Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečené kuře 3x jinak: Na maďarský způsob, s citronem a česnekem nebo jako bažant
Zdroj: Freepik, valeria-aksakova

Kuře je pro nás takové univerzální maso. Jelikož je samo o sobě chuťově jemné, můžeme si s ním v kuchyni pohrát a upravit jej klidně pokaždé jinak. Jestli ale tápete jak, tak vám dnes nabízíme tři zajímavé možnosti pro inspiraci.

Tisíce chutí a vůní

Vařené, dušené, pečené, smažené, grilované… Ne každé maso se dá upravit tolika způsoby jako právě kuřecí. Mezi nejoblíbenější úpravy přitom patří pečení, při kterém stačí celé kuře nebo jeho části, typicky stehna či křídla, jen osolit a okmínovat a dát do trouby upéct. Pravděpodobně mnoho z vás už nejméně stokrát právě tento způsob zvolila. Zkuste to s námi dnes trochu jinak! Uvidíte, že pokaždé vznikne chuťově zcela odlišné, ale vždy neskutečně dobré jídlo.

Jaké kuře vybrat?

Možná si teď říkáte, že přece to, co bude v obchodě. Jenže právě tam je dnes už nabídka širší, byť v každém obchodě neseženete všechno. Skoro všude je k dostání kuře v bio kvalitě, jehož chov probíhá tradičním způsobem, na čerstvém vzduchu, s dostatkem prostoru a pohybu. Přesně tak, jak to bylo dříve běžné v každé dědině - a samozřejmě na vesnici stále je, ovšem kdo nemá tu možnost, musí zavítat právě do supermarketu. Bio kuře má pevnější maso, výraznou chuť a nižší obsah tuku než kuřata z velkochovu.

Další varinatou je jarní, někdy taky nazývané mini, kuřátko. Tahle malá kuřátka bývají stará 4 až 6 týdnů a váží asi půl kila, je to tedy taková dvouporcovka. Podobně jako bio kuře, i mini či baby kuřátko má chuťově lahodné, pevnější maso. Hodí se právě na pečení nebo nadívání. O poznání dražší je takzvané modronohé kuře z Francie. Tohle kuře má skutečně modré nohy, bílé peří a červený hřebínek. Francouzská trikolóra jak vyšitá! Nebo spíš vypěstovaná. Ve Francii jde o nejhodnotnější druh kuřete, který se dodává do věhlasných restaurací. Ovšem koupíte ho i u nás. A proč ho chtít? Modronohá kuřata žijí jen ve volných chovech na travnatých a zalesněných plochách. Jsou chována minimálně 100 dní a živí se zrním a mlékem. Právě tento způsob chodu dodává masu pevnost, šťavnatost a světlou barvu. Ovšem taky si za to připlatíte. Kilo modornohého kuřete vyjde zhruba na tři stovky.

O něco levnější je pak olivové kuře z Řecka. To je vykrmováno ze 100 % stravou rostlinného původu, přičemž převládá kukuřice doplněná olivovým olejem. Právě tohle krmení zajišťuje, že maso olivového kuřete má vynikající chuť i strukturu a krásně zlatavou barvu. Pokud právě ve vašem obchodě takové možnosti nemáte, můžete se poohlédnout po kuřeti z blízké farmy, anebo v obchodě sáhnout po takzvaném zlatém kuřeti. To je sice z velkochovu, ale jde o speciálně vyšlechtěné plemeno, jež má díky prodloužené době výkrmu vyzrálejší a pevnější žluté maso. Zkrátka, vyberte si podle svých možností. My vám poradíme, co z kuřete udělat!

Na maďarský způsob

K maďarské kuchyni patří klobásky, rajčata a papriky. A přesně tyhle suroviny můžete přidat ke kuřeti. Jak na to? Kuře osolte, opepřete a posypte mletou, nejlépe maďarskou, paprikou. Můžete použít i papriku uzenou, má výraznější chuť. Do pekáče dejte nahrubo nakrájenou cibuli a očištěné, na kusy nakrájené papriky a rajčata a nakrájenou maďarskou papriku. Podlijte trochou vody a kuře na tomto základě pečte dozlatova. Během pečení maso přelévejte šťávou, kterou pustí zelenina společně s klobáskou. Upečené kuře podávejte se zeleninou a maďarskými noky neboli haluškami.

S citronem a česnekem

Některým lidem připadá spojení citronu a masa zvláštní, ale věřte nám, funguje to bezvadně! Kuře na kubánský způsob se peče na čtvrtkách citronu a palicích česneku. Kombinace obou surovin vytvoří chuťově nezaměnitelnou šťávu. Pokud si tento recept oblíbíte, vyzkoušet můžete i odvážnější variantu, pro kterou kuře před pečením potřete směsí soli, utřeného česneku a citronové šťávy.  

Kuře a la bažant

Cibule, slanina, bobkový list, nové koření, jalovec… To jsou suroviny a koření typické pro úpravu zvěřiny. A právě tahle směs udělá z kuřete bažanta! Ne doslova, samozřejmě, ale v chuti skoro nepoznáte rozdíl. Upečte si kuře a la bažant podle našeho receptu!

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Den kukuřice

Den kukuřice

Využití kukuřičných zrn v kuchyni je velmi široké a na našem webu můžete najít velké množství receptů s touto obilovinou. Dobré je, že si kukuřici… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více