Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak využít zbytky jídla z Vánoc? Zkuste naše tipy a ušetřete!
Zdroj: PublicDomainPictures, Pixabay.com

Možná jste si všimli, že na českém internetu koluje rada, jak naložit se zbytkem bramborového salátu po Vánocích - a sice udělat z něj polévku. To nedoporučujeme, faktem ale je, že po svátcích vám možná doma zbyla spousta nesnědených zásob. Jak s nimi naložit, abyste nemuseli zbytečně vyhazovat jídlo a peníze? Přinášíme několik tipů!

 

Šunka

Šunka naštěstí vydrží několik týdnů, pokud se s ní zachází správně. Pokaždé, když ji vyndáte z lednice a kousek si nabídnete, dejte na ni vlhký hadřík. Šunkové sendviče jsou prvním řešením přebytečného množství šunky, ale to může být trochu nuda. Můžete také přidat šunku pokrájenou na kostičky do polévek, omelet, těstovin, bramborových salátů a obložených talířů. A když už se na to vážně nemůžete dívat, šunku nakrájenou na kostky nebo na plátky lze zabalit do mrazících sáčků a v následujících měsících ji používat jako přísadu na domácí pizzu.

Brambory

Se zbytky brambor si můžete udělat z prvních lednových dnů Ameriku! V USA je totiž velmi oblíbeným pokrmem hash brown, což je prakticky bramborová směs s dalšími všemožnými přísadami, je tedy možné využít hned několik zbytků najednou a připravit jej na několik variant. Na hash brown budou potřeba například také zbytky šunky, hrášku nebo jiné zeleniny. Ideální je připravovat tento pokrm na pánvi, kterou lze následně vložit i do trouby a zapékat v ní. Brambory nahrubo nakrájejte a za častého míchání je opečte na velkém množství másla nebo olivového oleje, dokud brambory nezezlátnou a okraje nezačnou křupat. Přidejte šunku nakrájenou na kostičky a následně vařenou zeleninu. Přidejte hrst nasekané petrželky nebo jiných bylin a dle chuti nakrájenou jarní cibulku nebo šalotku a promíchejte. V tomto okamžiku můžete do směsi udělat malé jamky, do každé z nich rozbít vejce a celou pánev dát do trouby. Pokud vás tlačí čas, zkuste rychlejší verzi: lehce rozšlehejte několik vajec (pokud chcete, můžete přidat trochu smetany), přidejte je do směsi a míchejte až do uvaření. Dochuťte solí, pepřem a podávejte s pečivem, klidně s kousky veky, kterou jste nevyužili na silvestrovské chlebíčky.

Zelenina

Zbytky pečené cibule, mrkve, dýně, sladkých brambor a rajčat lze zpracovat na dipy, a to buď samostatně, nebo v kombinaci. Pomocí kuchyňského robota smíchejte zeleninu s adekvátním množstvím smetanového sýra (nebo s kešu a trochou vody, pokud chcete variantu bez mléka). Před podáváním okořeňte dle chuti. Zeleninu lze také přidat do lasagní nebo jiných omáček na těstoviny.

Pokud váháte, udělejte ze zbytků náplň!

Kuřecí, šunka, hovězí maso, hrášek a brambory si přímo říkají o to, aby se staly náplní v křupavém těstě nebo ve slaném koláči. Uválejte nebo kupte křehké těsto, případně použijte listové. Připravte bešamelovou omáčku, dochuťte ji hořčicí nebo citronovou kůrou a zamíchejte do ní zbytky z Vánoc. Okořeňte dle chuti. Nechte vychladnout. Z těsta vytvaruje kapsičky či taštičky, naplňte je a pak zapečte v troubě. Podávejte dle chuti studené nebo ještě teplé.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více