Skladujte jídlo správně a ušetřete: Víte, které potraviny (ne)patří do lednice?

Přijít z nákupu a automaticky vyskládat obsah tašky do ledničky podle toho, kde je zrovna místo? Možná vás to překvapí, ale tímto způsobem mnohým potravinám můžete uškodit. Některé věci do lednice nepatří vůbec, jiné zase potřebují speciální místo. Které suroviny do chladu a které do spíže? Řiďte se základními pravidly a uvidíte, že už nikdy nebudete zbytečně vyhazovat jídlo.
Teplota hraje důležitou roli
Nejnižší polička patří potravinám, které se kazí nejrychleji. Spodní příčky ledničky jsou zpravidla nejchladnější a mělo by zde mít místo například maso; ryby a drůbež. Počítejte s tím, že čím výš je daná polička umístěna, tím vyšší bude teplota a nižší vlhkost. Zelenina a ovoce v horních poličkách by mohly kvůli nízké vlhkosti usychat, proto je skladujte v boxech, které jsou vyhrazeny právě jim v dolní části lednice.
Článek z magazínu
Pozor na vejce
Jeden by řekl, že vejce patří do dveří lednice, jelikož samotní výrobci nám zde pro vajíčka připravili místo. Bohužel, pokud budete vejce skladovat tímto způsobem, zkazí se rychleji. Tím, že se lednice neustále otevírá a zavírá, jsou vejce vystavena změnám teplot, kvůli čemuž se jim zkracuje "životnost" a dochází k orosení. Proto vejce vždy ukládejte na takové místo v lednici, které má konstantní teplotu.
Potraviny, které vložíte do této části lednice, budou vystavovány velkým teplotním šokům, které vedou ke znehodnocení potravin. Jak již bylo řečeno, vajíčkům určitě najdete lepší místo v chladničce. Obecně se zde také nedoporučuje skladovat mléčné potraviny a dresingy. Co tedy můžete skladovat v této části? Dveře lednice by měly patřit potravinám, jako jsou například džemy, džusy a kořenící omáčky, které neobsahují mléčnou bílkovinu.
Zelenina, která se raději lednici vyhne
Ač si mnoho lidí myslí, že rajčata patří do lednice, není tomu tak. V lednici ztrácí chuť a hodnotné látky. Ideální je rajčata skladovat v teplotě od 8 - 15 °C, případně v pokojové teplotě. Podobné zacházení si vyžaduje například i paprika a lilek. Pokud se i tak rozhodnete vložit uto zeleninu do lednice, vkládejte ji vždy bez igelitového sáčku, zamezíte tak vzniku plísním. Obdobně do lednice nevkládejte brambory, česnek a cibuli.
Témata: skladování potravin, návody, vybavení kuchyně
Sdílejte s přáteli
Články z magazínu
Související obsah
Dopřejme si podzimní zeleninové saláty plné vitamínů
Podzim přeje přípravě nejrůznějších salátů, jejichž základem je čerstvá zelenina. Měla by být křehká, pokrájená na menší kousky nebo nastrouhaná, aby… Číst více
Kuřecí roláda bývá majstrštykem domácí kuchyně. Poradíme, jak ji připravit
Narazili jste v receptu na pojem vykostěné kuřecí maso? Máte v oblibě kuřecí roládu, chcete ji upéct a nevíte, jak na to? V některých řeznictvích… Číst více
Čekanka listová
Čekanka listová je zatím nedoceněnou zeleninou. Čekankové puky se sklízí od prosince do června, a dovážejí se k nám z Holandska a Belgie. Jsou… Číst více
Na co se hodí sýr cottage. Oblíbené recepty s cottage sýrem
Oblíbené využití cottage Pokud hledáme "odlehčený" sýr, je cottage dobrá volba. Je skvělý nejen do chutných pomazánek a salátů, ale hodí se i do… Číst více
Slavíme MDŽ: Recepty, které muži hravě zvládnou a potěší jimi své drahé polovičky
Už od roku 1908 patří 8. březen ženám a ocenění a… Číst více
Regionální recepty: Kočičí tanec miloval autor Švejka. Zkuste ho tradičně i moderně
Kočičí tanec nebo též kočičí svatba - to je… Číst více
Skvělá chuť zeleniny v pomazánkách
Co si dnes namažeme? Základem našeho každodenního jídelníčku je často chléb a jiné pečivo. Proto nás stále doprovází otázka, co si dnes namažeme.… Číst více
Nejlepší recepty z ředkviček. Osvědčené pomazánky a saláty z jarní kořenové zeleniny
Ředkvičky na zahradě Ředkvičky vyséváme brzy na jaře do krytých prostor nebo přímo na záhon. Na záhonech je vhodná přikrývka netkanou textilií.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak si už teď uchovat semínka rajčat pro příští sklizeň? Tento postup zjistí skvělý výsledek
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Sypaný kakaový koláč s tvarohem a ovocem
Přidáno 18. 8. 2022 11:16

Luštěniny s kuřecím masem a čerstvou kurkumou
Přidáno 18. 8. 2022 07:49

Cibulová pomazánka se sušenými houbami
Přidáno 17. 8. 2022 18:27

Dýňová caponata s bramborem a pečeným krůtím prsem
Přidáno 17. 8. 2022 14:54

Králík na česneku, cuketové zelí a karlovarský knedlík
Přidáno 17. 8. 2022 13:52

Masové mleté válečky se sýrem z horkovzdušné fritézy
Přidáno 16. 8. 2022 19:04
Komentáře
19. 2. 2021 08:32
Zajímavé informace,některé věci jsem dělal aniž bych věděl jaký to má význam.
Jak čtu dělal jsem to správně .
Hezký den