Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak pečovat o porcelán a stříbrné příbory? Pomůže ocet, banánová slupka nebo kečup!
Zdroj: Pixabay, Jill Wellington

Možná z porcelánového servisu jíte každý den, nebo ho vyndáte z vitríny třeba jen o Vánocích. Každopádně určitě chcete, aby vám vydržel pěkný co nejdéle, a proto byste mu měli věnovat pravidelnou péči. Podobné je to i se stříbrnými příbory. Pokud je máte uložené v šuplíku a chystáte se je použít u štědrovečerní večeře, tak se na ně raději podívejte už teď. Nepotřebují trochu přeleštit?


Zapomeňte na drátěnku

Při používání porcelánového nádobí dodržujte dvě hlavní zásady: nádobí umyjte hned po použití a před uložením do skříňky ho utřete do sucha. Zabráníte tak tomu, aby na porcelánu naschly zbytky jídla. Pokud k tomu však přesto dojde, nikdy nepoužívejte při mytí porcelánu drátěnku ani houbičku s abrazivním povrchem. Porcelán potřebuje šetrné zacházení, takže ho nechte jen odmočit ve vlažné vodě s přípravkem na nádobí. Dejte ale pozor, aby voda nebyla moc horká. Ta totiž zbytky jídel k porcelánovému povrchu spíš „připevní“, než aby je uvolnila.

Zbavte se hnědých skvrn

Bohužel se občas stane, že na porcelánovém nádobí zůstanou nahnědlé fleky třeba od čaje. Nedrhněte je žádným abrazivním prostředkem, ale raději je nechte přes noc namočené ve vodě se saponátem. Pokud skvrny přesto nezmizí, zkuste je vyčistit domácím čistidlem, které vyrobíte smícháním bílého octa s kuchyňskou solí v poměru 1 : 1.

Talíře prokládejte papírem nebo kávovými filtry

Máte-li doma starožitný porcelánový servis, je celkem pochopitelné, že je asi převážnou část roku uložený ve vitríně. Avšak i během skladování může dojít k jeho poškození. Naštěstí tomu snadno zabráníte. Mezi jednotlivé talíře je nejlepší dát talíře papírové. Místo nich lze použít ubrousky či kousky pečicího papíru. Misky na kompot, šálky a podšálky můžete proložit papírovými kávovými filtry, případně kousky hedvábného papíru.

Moderní porcelán se snese i s myčkou

Je pochopitelné, že starožitné porcelánové talíře do myčky dát prostě nemůžete, protože by se v ní poškodily. S moderním porcelánem to už většinou tak jednoznačné není. Důležité je, abyste si zjistili, zda mytí v myčce doporučuje výrobce. Nicméně stále platí, že je dobré porcelánové nádobí umýt hned po jídle. Pokud nestíháte, tak alespoň pusťte krátký program na oplach.

Příbory vyleštíte slupkou z banánu

Pokud máte doma stříbrné příbory, tak s nimi asi nejíte každý den. Pravděpodobně je používáte jen při slavnostních příležitostech, jako je například svátečně prostřený vánoční stůl. Nevýhodou stříbra však je, že časem zešedne. Když chcete, aby znovu nabylo ztracený lesk, použijte banánovou slupku. Nejprve z vnitřní strany odstraňte vlákna a pak s ní chvíli přejíždějte po stříbrném předmětu. Příbory nakonec opláchnětě a přeleštěte utěrkou z mikrovlákna.

Stříbru vrátí lesk kečup

Nejíte banány? Nevadí. K leštění stříbrných příborů použijte kečup. Nalijte ho na hluboký tác nebo pečicí plech a na noc do něj ponořte nože, vidličky i lžičky. V případě, že má nádobí na sobě různé prolisy a nerovnosti, je potřeba do nich kečup zapracovat pomocí zubního kartáčku. Ráno příbory vyndejte z kečupové lázně, opláchněte je, osušte a vyleštěte utěrkou z mikrovlákna. Uvidíte, že budou zase jako nové.

Vyzkoušejte kyselé mléko

Další možností, jak stříbro zbavit nežádoucí patiny, je kyselé mléko. A jestli ho zrovna doma nemáte, vyrobte si ho. Podobného efektu totiž docílíte smícháním mléka s trochou bílého octa. „Kyselé“ mléko nalijte do vhodné nádoby, do které se vejdou příbory, a ty tam na hodinu ponořte. Potom je opláchněte ve vlažné mýdlové vodě a vyleštěte flanelovým hadříkem.

 

Sdílet článek

Přečtěte si