Tajemství staročeské kuchyně: Znáte polévky zakvrdlenku, krupicovku nebo jahelňačku?

17. 7. 2021 10:10

Vaření Šárka Adámková

Zdroj: Toprecepty, maris Zdroj: Toprecepty, maris
Nejoblíbenější staročeské polévky jsou levné, zdravé a z dostupných surovin. Uvařte si je podle receptů našich babiček a prababiček a zažijte tak v kuchyni návrat ke starým dobrým časům.

Zakvrdlenka

Zadělávanka, zakudlanka nebo zakverdlanka či zakvrdlenka. Všechny tyto názvy platí pro polévku, která je zahuštěná (neboli zakvedlaná) smetanou, mlékem či vodou, v níž se předem rozmíchá mouka. Jak v knize V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánoc cituje její autorka Vladimíra Jakoubková sborník Český lid XI. z roku 1902, zahušťování tehdejší prameny popisovaly takto: „Hospodyně uleje do malého hrnku studené vody, dá potřebnou čásť mouky, dobře rozmíchá, a vlije do vařící vody, stále míchajíc. Potom nechá chvíli povařit, osolí, omastí a zakvrdlenka je hotova.“

Staročeské recepty z jablek: Víte, co je šprachanda nebo jak se dělá jablečná sekanina?

Staročeské recepty z jablek: Víte, co je šprachanda nebo jak se dělá jablečná sekanina?

Jablka patří mezi naše nejoblíbenější ovoce. Dokonce se říká, že pouhý jeden kousek denně vás…

Samozřejmě, chutnější bude polévka s mlékem a ještě chutnější se smetanou. Uvařte si Zakvrdlenku podle výše zmíněné knížky. Potřebovat budete 500 g brambor, sůl, ¾ l vody, 2 lžíce octa, 1/8 smetany ke šlehání, 1 lžíci hrubé mouky a předem uvařená vajíčka natvrdo. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Vložte je do hrnce, přidejte sůl a zalijte vodou. Nechte vařit. Během vaření si připravte záklechtku ze smetany, ¼ l vody a mouky. Všechny suroviny důkladně promíchejte v hrníčku nebo v misce, aby se netvořily žádné hrudky. Poté záklechtku, neboli zakvrdlenku, vlijte k bramborám a společně dovařte. Nakonec přidejte ocet podle chuti. Na talíře servírujte polévku doplněnou na kolečka nakrájeným vajíčkem.

Zapražená krupicovka

Jako zapražená se pro změnu nazývala polévka, která se zahušťovala moukou či krupicí osmaženou, neboli opraženou, na másle nebo jiném tuku. Na zapraženou krupicovku budete potřebovat 100 g krupice, 1 mrkev, 1 petržel, 1 kedlubnu, hrst hrášku, 1 cibuli, kousek másla nebo sádla, sůl, pepř, majoránku, nové koření, pažitku a vodu. Zeleninu omyjte a oloupejte. Kedlubnu nakrájejte na kostičky, mrkev a petržel na kolečka. Na tuku opražte krupici dozlatova, pak zalijte litrem vody a přidejte veškerou zeleninu, koření a sůl. Majoránku a pažitku nechte stranou. Polévku povařte asi 10-15 minut, pak přidejte majoránku a nasekanou pažitku. Krátce prohřejte a podávejte. V jiné verzi můžete krupicovku udělat jen z opražené krupice a nastrouhané mrkve. Do částečně uvařené polévky pak přidáte syrové vejce, rozmícháte a necháte provařit. Tahle mrkvová krupicovka chutná dětem.

Jahelňačka

Jáhly bývaly oblíbenou surovinou staročeské kuchyně a v posledních letech se do moderní gastronomie zase vrací. Zkuste si z nich uvařit polévku jahelňačku. Co budete potřebovat? Podle publikace V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánoc vám stačí 100 g jáhel, 1 cibule, 2 lžíce sádla, 1 l zeleninového vývaru, 1 pórek, 250 g bílého zelí, sůl, pepř a sekaná petrželka. Jáhly spařte vroucí vodou, propláchněte a nechte okapat. Poté na rozpáleném sádle nechte zesklovatět na kostičky nakrájenou cibuli, přidejte jáhly a osmahněte je. Zalijte vývarem a vařte asi 15 minut. Očištěný pórek nakrájejte na kolečka, zelí na nudličky a obojí přidejte do polévky. Osolte, opepřete a povařte. Nakonec dozdobte petrželkou.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Další články

Holka u plotny radí: Jak udělat ten nejlepší kuřecí vývar? Chuť masa i zeleniny zesílí jeden trik!

Holka u plotny radí: Jak udělat ten nejlepší kuřecí vývar? Chuť masa i zeleniny zesílí jeden trik!

Kuřecí vývar patří k základním dovednostem každé hospodyňky. Ovšem, jako všechno v kuchyni, dá se i…
Balkánský burek: Víte, jak doma připravit oblíbenou křupavou specialitu? Chce to správné těsto!

Balkánský burek: Víte, jak doma připravit oblíbenou křupavou specialitu? Chce to správné těsto!

Balkánský burek je dobrota, kterou mnozí z nás pamatují z dovolených u moře. Prodává se totiž na…
Zeleninová nakládačka: připravte si pikantní mrkev, česneková cherry rajčátka nebo křupavé fazolky

Zeleninová nakládačka: připravte si pikantní mrkev, česneková cherry rajčátka nebo křupavé fazolky

Čeká vás grilování s přáteli, oslava narozenin nebo jiná společenská akce, na které budete…
Grilování levou zadní: Americké hot-dogy pomůže vylepšit kyselá okurka, křupavá cibule i cukr

Grilování levou zadní: Americké hot-dogy pomůže vylepšit kyselá okurka, křupavá cibule i cukr

Grilujete o sto šest a už nevíte, co nad žhavé uhlíky ještě položit? Skvělou rychlovkou jsou párky…
Vyznejte se v melounech: Víte, který voní jako mango a který je nejlepší pro děti?

Vyznejte se v melounech: Víte, který voní jako mango a který je nejlepší pro děti?

Velký vodní meloun s červenou dužinou pozná každý. Vyznat se v těch menších, kulatých a oválných už…
Rýžový ocet ochutí sushi, zálivky i marinády a ještě vám pomůže pročistit tělo a zhubnout!

Rýžový ocet ochutí sushi, zálivky i marinády a ještě vám pomůže pročistit tělo a zhubnout!

Rýžový ocet je jednou z mnoha důležitých ingrediencí asijské kuchyně. Využijete ho ovšem i do…
Pět nejlepších dipů ke grilování: Zkuste krémový koprový, pikantní meruňkový nebo petrželkový

Pět nejlepších dipů ke grilování: Zkuste krémový koprový, pikantní meruňkový nebo petrželkový

Dobroty z grilu jsou úžasné samy o sobě. Vždy se ale vyplatí k nim navíc servírovat nějaký dip či…
Ochutnejte halloumi: Nejslavnější kyperský sýr oživí každou „grilovačku“. Víte, jak jej nejlépe upravit?

Ochutnejte halloumi: Nejslavnější kyperský sýr oživí každou „grilovačku“. Víte, jak jej nejlépe upravit?

Letní sezona a grilování je v plném proudu. Když máte chuť rozžhavit také něco bezmasého, kromě…