Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Trávení začíná pouhým pohledem: Čím vším v těle projde jídlo, které sníme?
Zdroj: Alicia Harper, Pixabay.com

Na Toprecepty.cz naleznete mnoho skvělých receptů k přípravě těch nejlepších jídel. Ale jak vlastně funguje trávicí soustava, díky níž můžeme to výborné jídlo strávit a přijmout z něj všechny potřebné živiny? Putování sousta od úst až po jeho vyloučení z těla trvá od 24 do 72 hodin u zdravého dospělého člověka. Co vše musí potrava za tu dobu absolvovat?

Před jídlem: Zrakové vjemy, zvuky a vůně jídla

Ne nadarmo se říká, že se jí i očima. Trávicí aktivita totiž začíná u zraku, zvuku a vůně jídla. Pouhý pohled na chutné jídlo může mít za následek, že mozek vysílá signály do slinných žláz, aby se ústa zvlhčila, a do žaludku, aby vylučoval žaludeční šťávu.

1. Žvýkání

Žvýkání mechanicky mísí jídlo se slinami ze slinných žláz. Amyláza ve slinách chemicky štěpí škrob v potravinách. Proces mísení je urychlován mucinem, kluzkou bílkovinou ve slinách. Každému soustu to trvá přibližně 30 – 60 sekund.

2. Polykání

Jídlo je formováno do malé kuličky zvané bolus, která je jazykem vytlačena do zadní části úst. Svévolné svalové kontrakce v hltanu pak tlačí bolus dolů směrem k jícnu. Tento polykací reflex trvá přibližně 1 – 3 sekundy.

  • Peristaltika: V jícnu se bolus pohybuje rytmickými kontrakcemi svalů přítomných v jeho stěnách. U středně velkého bolu trvá cesta k žaludku přibližně 5 – 8 sekund.

3. Žaludek

Jídlo se mísí se žaludeční šťávou. Silné svalové kontrakce ve stěně žaludku redukují jídlo na chymus – hustou, mléko připomínající tráveninu. Pylorický svěrač na dolním konci žaludku pomalu uvolňuje chymus do dvanáctníku. Vyprázdnění žaludku trvá 2 – 6 hodin.

4. Tenké střevo

Od vstupu do dvanáctníku trvá 3 – 5 hodin, než se trávenina dostane z tenkého střeva. Struktura záhybů, klků a mikroklků tenkého střeva zvyšuje absorpční povrch a umožňuje maximální expozici enzymům a úplnou absorpci konečných produktů trávení.

  • Dvanáctník – horní část tenkého střeva: Malé množství chymu je vyloučeno přibližně každých 20 sekund z žaludku do dvanáctníku. Chymus se mísí se sekrety ze slinivky břišní a žlučníku. Tyto tekutiny obsahují hydrogenuhličitan, enzymy a žlučové soli nezbytné pro proces trávení.
  • Lačník – střední část tenkého střevaPeristaltické vlny svalových kontrakcí se mísí a pohybují tráveninou dolů do dvanáctníku a do lačníku. Ten má obrovskou plochu vytvořenou strukturami, které se podobají prstům: klky. Pomáhají při vstřebávání konečných produktů trávení do krevního řečiště.
  • Kyčelník – dolní část tenkého střeva: V době, kdy se trávenina dostala do lačníku, došlo k většině procesů trávení látek jako jsou sacharidy, bílkoviny a tuky. Jeho hlavní funkcí je absorbovat zbytky trávení a uvolňovat hormony, které regulují pocity plnosti.

5. Tlusté střevo

Tlusté střevo je dlouhé 1,5 – 1,8 m a dělí se na slepé střevo a tlusté střevo, jehož nejdelší částí je tračník a konečník. Tračník je dále rozdělen na 4 části; vzestupný, příčný, sestupný a tzv. sigmoid, tedy esovitou kličku.

  • Ileocekální chlopeň: Nestrávené zbytky jídla prochází tímto jednosměrným svalovým ventilem do první části tlustého střeva známého jako slepé střevo, což je malý váček, který slouží jako dočasné úložiště (a v hovorové řeči je často zaměňován s apendixem). Než zbytky jídla dosáhnou tohoto bodu, uplynule asi 5 – 12 hodin.
  • Tračník: Pomalejší peristaltické pohyby tlačí nestrávené zbytky jídla podél tlustého střeva, které se volně mísí s bakteriální populací. Bakterie fermentují část zbytků potravy a produkují mastné kyseliny s krátkým řetězcem a další důležité chemikálie, jako je vitamín K.
  • Esovitá klička: Kapalina z tenkého střeva se zde mění na polotuhou formu známou jako stolice. Esovitá klička dočasně ukládá stolici, dokud ji hromadný pohyb nevyprázdní do konečníku. Doba pobytu stolice v tlustém střevě se pohybuje od 4 – 72 hodin s běžným průměrem 36 hodin.

6. Konečník

Konečník je řízen řadou svalů. Když je naplněn pohybem esovité kličky, je napnutý a vyvolává pocit potřeby odskočit si na toaletu. Pokud je tento pocit potlačen, nutkání k vyprázdnění ustoupí, ale vrátí se o několik hodin později.

Mohlo by vás zajímat

Marie