Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vídeňský bramborový salát

Hodnocení receptu je 4,8 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

StandaCB

Snadný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 50 min Doba tepelné úpravy: 20 min

70 min (50 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Vídeňský bramborový salát není spojený majonézou, ale zalitý horkým vývarem a ochucený octem s hořčicí. Salát je díky kyselkavé chuti příjemně osvěžující a skvěle se hodí třeba jako lehká letní příloha k masu.

Suroviny pro 3 porce

3porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 990 kJ /
954 kcal
Bílkoviny19,17 g
Tuky29,35 g
Vláknina25,38 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 247 mg
Sůl0,45 g
Sacharidy142,84 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Cibule oloupeme a nakrájíme nahrubo, pažitku nakrájíme nadrobno. Dáme do misky, mírně osolíme a opepříme, přidáme ocet, olej a hořčici, zamícháme. Krok 2: Necháme odstát, aby se vše nasáklo do cibule. Krok 3: Brambory uvaříme ve slupce a ještě horké je oloupeme. Krok 4: Jakmile jsou brambory uvařené, v malém hrnci ohřejeme vývar. Musí být horký, ale nesmí vřít. Krok 5: Horký vývar nalijeme do mísy a začneme krájet brambory na plátky nebo kostičky. Postupně je přidáváme do horkého vývaru. Krok 6: Opatrně promícháme, přidáme cibuli s pažitkou a znovu promícháme, aby se vše dobře spojilo.

TIP: Ostatní druhy bramborového salátu

Zveřejněno 25. 10. 2020

Poznámka autora StandaCB

Pokud nemáme vývar k dispozici, povaříme 5 minut přiměřeného množství bujonu (může být i zeleninový) anebo Podravky natur, v určeném množství vody.

Důležité upozornění: Základní předpoklad je, že brambory i vývar musí být v okamžiku spojení teplé/horké.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vídeňský bramborový salát

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zLmO

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vídeňský bramborový salát

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zLmO

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

:-)<3:yes::yes::-K také ho máme rádi :-K

Hihi...:-)
Od včerejška není sice krémovitý, ale zato ho budu za chvíli jíst s takřka tvrdým chlebem od předpředpředvčerejška :yes: :-8

StandaCB: Červenou cibuli bych použila určitě, je jemnější, sladší. :yes: Červené brambory mám taky ráda, ale když je dám do salátu, tak to dopadne tak, jak jsem psala - nenasáknou se a nevytvoří onu krémovitou konzistenci, o které píšete, Ale zaparvé je to, jak píše Eja57, sázka do loterie. a za druhé záleží na tom, co komu víc chutná. V každém případě mně se recept líbí a takový salát dělávám. :yes:

Dajda: Je moc dobrý, dělávám...ale souhlasím, že trefit správné brambory je docela loterie....kupodivu se mi většinou daří s prostě úplně obyč brambory....

Dajda: Použil jsem červené a nasákly dobře. Salát je hustě krémový. :-* Kdysi jsem četl v rakouských novinách obsáhlý článek o vídeňském bramborovém salátu, a bylo tam napsáno, že nejvíce se dělá právě z červených brambor a červené cibule.

Bezvadný salát dietnějšího provedení. Nicméně aby nabyl krémové konzistence, měly by brambory trochu nasáknout zálivku, ale obávám se, že brambory salátového typu, zvláště červené, toho nejsou schopné. Takže za sebe bych raději volila typ brambor, které trochu sají (ale nesmí být moučné a drobit se). Někdy není snadné se správě "strefit". :-D

Suroviny:
brambory, vývar hovězí, cibule červená, olej, ocet jablečný, hořčice, pažitka, sůl, pepř mletý

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu