Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Během roku je mnoho příležitostí k tomu prostřít jídelní stůl slavnostně. Samozřejmost je to o Vánocích, ale potěšit oko můžete i o Velikonocích, když má někdo narozeniny či jmeniny nebo třeba na svatého Martina.

Téměř každá hospodyně vlastní sváteční servis a zdobné příbory. Aby nebyl svátečně vyzdobený stůl stále stejný, je možné ho ozvláštnit pomocí poskládaného ubrousku. Drobnosti jako jiný způsob skládání a pokaždé jiná barva ubrousku mohou vykouzlit tu pravou slavnostní atmosféru.

Jak zdobně poskládat ubrousky

Chce to jen trochu trpělivosti a zručnosti. Budete potřebovat klasické papírové ubrousky přehnuté do čtverce.

První způsob

  1. Ubrousek položte špičkou před sebe. Nejprve přehněte směrem nahoru vrchní vrstvu.
  2. Poté přehněte směrem nahoru druhou vrstvu a špičku vsuňte pod první přehnutou část ubrousku.
  3. Stejně postupujte i u třetí vrstvy.
  4. Ubrousek otočte a pravou i levou stranu přehněte k polovině.
  5. Znovu otočte a do vzniklých tří kapes vsuňte příbory.

Druhý způsob

  1. Papírový ubrousek položte špičkou před sebe. Nejprve přehněte směrem nahoru vrchní vrstvu.
  2. Poté přehněte směrem nahoru druhou vrstvu i třetí vrstvu.
  3. Ubrousek otočte a složte směrem ke středu dva protilehlé rohy.
  4. Znovu otočte a do vzniklé kapsy vsuňte příbory.

Uvidíte, jak se všem strávníkům při pohledu na stůl rozzáří oči.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky