Staročeské recepty z jablek: Víte, co je šprachanda nebo jak se dělá jablečná sekanina?

25. 4. 2021 10:05

Vaření Šárka Adámková

Zdroj: Toprecepty, Jenda1 Zdroj: Toprecepty, Jenda1
Jablka patří mezi naše nejoblíbenější ovoce. Dokonce se říká, že pouhý jeden kousek denně vás ochrání před návštěvou lékaře. Asi právě proto byla odjakživa tak hojně využívána v kuchyni. Připomeňte si s námi tři jablečné pokrmy, jejichž názvy dnešní mladé generaci už možná nic neříkají.

Jablečné hody

Pokud si na první dobrou představíte jen štrúdl nebo jablečný koláč, tak se zkuste zeptat svých předků. Dříve totiž hrála jablka při vaření prim. Bylo jich hodně, a tak nebyl důvod šetřit. Z jablek se dělaly pudinky, kaše, polévky, omáčky, kompoty, všechny možné druhy sladkých moučníků, jablka se používala pod maso, ale i k rybám nebo ve formě sušených křížal místo pamlsku. Jak píše Bedřich Hájek ve své knize Jablko v kuchyni, měla kdysi každá chalupa mít svoji jabloň. Vysokou, košatou, majestátní, pod níž se večer dobře sedělo, a která dávala ovoce: jablka. A právě ta se dala a stále dají využít na stovky způsobů. Pojďme si dnes ukázat tři trochu pozapomenuté recepty.

Šprachanda

Někdy pod tímto názvem vznikla polévka, jindy byla šprachanda spíš ve formě sladké kaše, která se podávala na závěr slavnostního menu. Také suroviny byly dle krajů proměnlivé, ale základ z vařených jablek se neměnil. Na lidovou polévku šprachandu budete potřebovat jablečné křížaly, sušené hrušky a švestky, hřebíček, mletou skořici a med. Vše zalijte vodou a provařte. Pak polévku dolijte moukou zahuštěným mlékem a znova nechte probublat. Podle chuti dosolte, oslaďte a zjemněte máslem. Polévka se podává s vařenými bramborami.

Bác neboli báč

Pod oběma názvy je známá slaná bramborová buchta, do níž se dle krajů někdy přidávala slanina, jindy mák nebo tvarůžky, a někdy se bác pekl s jablky. Nejjednodušší recept na bác je, že nastrouháte 1 kg vařených oloupaných brambor, vmícháte vajíčko, hladkou mouku, trochu sušeného droždí, třený česnek a sůl. Tento základ pak dochutíte nastrouhanými jablky. Měla by stačit dvě, ale podle toho, jak jsou moc nebo málo šťavnatá, můžete i přidat. Těsto doplňte nasekanými jarními bylinkami a upečte v pekáči v troubě dorůžova.

Jablečná sekanina

Jako sekanina se dříve označovala nádivka, o Velikonocích známá pod pojmem hlavička. Recept na Jablečnou sekaninu paní Fořtové v knížce Jablko v kuchyni vás asi spojením brambor, mletého masa, cibule, zeleniny a jablek do pokrmu podobného sekané poněkud překvapí. Ale jakmile tohle jídlo ochutnáte, stane se stálicí ve vašem kulinárním repertoáru. Jak na to? Nakrájejte na kostičky oloupaná jablka a brambory (ty by měly tvořit polovinu váhy jablek), přidejte jednu nadrobno nasekanou cibuli a na kolečka nakrájenou kořenovou zeleninu dle chuti. Smíchejte s mletým masem. Toho by měla být asi třetina celé hmoty. Osolte, opepřete, dejte do pekáčku, podlijte trochou vody a přiklopené pečte asi 45 minut. Poté odklopte a dopečte dozlatova.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Článek sdílelo již 53 kuchařů a kuchařek

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Další články

Originální bramborové přílohy za pár korun: Zkuste třeba skvělé krokety z přebytečné kaše

Originální bramborové přílohy za pár korun: Zkuste třeba skvělé krokety z přebytečné kaše

Brambory jsou nejen v Česku oblíbenou přílohou k masu i omáčkám. Pokud se vám už zajídá vařená…
Což takhle dát si špenát? Je ale lepší použít čerstvý, nebo stačí mražený?

Což takhle dát si špenát? Je ale lepší použít čerstvý, nebo stačí mražený?

Sezóna špenátu vrcholí, a tak si pojďme říct, jak tuhle zdravou zeleninu vlastně správně…
Knedlíky plné ovoce: Dáte si bramborové se švestkami, nebo tvarohové s meruňkami?

Knedlíky plné ovoce: Dáte si bramborové se švestkami, nebo tvarohové s meruňkami?

Sezóna českého ovoce je na spadnutí, a tak už hospodyňky jistě přemýšlejí, jak v kuchyni využít…
Nadívané kuře lepší než od maminky: Osvědčené triky, jak ho dotáhnout k dokonalosti

Nadívané kuře lepší než od maminky: Osvědčené triky, jak ho dotáhnout k dokonalosti

Pečené kuře patří mezi nejsnazší obědy nebo večeře. Skoro by se dalo říct, že jde o celkem obyčejné…
Zkuste Posset: Dezert, kterým chtěla lady Macbeth otrávit stráže, připravíte ze tří surovin!

Zkuste Posset: Dezert, kterým chtěla lady Macbeth otrávit stráže, připravíte ze tří surovin!

Myslíte si, že se nedá udělat delikatesa za použití jen tří surovin a ještě nad tím nestrávit…
Božský rebarborový koláč: Vyzkoušené triky, jak na skvělý moučník, který milují v Kanadě

Božský rebarborový koláč: Vyzkoušené triky, jak na skvělý moučník, který milují v Kanadě

Sezóna rebarbory je v plném proudu. Jak tuto rostlinu zpracovat? Vůbec nejlepší je upéct z ní…
Snadný návod na výrobu domácího sushi: Japonskou dobrotu hravě zvládnete!

Snadný návod na výrobu domácího sushi: Japonskou dobrotu hravě zvládnete!

Teplé počasí volá po svěžích pokrmech. Kromě salátů, zeleninových polévek a lehkých těstovin můžete…
Nejlepší pudinkové recepty: Smlsněte si na Dunajských vlnách nebo dokonalém tvarožníku

Nejlepší pudinkové recepty: Smlsněte si na Dunajských vlnách nebo dokonalém tvarožníku

Rychlovka z mléka, pudingového prášku a cukru je v myslích mnoha z nás spojena hlavně s dětstvím.…