Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Skladujte jídlo správně a ušetřete: Víte, které potraviny (ne)patří do lednice?
Zdroj: Unsplash.com, Ello

Přijít z nákupu a automaticky vyskládat obsah tašky do ledničky podle toho, kde je zrovna místo? Možná vás to překvapí, ale tímto způsobem mnohým potravinám můžete uškodit. Některé věci do lednice nepatří vůbec, jiné zase potřebují speciální místo. Které suroviny do chladu a které do spíže? Řiďte se základními pravidly a uvidíte, že už nikdy nebudete zbytečně vyhazovat jídlo.

Teplota hraje důležitou roli

Nejnižší polička patří potravinám, které se kazí nejrychleji. Spodní příčky ledničky jsou zpravidla nejchladnější a mělo by zde mít místo například maso; ryby a drůbež. Počítejte s tím, že čím výš je daná polička umístěna, tím vyšší bude teplota a nižší vlhkost. Zelenina a ovoce v horních poličkách by mohly kvůli nízké vlhkosti usychat, proto je skladujte v boxech, které jsou vyhrazeny právě jim v dolní části lednice.

Pozor na vejce

Jeden by řekl, že vejce patří do dveří lednice, jelikož samotní výrobci nám zde pro vajíčka připravili místo. Bohužel, pokud budete vejce skladovat tímto způsobem, zkazí se rychleji. Tím, že se lednice neustále otevírá a zavírá, jsou vejce vystavena změnám teplot, kvůli čemuž se jim zkracuje "životnost" a dochází k orosení. Proto vejce vždy ukládejte na takové místo v lednici, které má konstantní teplotu.

Potraviny, které vložíte do této části lednice, budou vystavovány velkým teplotním šokům, které vedou ke znehodnocení potravin. Jak již bylo řečeno, vajíčkům určitě najdete lepší místo v chladničce. Obecně se zde také nedoporučuje skladovat mléčné potraviny a dresingy. Co tedy můžete skladovat v této části? Dveře lednice by měly patřit potravinám, jako jsou například džemy, džusy a kořenící omáčky, které neobsahují mléčnou bílkovinu.

 

Zelenina, která se raději lednici vyhne

Ač si mnoho lidí myslí, že rajčata patří do lednice, není tomu tak. V lednici ztrácí chuť a hodnotné látky. Ideální je rajčata skladovat v teplotě od 8 - 15 °C, případně v pokojové teplotě. Podobné zacházení si vyžaduje například i paprika a lilek. Pokud se i tak rozhodnete vložit uto zeleninu do lednice, vkládejte ji vždy bez igelitového sáčku, zamezíte tak vzniku plísním. Obdobně do lednice nevkládejte brambory, česnek a cibuli.

Komentáře

petrnemejc petrnemejc

19. 2. 2021 08:32

Dobrý den
Zajímavé informace,některé věci jsem dělal aniž bych věděl jaký to má význam.
Jak čtu dělal jsem to správně .
Hezký den

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více