kratochvílí mnoha Čechů. Pokud se vám už ale zajídají bílé grilovací klobásy, marinovaná krkovice a třeba i burgery, zkuste něco nového! Prostor pro popuštění uzdy fantazii nabízí špízy, které sice nejsou žádnou novinkou, ale dá se na nich kombinovat mnoho různých věcí. Zkuste třeba grilovaná krůtí srdce a játra. Zní to možná zvláštně, ale je to delikatesa, která navíc vyjde jen na pár korun. Ostatně, jídlo se jmenuje meorav jerušalmi a je to jeruzalémský recept, který původně vznikl ze zbytků. Jak na to? Srdce překrojte napůl, játra nakrájejte na stejně velké kousky a dejte maso do mísy. Tam ho zakápněte olivovým olejem, přidejte sůl, pepř a oblíbené grilovací koření a dobře promíchejte. Takto nechte marinovat 30 minut, pak napíchejte na jehly a grilujte ve velkém žáru, dokud maso neztmavne. Pak špízy z grilu hned sundejte - vnitřnosti by uvnitř měly zůstat růžové. Pokud je necháte na grilu déle, maso ztvrdne a nebude dobré.

Další variantou je místo vepřového na klasické špízy s cibulí, paprikou a třeba cuketou napíchat kusy lososa, který má pevné maso. I tak je ale rybí špízy dobré grilovat v alobalu - ostatně jako i lososí steaky - aby se vám to celé nerozpadlo. Náš tip! Lososa z grilu podávejte s jogurtovým dipem s bylinkami a česnekem.

Grilované ovoce

Na gril klidně můžete hodit i ovoce, a to ať už chcete ozvláštnit slaný předkrm, nebo vyrobit originální dezert. Skvělou chuťovkou je ananas ve slanině. Čerstvý ananas oloupejte a nakrájejte na kolečka. Jednotlivé kousky zabalte do jednoho nebo i dvou plátků anglické slaniny a upevněte kovovou jehlou. Grilujte na otevřeném grilu z obou stran, dokud se slaninka pěkně nevypeče do křupava. Skvělý je také grilovaný vodní meloun. Nakrájejte ho na trojúhelníčky, ale neloupejte. Potřete jednotlivé kousky melounu olivovým olejem a totéž udělejte s mřížkou grilu. Meloun opékejte z obou stran 3 až 4 minuty. Pak sundejte a dochuťte balzamikovým octem nebo čerstvou bazalkou. Náš tip! Meloun takto můžete jíst i samotný, ale ještě lepší je nakrájet jej na menší kousky a přidat do salátu s rukolou nebo polníčkem a prosciuttem.

Jak je to s těmi dezerty? Kdo má rád sladké, rozhodně musí zkusit grilované fíky! Jednotlivé fíky zabalte do dvou vrstev alobalu a grilujte na středně rozehřátém grilu asi 8 minut. Občas obracejte. Pak fíky sundejte, nechte mírně vychladnout, vybalte a přendejte na talíř. Každý fík rozkrojte a doplňte řeckým jogurtem a pokapejte kvalitním medem. Náš tip! Skvělé jsou také grilované meruňky nebo grilovaný banán pokapaný čokoládovým topingem.

Toasty na grilu

Když se řekne toast, patrně si představíte buď trojúhelníčky plněné šunkou, sýrem a kečupem, nebo křupavý čtvereček chleba namazaný marmeládou. Ale jde to ještě jinak - a dokonce na grilu! Vynikající je například karibský toast s kuřecím masem, který se dá udělat i ze zbytků. Jak na to? Plátky toastového chleba zlehka opečete na středně rozpáleném grilu. Jen, co se prohřejí, je sundejte a potřete kečupem. Na chléb dejte kousky pečených nebo grilovaných prsou, osolte, opepřete, přiklopte kolečkem ananasu z konzervy a přikryjte plátkem sýra, idálně goudy. Pak dejte celý výtvor znovu na gril a grilujte, dokud se sýr nerozpustí. Tato sladko-slaná dobrota vás přenese rovnou na exotický ostrov!

Pokud si chcete „zajet“ jen o něco blíž, ochutnejte toasty frankfurtské. Na ty potřebujete toastový chléb, kečup, sýr a frankfurtské párky. Vyrábí se podobně jako karibské toasty - chléb se nejprve lehce opeče, pak se sundá, potře kečupem... Pak na něj ale rovnou položíte plátek sýr. Jednotlivé párky nařežte tak, jako byste je chtěli nakrájet na malé kolečka, ale nikdy nedořízněte - vznikne takový podlouhlý ježek. Párek pak stočte do kolečka nařezanou stranou ven a na koncích spojte párátkem. Uzeninové kolo položte na toasty a dejte na gril. Opět grilujte, dokud se sýr neroztaví.

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více