Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čekanka nemusí být hořká! Záleží na uskladnění i přípravě
Zdroj: Pixabay, Hans

Přemýšlíte, proč zrovna na přelomu roku se zabýváme čekankou? Patří totiž mezi typickou sezónní zeleninu a její čas přichází právě v lednu. Zpestřete si jídelníček o vynikající a přitom zdravá jídla s čekankou.


Kde se vzala?

Kvete modře a plody, tedy čekankové puky, připomínají čínské (pekingské) zelí. Jejím domovem byl původně sever Afriky, střední Asie a Středomoří. A jak se můžeme dozvědět ve Velké knize o bylinkách, čekanku znali již staří Egypťané a Řekové.17. století se nálev z praženého kořene čekanky používal jako náhražka zrnkové kávy, a to nejprve v Nizozemsku, postupně získávala oblibu i jinde. V zemích rakousko-uherské monarchie se nejvíce rozšířila v 19. století. A protože její latinský název je Cichorium Intybus, je jasné, kde se se pro čekankovou kávu či meltu vzal název cikorka.

Čekanka je zdravá i dietní

Do jídelníčků se čekanka probojovávala pomalu. Přitom obsahuje mimo jiné velké množství draslíku, vápníku a kyseliny listové a také vitaminy A, B₁, B₂ a C. Je ideální při redukční dietě, protože100 gramů čekanky má pouze 16 kcal, ale vysoké množství vlákniny zasytí a podporuje trávení. Díky močopudným a kyselinotvorným účinkům je čekanka vhodná pro diabetiky a revmatiky. Působí i proti stárnutí, protože bojuje proti volným radikálům. Hlavními evropskými pěstiteli jsou Belgie a Nizozemsko. Čekanka patří mezi tzv. zimní zeleninu, která se pěstuje od října do dubna. Obvykle se na poli zakrývá neprůhlednými plachtami. Tím se zabrání tomu, aby listy zezelenaly a vytvořily tak příliš mnoho hořkých látek. Čekankové puky váží od 100 do 150 gramů, jsou dlouhé 10 až 20 centimetrů a mají rády tmu i po sklizni. Kromě světlé existuje i čekanka červená, radicchio, která je na letmý první pohled podobná červenému zelí. Ovšem výživově i chuťově se blíží spíše čekance obecné.

Správný výběr a skladování

Nezapomínejte, že čekanka má jedinečnou lehce oříškovou chuť, která je vždy jemně nahořklá až trpká. jak zdůrazňuje web kuechengoetter.de, při nákupu čekanky je nejdůležitějším znakem čerstvého a zralého salátu jeho vrchní část. Hlava musí být pevná, jednotlivé listy na špičkách světle žluté – ty jsou nejchutnější. Čím zelenější jsou listy, tím je salát hořčejší. Čekanku je třeba ihned po zakoupení zabalit do vlhké papírové utěrky a uložit do chladničky. Tam vydrží zhruba týden, zejména pokud je v temnu a na jednom místě. Zbytečně s ní nehýbejte a nepřemisťujte ji. Špičky listů by pak ztmavly a uvolnily hořké látky.

Zdravý salát

A teď se můžete pustit do přípravy salátu! Není třeba se bát, je to úplně jednoduché. Nejprve částečně vyřízněte tvrdý stonek, který je hořký. Po odstranění stonku jdou jednotlivé listy snadno oddělit. Omyjte je studenou vodou nebo namočte asi na 30 minut do vlažné vody nebo mléka –zjemní se tak chuť a odstraní hořkost. Čekankové listy nakrájené na jemné proužky jsou výborné nejen v čerstvých zeleninových salátech,  hodí se i do těch ovocných, ideálně se šťavnatým jablkem či pomerančem.

Čekanka v teplé kuchyni

Do hrnce s vodou přidejte špetku cukru a trochu citronové šťávy, aby se ztratily hořké látky a zachovala se barva. Mimochodem, čekanka by nikdy neměla přijít do styku se železnými hrnci nebo mísami, protože by zčernala. Pečená čekanka  je vhodná jako příloha k rybám nebo dušeným masům. Čekankový puk překrojíme napůl, orestujeme na pánvi, vložíme do pekáčku, zalijeme hrnkem kuřecího nebo zeleninového vývaru a asi 15 minut pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C. Můžeme ji připravit jako hlavní jídlo plněnou nebo se šunkou a sýrovým přelivem chutná také v kombinaci s kuřecím masem.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si