Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jednoduché pochoutky z banánů. Oblíbený druh ovoce se hodí nejen do smoothie a dezertů. Už jste je zkoušeli naslano?
Zdroj: Top recepty

Banány, příjemně sladké a chutné, patří mezi nejoblíbenější druhy ovoce. Nejlépe se uchovávají při pokojové teplotě, jejich vůně se rozvine a banány budou brzy vhodné k jídlu. Nejchutnější jsou v plné zralosti, když se na jejich slupce začínají objevovat malé hnědé skvrny. Tehdy mají nejlepší aroma. Naopak uložení v ledničce banánům neprospívá.

Banány v naší kuchyni

Banány jsou lehce stravitelné, proto se výborně hodí pro děti a starší lidi, používají se při některých léčebných dietách. Jsou velmi výživné, obsahují důležité minerální látky a vitamíny, především vitamíny skupiny B a provitamín A. Banány jsou pochoutkou samy o sobě a tohoto ovoce většinou doma není nikdy dost. Konzumujeme je hlavně v čerstvém stavu, ale jsou skvělé i do různých moučníků. Přidáváme je do zimních ovocných salátů. Méně často je použijeme do slaných pokrmů. 

Banány jsou důležitou součástí různých mixovaných nápojů. Výborně je ochutí, zvýší jejich výživnou hodnotu a příjemně je osladí. Jejich použití snižuje potřebu doslazování cukrem nebo medem. Do smoothie přidáváme ještě další druhy ovoce, semínka, ovesné vločky, kokosové mléko a jiné výživné suroviny. Smoothie připravené k snídani nám pomůže dobře nastartovat den.

Banánové krémy

Banány se hodí do rychlých a jednoduchých krémů, stačí je oloupat a rozmačkat s tvarohem nebo jogurtem. Krém dáme do misky, ozdobíme a rychlá svačina nebo základ snídaně je na stole. Kopečkem banánového krému dozdobíme na talíři chladnou ovesnou kaši nebo krém do vychlazené kaše ještě před servírováním přimícháme.

Banánové poháry

Banány používáme buď jako součást krémů, které prokládáme v pohárech dalším ovocem, piškoty a sušenkami, nebo je do pohárů vrstvíme nakrájené na plátky. Kombinace banánů se šlehačkou a čokoládou už nepotřebuje nic dalšího.

Nepečené moučníky

Nepečené moučníky, které jsou oblíbené a na přípravu obvykle snadné, nám dávají mnoho příležitostí využít sladké banány. Mezi nejoblíbenější patří kombinace s Bebe sušenkami a sušenkami Lotus. Na rodinnou oslavu je oblíbenou volbou střecha z Bebe sušenek, sladkého tvarohového krému a banánů. Povrch tohoto nepečeného moučníku zalijeme rozpuštěnou čokoládou. Střechu necháme vychladit a uležet. Při servírování ji krájíme na úhledné řezy. 

Banánová zmrzlina

Banány zmrzlinovým pochoutkám předají svou lahodnou sladkou chuť. Můžeme vyzkoušet ledové banány na špejli nebo jogurtové nanuky s banánem. Když se nám podaří koupit dobře zralé banány za výhodnou cenu, vyplatí se je zmrazit a postupně používat na přípravu zmrzliny.

Banány v čokoládě

Kombinace banánů a čokolády je příjemným chuťovým zážitkem. Hodí se k sobě i barevně. Tyto recepty využijeme, když chceme připravit něco atraktivního a méně obvyklého. Jedním z našich receptů jsou opilé banány v čokoládě - na pohled luxusní moučník nemá složitou přípravu a dá se připravit i v "neopilé" variantě.

Další banánové speciality

Můžeme si připravit banány v karamelu, které zdobíme šlehačkou a jiným ovocem. Nabízí se nám recept na pečené banány s mandlemi nebo flambovaný banán s kešu oříšky, na talíři ozdobený řeckým jogurtem a čerstvým ovocem podle toho, co zrovna máme k dispozici.

Banány naslano 

Banány do slaných pokrmů sice používáme méně často, ale i zde můžeme najít inspiraci v některých receptech našich uživatelů. Můžeme vyzkoušet kuře na kari, česneku a banánu, kuřecí závitky s kiwi a banánem nebo vepřové maso, opět v kombinaci s banány. Plátky čerstvého banánu použijeme k ozdobení jednohubek podobně jako půlky vlašských ořechů, měsíčky mandarinky nebo hrozny.

Banány jsou výbornou pochoutkou, která má své místo v naší kuchyni, dopřejme si je. Jsou jednoduchým přírodním sladidlem a hygienicky zabalenou výživnou svačinkou na cesty. Můžeme je jíst kdykoliv a kdekoliv - jednoduše je oloupeme a nepotřebujeme k tomu žádný nástroj.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie