Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tajemství staročeské kuchyně: Znáte polévky zakvrdlenku, krupicovku nebo jahelňačku?
Zdroj: Toprecepty, maris

Nejoblíbenější staročeské polévky jsou levné, zdravé a z dostupných surovin. Uvařte si je podle receptů našich babiček a prababiček a zažijte tak v kuchyni návrat ke starým dobrým časům.

Zakvrdlenka

Zadělávanka, zakudlanka nebo zakverdlanka či zakvrdlenka. Všechny tyto názvy platí pro polévku, která je zahuštěná (neboli zakvedlaná) smetanou, mlékem či vodou, v níž se předem rozmíchá mouka. Jak v knize V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánoc cituje její autorka Vladimíra Jakoubková sborník Český lid XI. z roku 1902, zahušťování tehdejší prameny popisovaly takto: „Hospodyně uleje do malého hrnku studené vody, dá potřebnou čásť mouky, dobře rozmíchá, a vlije do vařící vody, stále míchajíc. Potom nechá chvíli povařit, osolí, omastí a zakvrdlenka je hotova.“

Samozřejmě, chutnější bude polévka s mlékem a ještě chutnější se smetanou. Uvařte si Zakvrdlenku podle výše zmíněné knížky. Potřebovat budete 500 g brambor, sůl, ¾ l vody, 2 lžíce octa, 1/8 smetany ke šlehání, 1 lžíci hrubé mouky a předem uvařená vajíčka natvrdo. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Vložte je do hrnce, přidejte sůl a zalijte vodou. Nechte vařit. Během vaření si připravte záklechtku ze smetany, ¼ l vody a mouky. Všechny suroviny důkladně promíchejte v hrníčku nebo v misce, aby se netvořily žádné hrudky. Poté záklechtku, neboli zakvrdlenku, vlijte k bramborám a společně dovařte. Nakonec přidejte ocet podle chuti. Na talíře servírujte polévku doplněnou na kolečka nakrájeným vajíčkem.

Zapražená krupicovka

Jako zapražená se pro změnu nazývala polévka, která se zahušťovala moukou či krupicí osmaženou, neboli opraženou, na másle nebo jiném tuku. Na zapraženou krupicovku budete potřebovat 100 g krupice, 1 mrkev, 1 petržel, 1 kedlubnu, hrst hrášku, 1 cibuli, kousek másla nebo sádla, sůl, pepř, majoránku, nové koření, pažitku a vodu. Zeleninu omyjte a oloupejte. Kedlubnu nakrájejte na kostičky, mrkev a petržel na kolečka. Na tuku opražte krupici dozlatova, pak zalijte litrem vody a přidejte veškerou zeleninu, koření a sůl. Majoránku a pažitku nechte stranou. Polévku povařte asi 10-15 minut, pak přidejte majoránku a nasekanou pažitku. Krátce prohřejte a podávejte. V jiné verzi můžete krupicovku udělat jen z opražené krupice a nastrouhané mrkve. Do částečně uvařené polévky pak přidáte syrové vejce, rozmícháte a necháte provařit. Tahle mrkvová krupicovka chutná dětem.

Jahelňačka

Jáhly bývaly oblíbenou surovinou staročeské kuchyně a v posledních letech se do moderní gastronomie zase vrací. Zkuste si z nich uvařit polévku jahelňačku. Co budete potřebovat? Podle publikace V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánoc vám stačí 100 g jáhel, 1 cibule, 2 lžíce sádla, 1 l zeleninového vývaru, 1 pórek, 250 g bílého zelí, sůl, pepř a sekaná petrželka. Jáhly spařte vroucí vodou, propláchněte a nechte okapat. Poté na rozpáleném sádle nechte zesklovatět na kostičky nakrájenou cibuli, přidejte jáhly a osmahněte je. Zalijte vývarem a vařte asi 15 minut. Očištěný pórek nakrájejte na kolečka, zelí na nudličky a obojí přidejte do polévky. Osolte, opepřete a povařte. Nakonec dozdobte petrželkou.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více