Vídeňský bramborový salát

Saláty Doba přípravy: 40 minut příprava 5 názorů

Saláty Doba přípravy: 40 minut příprava 5 názorů

Suroviny 2 porce

700 g brambor – typ A (nejlépe červené)
200 ml vývaru (nejlépe hovězího)
1 velká červená cibule
2 lžíce oleje
2 lžíce (jablečného) octa
1 lžíce hořčice
čerstvá pažitka
sůl
černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Dáme vařit brambory ve slupce.

  2. Mezitím oloupeme a na hrubo nakrájíme cibuli, dáme ji do misky, trochu osolíme a přidáme ocet a hořčici, zamícháme. Potom nakrájíme pažitku a přidáme k cibuli.

  3. Do malého hrnce dáme vývar.

  4. Jakmile jsou brambory dovařené, dáme ohřát vývar – ale pozor, nesmí se vařit, musí být pouze horký. Ještě horké brambory oloupeme a nakrájíme na plátky nebo kostičky. Poté je ještě teplé dáme do mísy, zalijeme horkým vývarem, opatrně promícháme, přidáme cibuli s pažitkou, olej, sůl a pepř a ještě dál promícháme, dokud se vše nespojí v krémovější konzistenci.

Poznámka od kuchařky

Pokud nemáme vývar k dispozici, povaříme 5 minut přiměřeného množství bujonu (může být i zeleninový) anebo Podravky Natur, v určeném množství vody.

Důležité upozornění: základní předpoklad je, že brambory i vývar musí být v okamžiku spojení teplé/horké.

Komentáře k receptu Vídeňský bramborový salát

  • casino casino

    Hihi...:-)
    Od včerejška není sice krémovitý, ale zato ho budu za chvíli jíst s takřka tvrdým chlebem od předpředpředvčerejška :yes: :-8

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    StandaCB: Červenou cibuli bych použila určitě, je jemnější, sladší. :yes: Červené brambory mám taky ráda, ale když je dám do salátu, tak to dopadne tak, jak jsem psala - nenasáknou se a nevytvoří onu krémovitou konzistenci, o které píšete, Ale zaparvé je to, jak píše Eja57, sázka do loterie. a za druhé záleží na tom, co komu víc chutná. V každém případě mně se recept líbí a takový salát dělávám. :yes:

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57 (moderátorka)

    Dajda: Je moc dobrý, dělávám...ale souhlasím, že trefit správné brambory je docela loterie....kupodivu se mi většinou daří s prostě úplně obyč brambory....

    Odpovědět

  • StandaCB StandaCB (autor receptu)

    Dajda: Použil jsem červené a nasákly dobře. Salát je hustě krémový. :-* Kdysi jsem četl v rakouských novinách obsáhlý článek o vídeňském bramborovém salátu, a bylo tam napsáno, že nejvíce se dělá právě z červených brambor a červené cibule.

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Bezvadný salát dietnějšího provedení. Nicméně aby nabyl krémové konzistence, měly by brambory trochu nasáknout zálivku, ale obávám se, že brambory salátového typu, zvláště červené, toho nejsou schopné. Takže za sebe bych raději volila typ brambor, které trochu sají (ale nesmí být moučné a drobit se). Někdy není snadné se správě "strefit". :-D

    Odpovědět