Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Orientální turecký salát kisir voní po granátových jablkách a mátě. Zkuste jej!
Zdroj: Wikimedia Commons, By Noumenon - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7413055

Saláty s kuskusem si děláme poměrně běžně, když si chceme dát něco lehčího, co nás ale přesto trochu zasytí. Za poslední roky jsme se seznámili i s bulgurovou specialitou z Libanonu zvanou tabouleh. Co třeba ochutnat jeho méně známého příbuzného – turecký pokrm kisir?

Tabouleh s paprikovou pastou

Kisiru se někdy přímo říká turecký tabouleh. Libanonský (a také syrský, jordánský či izraelský) salát tabouleh má s tureckým kisirem mnoho společných ingrediencí. Na prvním místě je to bulgur, dále rajčata, jarní cibulka nebo čerstvá petrželka, které je v kisiru ale méně než v taboulehu, a máta. Oproti taboulehu má ale kisir červenou barvu. Způsobeno je to tím, že do kisiru se vmíchává rajčatový protlak, který mu dodává červenou barvu. Na barvě se podílí i melasa z granátových jablek a speciální více či méně pikantní papriková pasta Acı Biber Salçası. U nás ji koupíte v obchodech s tureckými potravinami, ale můžete ji klidně nahradit i dostupnější tuniskou harissou, maďarskou paprikovou pastou, případně i srbským ajvarem. Kisir je populární nejvíc v Turecku, dělají ho ovšem i v Bulharsku a také v Maroku, podobný salát se připravuje rovněž v Arménii. Podle webu 196flavors.com je kisir specialita z jihovýchodní části Turecka, konkrétně z provincie Hatay, která se nachází v blízkosti syrských hranic. Kisir mají velmi v oblibě hlavně obyvatelé města Antakya, hlavního města Hataje. Velmi oblíbeným pokrmem je také v Gaziantepu, městě ležícím dále na východ ve stejnojmenné provincii.

Chuť mu dodává melasa z granátových jablek

Kisir je oblíbeným předkrmem turecké a kurdské kuchyně. Jeho předností je, že je lehký a dietní. Jeho hlavní surovinou je bulgur – tedy předvařená nalámaná pšenice podobná kuskusu, jež má ovšem větší zrna. Rozdíl je také v tom, že kuskus je ve skutečnosti těstovina vyrobená ze semoliny. Kisir je ideální jako samostatný pokrm vhodný i pro vegany, často se ale podává i jak příloha třeba ke grilovaným masům nebo k pečenému lilku. Většinou je servírován vlažný nebo vychlazený na odpolední svačinku. I když se připravuje po celém Turecku, není na něj žádný jeden originální recept. Spousta rodin má nějaký svůj, na který nedá dopustit, můžete se proto setkat s různými variantami a najdete i recepty, do kterých se třeba nepřidává hustý sirup z granátových jablek. Byla by to ale škoda ho vynechat, neboť dodává salátu specifickou nakyslou chuť, navíc ale lehce kořenitou a štiplavou. U nás ho seženete v obchodech s orientálními potravinami, dá se ale udělat i pomalým svařením šťávy z granátového jablka do husté konzistence.

Zkuste pravý turecký kisir

Pokud máte chuť dát si na večeři něco odlehčeného, případně si třeba zavzpomínat na dovolenou v Turecku, zkuste kisir podle originálního tureckého receptu. Budete potřebovat 350 g bulguru, 530 ml vody, 1 velký svazek jarní cibulky (asi 220 g), 1 velký svazek petrželky, 5-7 snítek čerstvé máty , 1,5 vrchovaté lžíce rajčatového protlaku, 1,5 polévkové lžíce paprikové pasty, ½ lžičky černého pepře, 1 lžičku soli, 1,5 vrchovaté lžičky římského kmínu, 6-7 lžic olivového oleje a 5 lžic melasy z granátového jablka. A jak na to? Nejprve dejte bulgur do velkého hrnce, přidejte 2 šálky vody, přiveďte k varu, přikryjte a vařte asi 15 minut.  Odstavte asi na 10 minut. Bulgur pomalu nasákne všechnu vodu. Mezitím nasekejte petrželku, 220 g jarní cibulky a 5-7 snítek čerstvé máty. Bílou část cibule nakrájejte na tenčí plátky. Poté, co bulgur nabobtná, přidejte do něj olivový olej, protlak i paprikovou pastu, pepř, kmín a sůl. Míchejte, dokud se všechny ingredience nespojí. Nakonec vmíchejte melasu z granátového jablka, kterou můžete nahradit citronovou šťávou. Případně ještě přidejte olivový olej. Podávejte na listech salátu. Nakonec můžete ještě kisir pokapat citronovou šťávou. Někdy se k dodání větší svěžesti přidává do kisiru i na kostičky nakrájené okurka i čerstvá rajčata.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více