Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejlepší salátové zálivky, které dietní jídlo promění v delikatesu
Zdroj: Anna Pelzer, Unsplash.com

Vybaví se vám při zmínce o salátu jen povadlé listy bez chuti a schopnosti zasytit na déle než pět minut? Tak to je nevyšší čas rozšířit si obzory! Kouzlo se přitom skrývá v dobré zálivce – byť je připravena jen z několika ingrediencí, umí opravdové divy. Poradíme vám, jak na ni.

Salátová zálivka krok za krokem

Dobrá zálivka či dresink se neobejde tuku, který je nejen nositelem chutí, ale i prostředníkem mezi vaším tělem a některými vitamíny (A, D, E, K), které jej pro své vstřebávání nezbytně potřebují. Do zálivky proto vždy přidejte kapku kvalitního rostlinného oleje nebo jiný zdroj zdravých tuků. O vyváženost chutí se pak postará kombinace kyselé složky (citronová šťáva či ocet), sladidla (cukr, med či javorový sirup) a špetky soli. 

Výsledkem by měla být emulze, jejíž správnou konzistenci podpoříte přídavkem hořčice, kvalitního jogurtu nebo medu. Svůj „jízdní řád“ má také pořadí jednotlivých surovin – při promíchávání zálivky má přednost ocet, sůl a sladidlo, poté přichází řada na zašlehaní bylinek či nakrájené šalotky a až nakonec je čas přidat olej.

Tip: Při výběru oleje do studené kuchyně je nejlepší volbou olej zastudena lisovaný – ať už olivový, dýňový, sezamový či jiný. Takto zpracovaný olej si totiž zachovává nejvíce zdraví prospěšných látek, které se s tepelnou úpravou postupně ztrácí. Roli tukové složky v zálivkách však hravě zastane také pasta tahini ze sezamových semínek nebo třeba rozmačkané avokádo.    

S dalšími dochucovadly, které zálivce dodají pokaždé jiný šmrnc, pak můžete experimentovat podle momentální chuti. Vyzkoušejte třeba chilli papričky, bylinky a pesta, různé druhy hořčice, zázvor, česnek nebo sušená rajčata. Na závěr zkuste salát doplnit opraženými semínky, která každé sousto doprovodí labužnickým křupnutím.

Dresink si navíc můžete připravit i do zásoby – v uzavřené nádobě vydrží v lednici i několik dní. Se zbytkem salátu ho však promíchejte až těsně před konzumací.

V jednoduchosti je krása

Pokud se vám poštěstí natrefit na chuťově intenzivní (nejčastěji domácí nebo BIO) zeleninu, není třeba ji přebíjet dalšími výraznými chutěmi. V takovém případě stačí trocha olivového oleje a špetka soli s kapkou citronu a pochoutka je na světě.

Když nevíte, vsaďte na vinaigrette

Legendární zálivka vinaigrette je naprostá klasika, která je sázkou na jistotu. Hodí se jak k minimalistickým směsím listových salátů, tak k bohatým mísám pestrobarevné zeleniny s kousky masa či ryby.

Suroviny:

  • 2 lžíce vinného octa
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1/4 lžičky cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 6 lžic olivového oleje

Všechny suroviny postupně promíchejte a ihned podávejte.

Zapojte citrusy

Citronová či limetová šťáva spolehlivě nahradí ocet, v některých zálivkách však obzvlášť vyniká. Za zkoušku stojí zejména v salátech s mrkví, zelím nebo fenyklem.

Oslaďte si život i salát

Nasládlá chuť medu či javorového sirupu si se zeleninou skvěle rozumí. V kombinaci s kyselou složku vyladí k dokonalosti třeba saláty s drůbežím nebo rybím masem. Intenzivnější sladkou chuť pak oceníte například v salátu z řepy a kozího sýra.

Jogurtové dresinky

Dresinky z jogurtu nebo zakysané smetany perfektně osvěží a zároveň poslouží jako dietnější náhrada majonézových dipů. Pořádný říz jim dodá stroužek česneku, jemnější variantu pak nabízí bylinky. Jogurtový dresink se navíc skvěle hodí nejen k zelenině, ale i do těstovinových nebo bramborových salátů. Zazáří také na každé grilovačce. Tip: Pokud si hlídáte příjem bílkovin, místo jogurtu či zakysanky sáhněte po hrudkovitém Cottage sýru.

Trocha exotiky

Patříte mezi milovníky asijské a indické kuchyně? Jejich chutě jednoduše propašujte také do salátu. Vezměte si na pomoc třeba sezam – jak ve formě sezamových semínek, tak v podobě jemné pasty tahini zaručeně dodá každému salátu orientální nádech. Pro vyladění pikantních asijských chutí vám pak přijde vhod také kvalitní sójová omáčka, zázvor, chilli a limetka.

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více