Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Delikatesa ze zbytků: Jak na nejlepší jacket potatoes neboli pečené brambory?
Zdroj: Freepik, timolina

Milujete brambory pečené na ohni a stýská se vám po letních táborácích? Tak proč si jejich atmosféru nepřipomenout i teď v zimě? Celé brambory můžete upéct i v troubě, pak už je stačí jen rozříznout a ještě horké naplnit třeba tvarohem, zeleninou nebo masem, zkrátka čímkoliv, co vám zbylo v lednici.


Místo kamínek

Pokud jste někdy byli ve Vídni na vánočních trzích, určitě tyto pečené plněné brambory znáte. Pečou je tu ve speciálních pecích a mají je tak obří, že vás bez problému zasytí jako plnohodnotný oběd. Název jacket potatoes jim ovšem dali Angličané. Ti si pečené brambory oblíbili již v 19. století. Tenkrát se většinou brambory prodávaly v zimních a podzimních měsících na pouličních trzích. Není divu, nic nedokázalo tak dobře zahřát promrzlé ruce jako brambora čerstvě vytažená z trouby. V dobách největší popularity této pochoutky se prý, jak píší na stránkách Thecookful.com, jen v Londýně snědlo 10 tun pečených brambor denně. Slovní spojení jacket potato také vychází z angličtiny. Jacket totiž znamená kabát a potato brambora. Podle webu Historianandrew.medium.com si lidé v mrazivých dnech strkali horké brambor do kapes kabátů, aby se trochu zahřáli, a teprve pak je jedli. Možná ale název odkazuje i ke způsobu přípravy, neboť brambory se pečou ve slupce, takže vlastně v jakémsi kabátku. Díky takovému způsobu pečení hotové brambory na povrchu báječně křupou, uvnitř jsou ovšem příjemně vláčné, měkké a téměř až nadýchané.

Brambory přímo obří

Pečené brambory jsou výborným a netradičním rychlým občerstvením, často je ale nabízejí i jako hlavní jídlo některé restaurace. A i doma si je připravíte poměrně snadno, navíc jsou ideálním jídlem, do kterého zpracujete i různé zbytky z chladničky. Pokud by vám přece jen samotné brambory, i když s náplní, nestačily, můžete je podávat klasicky jako přílohu. Výborné jsou třeba ke steaku. Na pečení a k následnému plnění jsou nejlepší velké brambory, konkrétně některé odrůdy – třeba Russet nebo King Edward. Můžete ovšem upéct i menší brambůrky, jejich předností je, že jsou rychleji hotové.

Alternativou jacket potatoes jsou brambory Hasseback, které podle webu Huffpost.com získaly své jméno podle stejnojmenného švédského hotelu, kde je poprvé připravili. Jde také o pečené brambory, které se ovšem před pečením nařežou na tenké pruhy tak, aby brambora stále držela na spodní straně pohromadě, a pak se upečou. Pro lepší chuť se nakonec ještě zapečou se strouhaným sýrem. Podle knihy Dining Car to the Pacific se v USA proslavily díky železnici. Na počátku 20. století totiž v Severní pacifické železnici zjistili, že obří brambory dosahující váhy až 1 kg, které se považovaly za nevhodné k vaření, a dávaly se proto prasatům, mají po upečení vynikající chuť, a tak je začali nabízet cestujícím ve vlacích. Brzy se staly tak populárními, že se s jejich pomocí v reklamních sloganech lákalo i na cestování ve vlacích.

Naplňte je podle své chuti

Pro domácí přípravu jacket potatoes je ideální pečení v troubě. Před pečením brambory nejprve důkladně vydrhněte, abyste si pak mohli pochutnat i na křupavé slupce, a propíchejte na několika místech vidličkou, aby z nich mohla unikat pára. Pak je ještě potřete olejem nebo máslem. Velké brambory je nutné péct při vyšší teplotě, cca 200 °C. Záleží na velikosti, ale většinou to trvá hodinu až dvě. Dají se připravit i v mikrovlnné troubě  - při nejvyšším výkonu se dělají sice jen 6-12 minut (záleží na troubě a velikosti brambor), bohužel tak ale nevznikne ten úžasný křupavý povrch. V troubě se dají péct i zabalené alobalu, i v tomto případě ovšem přijdete o dozlatova opečenou slupku. Předností této úpravy ale je, že jsou brambory měkčí a nadýchanější, neboť v nich zůstane vlhkost. Pečené brambory jsou vynikající samy o sobě, dokonalejší jsou ovšem naplněné nebo nějak dochucené. U nás se nejčastěji dělají pečené brambory s máslem a tvarohem a posypané bylinkami. Jde sice o výbornou kombinaci, vylepšit je ale můžete mnohem víc. K zapečení se hodí strouhaný sýr, navíc můžete přidat ještě kysanou smetanu a nakrájenou šunku nebo slaninu. Častou náplní je i kukuřice, fazole nebo tuňáková pomazánka. Někde se do nich dává i mleté maso, výborné je v pikantní texaské úpravě chilli con carne s fazolemi. Pečené brambory jsou zkrátka oblíbené po celém světě a v mnoha zemích mají nějakou svou místní variantu. Například ve Švédsku je mají rádi s krevetami a koprem a ve Skotsku si je dávají dokonce s jejich proslulým „jelitem“ haggis.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si