Nejjednodušší čekanka

opuncie Kuchař:

Doba přípravy: 15 min PT0H15M 2 porce Zeleninová jídla 4 názory

43

Suroviny

4 čekanky
8 dkg tyrolského špeku nebo jiné kvalitní sušené slaniny (u nás třeba \"Pršut bok\" z Makra)
olivový olej
sůl
pepř
1/2 kávové lžičky moučkového cukru
čerstvý tymián
čerstvá bageta
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Čekanku zespoda vykrojíme a rozčtvrtíme nebo nakrájím napříč na širší pruhy, špek nakrájíme na čtverce cca 2x2 cm, tymián nasekáme nebo pokud jsou stonky dřevnaté, sdrhneme listy.

  2. Na pánvi rozehřejeme trochu oleje, přídáme špek, čekanku, lehce osolíme, silněni opepříme, čekanku zasypeme moučkovým cukrem, přidáme tymián a na středním žáru opékáme, dokud čekanka nezměkne a nezačne se barvit a špek nezezlátne.

    Sesuneme na talíře a podáváme s rozpečenou bagetou, kterou ulamujeme a námáčíme ve šťávě.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Nejjednodušší čekanka

  • zizala zizala

    :-8 Nějakou záhadou mi unikly Tvoje recepty s čekankou. Tenhle znám, je moc dobrý, já ještě navrch dávám rozpéct Blaťácké zlatíčko :-p

    Odpovědět

  • maris maris

    Já bych ještě dodala, že čekanka by měla být zabalená v tmavém papíru. Na světle hořkne. Tak když ji uvidíš jen tak volně, radši nebrat;-). Zabalená je již od pěstitelů, ale někteří prodejci ji z neznalosti rozbalují, aby lidi viděli, jak je hezká:-S:-)

    Odpovědět

  • opuncie opuncie(autor receptu)

    Hanko, dobře ošetřená čekanka má chuť jako velmi křehký salát s nepatrným náznakem nahořklosti na patře, ale když říkám nepatrným, myslím tím, že skoro není znát. Třeba u grapefruitu je hořkost mnohem výraznější.
    Aby nebyla doopravdy hořká je potřeba si při nákupu všimnout, jestli není nazelenalá, jestli listy nemají narezlé proužky a ani spodek by na řezu neměl být rezavý. Dole je takový maličký, bílý košťálek, ten klínovitě vykrojím a do jídla pro ostatní ho nedávám, i když mně nevadí.
    Abych s ní rodinu seznámila, zkusila bych asi naporpvé přidat ji do salátu ve směsi s jinou zeleninou, nebo jí podat zapečenou třeba se šunkou nebo něčím, co rodina pokládá za chuťově atraktivní. U nás doma žádný problém, ani s velmi malými dětmi. Snacha ji přidává do kojenecké polévky.
    Díky za bodík.

    Odpovědět

  • HankaPu HankaPu

    Opuncie, moc by mě zajímalo jakou má asi ta čekanka chuť, nikdy jsem jí nedělala a nejsem si zcela jistá, jestli by jí naše zmlsaná rodinka jedla:-( Já bych se do toho ale ráda pustila, myslím že jsem jí viděla v Lídlu:-) a máš ode mě plusíka, taky hlavně za propagaci té čekanky:yes::yes::yes: +

    Odpovědět

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: čekanka recepty čekanka recept cekanka recepty cekanka recept čekanka recepty z čekanky kojenecke recepty recepty s čekankou čekanka červená recepty červená čekanka recepty recept na čekanku čekanka salát čekanka příprava priprava cekanky červená čekanka salat z cekanky čekanka-recepty jídla z čekanky zapečená čekanka recepty recepty na čekanku

Zapomněl/a jsem heslo