Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Plzeňské rozpeky, rozpíčky nebo vdolky (na sucho pečené i smažené)

Jedná se o starý osvědčený recept, podle kterého pekly už naše babičky. Rozpeky jsou skvělé jak na sladko, třeba se švestkami a cukrem, tak naslano s různými omáčkami. Někde se jedí s houbovou omáčku nebo s dušenou mrkví.

Hodnocení receptu je 5,0 (38×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 20 min

80 min (60 min příprava + 20 min tepelná úprava)

28. 8. 2013 12:59

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie8 636 kJ / 2 064 kcal
Bílkoviny79,41 g
Tuky21,63 g
Vláknina17,52 g
Cholesterol 274 mg
Sodík 6,61 g
Sůl16,46 g
Sacharidy379,21 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Velké rozpeky se u nás pečou k houbové omáčce a dušené mrkvi, malé k čočce nebo fazolím.

Recept jsem podědila po babičce a mamince.

Moje recepty najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Jaromira18 Jaromira18

20. 2. 2019 07:47

1974andrea: Když peču rozpek do zabíjačky, tam tuk nedávám. Napsala jsem, že mám recept po babičce už moje maminka nám vdolky ( rozpeky) pekla na kamnech k omáčce, nebo na sladko. Recept se mi líbí.

1974andrea 1974andrea

19. 2. 2019 20:33

Jaromira18: Rozpeky jsou dost odlišné, je v nich narozdíl od zabijačkové "buchty" i tuk. Je to spíš vdolkové těsto. Zabijačková buchta je více méně suché pečivo, které se pak namáčí a přidává do jitrnic a prejtu ;-)

Jaromira18 Jaromira18

19. 2. 2019 18:25

Já to pekla, když jsme dělali zabijačku. Je to vynikající do jitrnic a prejtu. Recept mám také po babičce.

MIBEK MIBEK

14. 5. 2018 13:02

Díky za recept a inspiraci, přesně takové dělala babička k omáčkám, hlavně rajské nebo koprovce. Měli jsme je raději než knedlíky, ale už mnoho let jsem je nejedl, velmi brzy napravím. :-)

1974andrea 1974andrea

9. 8. 2017 13:26

Papaska: To jsem ráda, díky za zprávu :-K

Papaska

9. 8. 2017 13:19

Dnes jsem je dělala a jsou super, manžel i vnuk se mohli utlouct moc dobré děkuji za recept:yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes:

Hanka - Marmota

25. 9. 2016 16:47

Znám tuhle slanou plzeňskou verzi od paní, co vařívala v jednom rekreačním středisku, kde nám to jednou nebo dvakrát udělala jako svou specialitu s dušenou mrkví (ale v jejím podání k tomu byly malé vdolečkové). To jsme se oblizovali až za ušima. Takže děkuju za sdílení receptu, je to už pár let a přesnou chuť už jsem si nepamatovala, abych to kuchařsky zrekonstruovala. I když jsem se asi mohla sama pokusit, jak koukám. Dělám hodně podobně vdolky nasladko - u nás se vždycky vdolky říkalo pečeným. Já bych to ovšem nešidila a dala ne Heru, ale pěkně máslo...

Hella Hella (moderátorka)

10. 9. 2013 16:28

Naslano je neznám, já dělám rozpeky jen plněné čerstvými švestkami s mákem.

JanaDorazinova JanaDorazinova

2. 9. 2013 16:01

:-p:-p:yes:

aisha

30. 8. 2013 21:48

Vypadaji moc dobre..:yes::yes:

Eliza Eliza

30. 8. 2013 21:19

1974andrea: Jasně:-8, jako pozadí na obrázek s jídlem...to jsou moc hezké...:yes:

1974andrea 1974andrea

29. 8. 2013 23:20

Eliza:Já myslela jako dekoraci při focení, jinak je doma rozložené nebo pověšené fakt nemám;-)

Eliza Eliza

29. 8. 2013 22:02

1974andrea: jj:-D, "podle oka"..."to poznáš", taky jsem tyhle "rady" ohledně vaření a pečení dostala, jsou fakt k nezaplacení...:-)):no:

Tak pro mě jsou tyhle utěrky bezva, možná proto, že každodenně spotřebuju 2-3, nádobí do nich neutírám, to je z myčky suché, ale na ruce a všechno ostatní utírání jsou stále dobré...;-) Jako dekoraci je nepoužívám, to mě nenapadlo, připadají mi takové obyčejné - i když s hezkým vzorkem - ale brzy ztrácejí tvar a tak ani nevím, jak bych je při servírování uplatnila...nemám fantazii:-S:-)):-D

1974andrea 1974andrea

29. 8. 2013 21:42

Eliza:Tak tyhle utěrky používám jenom jako dekoraci, právě že po x praních nesaje skoro vůbec, není to bavlna ani len:-D Dostala jsem je od tchyňky, zřejmě někde zapomenuté, ještě nerozbalené. Možná věno;-)
Zrovna tyhle rozpeky jsem vychytávala docela dlouho, jednou byly tvrdé, jindy praskly, mami mi vždycky řekne, že to dělá podle oka ... takže takhle by měly být k jídlu:-D

Eliza Eliza

29. 8. 2013 21:29

Recepty po mamince a ještě lépe zděděné po babičce jsou ty nejlepší...:yes: Až jako hodně dospělá jsem je začala oceňovat, protože coby dítě jsem nejedla skoro nic... Dneska, když mi něco jen trochu připomene babiččinu kuchyni, znamená to pro mě nejen chuťový zážitek, ale i spoustu krásných vzpomínek...jak ráda bych si dnes pochutnala na tom, co uvaří...:-/:-K
Mimochodem, tuhle utěrku od Vietnamců mám taky a je bezvadná, mám ji skoro pořád v permanenci - dobře saje a i hezky vypadá...:yes::-K

1 2 3 4

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Naše chalupářská
kuchařka

Nově v prodeji!

Koupit

Marie

Další recepty

Tématické fráze: rozpeky vdolky k mrkvi rozpeky od babičky slané vdolky pečené v troubě plzeňské speciality plzeňské vdolky rozpeky recept plzeňské rozpeky vdolky k čočce vdolek k omáčce obyčejné vdolky vdolky k omáčce pečené vdolky plzensky rozpek recept na rozpeky smažené beleše rozpek rozpeky k mrkvi rozpeky k čočce belese pecene v troube

Suroviny: mouka hladká, mléko, tuk hera, vejce, droždí čerstvé, cukr, sůl

TopRecepty.cz

Plzeňské rozpeky, rozpíčky nebo vdolky (na sucho pečené i smažené)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/6MYQ