Orientální salát tabouleh voní petrželkou a mátou. Víte, co ještě se do něj dává?
31. 7. 2021 Vaření
Patří k tradičním salátům celé blízkovýchodní kuchyně. Tradičně se ovšem pojí s Libanonem, odkud původně pochází. Přestože hlavně v Evropě vznikla spousta různých variant přizpůsobených našim chutím, ten pravý tabouleh je plný bylinek a další suroviny jsou v něm spíš jen do počtu.
Z Libanonu nebo ze Sýrie?
Tabouleh nebo také tabbúli, tabbúla, tabbouleh či tabuleh se řadí k národním pokrmům libanonské a syrské kuchyně, s oblibou ho ale připravují hospodyňky v celé oblasti Levanty – tedy v zemích ležících na východě kolem Středozemního moře. Původ taboulehu není úplně jasný a o zásluhy na jeho objevení se pře více zemí, nejčastěji bývají přiřazovány Sýrii a ještě více Libanonu. To podporuje i teorie zmíněná v knize Where Our Food Comes From Garyho Paula Nabhana. Podle ní se bulgur, jedna z důležitých surovin v salátu, dělá z odrůdy pšenice salamouni, která se pěstuje v libanonském údolí Beqaa.
Mohlo by vás zajímat
V hlavní roli petržel
Název salátu pochází z arabského slova tabil, které znamená okořenit, což je celkem příznačné, neboť aromatický opravdu je. Tabouleh se jí nejen jako lehké hlavní jídlo, ale také jako předkrm nebo příloha ke grilovanému masu. Bývá rovněž součástí takzvaných mezze – nabídky různých pochutin na malých talířcích, které jsou servírovány jako předkrm. Často se podává na listech salátu, jimiž se i nabírá. Tabouleh má své verze i v dalších zemích, ty se liší hlavně poměrem surovin. V každém případě platí, že hlavní ingrediencí libanonského a syrského taboulehu je petržel, bulgur je v této variantě jen v nepatrném množství. Díky většímu množství bulguru je pokrm vydatnější třeba v Palestině. Podobný je mu třeba turecký kisir, do něhož se navíc přidává melasa z granátového jablka. V Arménii zase mají eetch a na Kypru, kam ho dovezli Libanonci, tambouli. Tabouleh se dokonce dostal s libanonskými a syrskými přistěhovalci až do Dominikánské republiky, kde zdomácněl jako pokrm tipile/tipili. Na severu Afriky nahrazují bulgur těstovinou kuskus, která je i u nás známější a oblíbenější. V některých variacích se využívá i krupice semolina.
Podle originálního receptu
Na rozdíl od kuskusu je bulgur mnohem zdravější. Jde to totiž o předvařenou či pařenou nalámanou pšenici, která je dobře stravitelná a obsahuje hodně vlákniny. Kromě bulguru, jenž by měl být připraven al dente, jak píší v knize Jeruzalém, a petržele, patří do taboulehu také rajčata, máta, cibulka a citronová šťáva. Často se přidává také okurka. V původní receptuře je ovšem okurka perská – menší (5-6 cm dlouhá) křupavá zelenina, která obsahuje mnohem méně semínek než klasická okurka hadovka. Pokud vám jde o autenticitu a máte rádi petržel, udělejte si tabouleh podle tradičního libanonského receptu.
Potřebujete 4 svazky italské aromatické hladkolisté petrželky nasekané nadrobno, 1 svazek čerstvé zelené máty nasekaný nadrobno, 1 okurku nakrájenou nadrobno, 5 středně velkých rajčat nakrájených na kousky, 1 malou bílou cibuli nasekanou najemno, 1/4 šálku jemného bulguru, 1/3 až 1/2 šálku kvalitního olivového oleje, 1/2 šálku čerstvě vymačkané citronové šťávy a 1/2 až 2/3 lžičky soli. Bulgur důkladně properte a namočte ho na nějakou dobu do horké vody, aby trochu změkl, nevařte ho. Poté ho smíchejte s ostatními ingrediencemi a případně ještě dochuťte. Někdy se do salátu přidává ještě koření, například libanonská směs sedmi koření nebo třeba římský kmín. I když je bulgur zdravý, stále je to obilovina. Pokud byste chtěli salát ještě dietnější, nahraďte bulgur květákem. Možná vás to překvapí, ale květák se často používá jako náhražka rýže. Stačí jej jen nasekat v mixéru na menší zrníčka, rozložit je na plech na pečicí papír, zakápnout trochou oleje a asi 10 minut opékat v troubě. Případně se dá udělat i v mikrovlnné troubě. V uzavřené nádobě se ohřívá na plný výkon asi 3 minuty. Každopádně, ať už si salát tabouleh připravíte jakkoliv, užijte si jej!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Pažitka ozdobí jarní stůl a příjemně dochutí vaječná, tvarohová a další jídla. Podívejte se, jak ji můžete využít
Pažitku lze ale pěstovat celoročně, také ji rychlit v truhlíku nebo květináči. Návod si můžete přečíst v některém z našich Tipů a triků. … Číst více
15 typicky jarních pokrmů láká barevností, chutí i lehkostí. Nechte se inspirovat
Není to těžké ani nemožné. Stačí zařadit více zeleniny, méně tučné maso a pohyb. Zdravější tělo i pocit odlehčení se brzy dostaví. Zeleninu a čerstvé… Číst více
Kopřivová polévka podle kuchaře Romana Pauluse: Je levná, snadná a s pošírovaným vejcem a chlebovými chipsy báječně chutná
Sbíráte vždy na jaře první mladé kopřivy? Ze… Číst více
Polévka z bršlice je díky své zelené barvě dokonalým jarním pokrmem. Dodá spoustu energie a skvěle chutná po mrkvi a celeru
Na jaře můžete venku trhat mnohem víc rostlin než… Číst více
Jak uvařit fazolkové lusky na smetaně? Česká klasika je oblíbená u dětí i dospělých
Fazolkové lusky jsou chutnou zeleninou, která se sklízí od jara až do podzimu. K dostání jsou však po celý rok v mražené formě, která čerstvou… Číst více
Jak využít baby špenát? Přidejte ho do salátů nebo do ovocných koktejlů
Křehký a mladý baby špenát je skvělý a ideální zasyrova přidaný do salátu. Jakmile špenát smícháme ještě s něčím křupavým, třeba s ledovým salátem, a… Číst více
Jak využít květy pažitky? Krásně ozdobí chutnou polévku či chléb s pomazánkou
Pažitka je jednou z nejrozšířenějších bylinek, je oblíbená i užitečná, proto by rozhodně neměla chybět žádné hospodyňce v kuchyni. Dokonale dochutí… Číst více
To nejlepší z babiččina březnového receptáře: Pojďte si pochutnat a zavzpomínejte
Babičky na vsích nikdy neplýtvaly časem, který potřebovaly na domácí a polní práce, zjara pak už vůbec ne. Jejich recepty proto bývaly rychlé, levné… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více