

Bulgur i jako příloha
Suroviny 2 - 3 porce
- bulgur pšeničný 2 - 3 hrsti (záleží jak máte velkou ručku)
- olej
- 1 lžička kurkuma nebo kari
- horký vývar nebo z kostky
- cibule 1/2 ks
- česnek 2 stroužky
- žampiony 2 ks
- kousek čerstvé papriky
- cherry rajčata 3 ks
- pórek 5 cm
- zelená cibulka
- mrkev 1 malá
- sůl
- (Poměr bulguru k tekutinám je 1:2. A dle potřeby ještě v průběhu vaření přidáme)
Postup přípravy receptu
Na pánvi si ohřejeme lžíci oleje, přidáme na jemno nakrájenou cibuli, necháme zesklovatět. Pak přidáme na plátky nakrájený česnek, necháme rozvonět, přisypeme žampiony na kostičky, orestujeme a vsypeme bulgur.
Promícháme, posypeme kurkumou, zamícháme a zalijeme horkým vývarem. Přiklopíme pokličkou a necháme na malém ohni dusit. Občas zkontrolujeme stav tekutiny. Bulgur nesmí být suchý a přichytávat se. Dle potřeby trošku podlijeme.
Po 10 min přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev, dle chuti dosolíme, zamícháme, znovu přiklopíme a necháme ještě asi 10 min dusit.
Poté přimícháme na kostičky nakrájenou papriku, na plátky nakrájené rajčata a na drobno pokrájený pórek a zelenou cibulku. Dle potřeby ještě zakápneme vývarem, zamícháme, vypneme sporák, přiklopíme a necháme zeleninu v horkém bulguru prohřát.
Mezitím si můžeme nadat na talíře maso (plátek, směs,něco se šťávou...), přidáme bulgur a je hotovo.
Bulgur nemá být rozvařený, ale sypký, vlhký a na skusu křupavý - ne však tvrdý.
Poznámka od kuchařky
Před chvilkou jsme ho dojedli k obědu, k tomu vepř.plátek s paprikou a sýrem, obloženo cherry rajčaty :-q.
Příprava bulguru mi trvala se vším všudy 25 min. a mezi tím jsem si udělala maso; takže docela rychlovka a je to dobré.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Bulgur i jako příloha
-
Dělala jsem jako přílohu k lososu jen bez žampiónů chlap nerad. Dala jsem jen sůl, pepř a více kari. Byla to ňamka a zbytek jsem dojela samotný. Výborné!
rejpalové se najdou vždy
stačilo by kdyby používali to co mají na krku
-
moc děkuji,posílám bodíka. bylo to dobré.
-
http://www.toprecepty.cz/recept/4880-bulgur-i-jako...Martin: Tak to tady tak čtu a divím se. Musím prostě reagovat. Vývar muže být přece i zeleninový. Nevím co se tady diskutuje. Prostě vegetariáni si tam dají zeleninový vývar a je to.
-
Omlouvám se, amozřejmě tady kategorii "přílohy" máme. Nevím, na co jsem myslela.
-
Lucie (neregistrovaný/á) - jo máš pravdu v tom, že tu kategorie Přílohy je, to je ale jediné, v čem máš pravdu. Bezmasé jídlo to je taky. Takže bych toto nechala na volbě autorky receptu. O vegetariánské stravě se nikde nezmiňuje, takže obě kategorie jsou správně - ještě - platila by i kategorie Ostatní
-
Lucie(neregistrovaná)
, to že je v poznámce napsáno, že jsme k tomu měli zrovna maso neznamená, že to musí být jen příloha. Jíme ho i jen takto (bez masa) a vyhovuje nám to. Takže souhrnem - toto jídlo může být jako příloha i jako samostatné jídlo. Myslím, že se tomu rozumět dá.
JaniR., kategorii Přílohy tu máme
. Ale dala jsem to do bezmasých, protože to lze jíst tak i tak.
Tímto jsem to doufám všem dalším "zájemcům" o toto jídlo dostatečně vysvětlila. Přeji všem pěkný den.
-
A já ji vidím na vlastní oči
Jsou v ní knedlíky a jiné přílohy.
-
Lucie : nemáme tady kategorii "Přílohy". Mirka to zařadila dobře.
-
Tak když Bulgur jako příloha, tak kategorie Přílohy, ne ? A vzhledem k poznámce,kategorii Bezmasá jídla také nechápu.
-
Evo(neregistrovaná)
. Mějte mě klidně za podivnou, ale já nikde ! netvrdím, že je toto jídlo vhodné pro vegetariány. A pokud by jste tolik toužila si ho připravit, tak si jistě vývar nahradíte vodou a bude vaše vegetariánství neohroženo
.
Špagetko, Elizo, Maris - děkuju.
-
Eliza: chtěla jsem napsat taky v tom smyslu - pravověrný vegetarián si to ohlídá a pro nás - obyčejné všežravce - je to bezmasé jídlo.
-
Vývar nemusí být jen z masa, pokud vím. Vegetarián si poradí, použije zeleninový...
-
eva (neregistrovaný/á) - otevřete si kategorie receptů a navrhněte, kam byste to přeřadila. Místo napadání dejte podnětný návrh. Musíte vycházet z kategorií, které tu jsou a které logicky odpovídají
-
mirca75: Davat toto jidlo do bezmasych je stejne podivne, jako vase uvazovani. Nekteri lide jsou vegetariani. Uz chapete? Vegetariani nejedi MASO a nic z masa (napr. vyvar)
-
Milý Martine neregi.
. Do bezmasých se dávají jídla, ve kterých není maso a dát toto jídlo jen kvůli vývaru do jídel z masa, mi přijde více než jen podivné
. A do příloh jsem ho nedávala pro to,že lze toto mít i jako samostatný pokrm (vystačí to, jejikož je dost sytý
). Těšilo mě