Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Jak na božské knedlíky bosáky? Dokonalou chuť zajistí malý fígl
Zdroj: Šárka Adámková

My Češi jsme národ knedlíkový a taky bramborový. A v jihočeských bosácích se spojilo obojí do jedné delikátní přílohy. Receptů na bosáky je hodně, já vám dnes nabídnu náš rodinný, léty vypilovaný.   

Brambory ze zámku

Zemská japka, zemní jablka, kobzole, grule, bandory, zemčátka… To všechno byly a dodnes někde i jsou lidové názvy pro brambory, které se podle webu Brambor.info dostaly do Evropy z Ameriky v první polovině 16. století. Jak uvádí publikace Sabiny Langerové Žahúři v Jindřichově Hradci, nejstarší zmínka o bramborách v Čechách je z roku 1623, a to přímo z jihočeského Jindřichova Hradce. Brambory se tam vařívaly na jindřichohradeckém zámku a pochutnával si na nich sám Vilém Slavata, český spisovatel a šlechtic z rodu Slavatů. V Jindřichově Hradci jako v prvním českém městě také brambory pěstovali ve svých zahradách františkáni, kteří Vilému Slavatovi poslali jednou i na zámek „k posvícení košíček zemnojablíček“.

V 18. století už byly brambory v Jindřichově Hradci tak oblíbeny, že se o jejich sazenice dokonce na jaře 1766 strhla mezi sedláky a měšťany nefalšovaná rvačka. Není proto divu, že se s jižními Čechy dodnes pojí tolik zajímavých bramborových jídel, byť jsou „zemčátka“ oblíbená napříč celou naší zemí. Za všechny delikatesy jmenujme alespoň lepenici s brambory a zelím, placky sejkory, bramborový koláč litina zvaný též liják (někde se mu říká bramborový bác) a pochopitelně skvělé bramborové knedlíky bosáky! Právě ty jsem si dnes pro vás připravila. Moje maminka a babička se totiž v jižních Čechách narodily a maminka tam dodnes žije. Proto mám k této kuchyni blízko a jižní Čechy miluju a často tam pobývám.

Na bosáky existuje více receptů a tak jsme je s mámou postupně během let zkoušely. Nakonec jsme si vyladily kombinaci a poměr surovin tak, aby nám knedlíky nejvíce chutnaly. Tedy nebyly ani tvrdé jako golfový míček, ani se při vaření nerozpadaly. Nabízím vám teď náš rodinný recept. Třeba se trefím i do vaší chuti! Co budete potřebovat? 1 kg ve slupce vařených brambor, 600 g syrových oloupaných brambor, 250 g hrubé mouky, 1 vejce a sůl.

Jak na to? Nejdříve si ve slupce uvařte brambory a nechte je vychladnout. Pak do velkého hrnce dejte vařit vodu a hodně ji osolte. Ve slupce uvařené brambory oloupejte a najemno nastrouhejte. Syrové brambory také nastrouhejte a nechte chvíli odstát. Pak je vymačkejte a vodu slijte, ale škrob, který se usadil na dně mísy, ponechejte! Zdá se to jako drobnost, ale škrob pomůže těstu lépe držet pohromadě a zároveň zjemní chuť knedlíků. K vymačkaným syrovým bramborám přidejte nastrouhané vařené brambory, mouku, škrob z brambor a vejce. Těsto mírně osolte a pomocí dvou lžic z něj tvarujte knedlíky, které ihned zavařte do vroucí vody. Pozor, osolená bramborová těsta mají tendenci rychle řídnout, proto těsto solte jen trochu a pracujte rychle.

Knedlíky vařte asi 10–15 minut, pak je děrovanou naběračkou vyjměte, lehce omastěte (nejlépe husím sádlem) a podávejte se zelím a osmaženou cibulkou jako samostatný pokrm, nebo se zelím jako přílohu k pečeným masům.

Zdroje informací:
web Brambor.info
kniha Žahúři v Jindřichově Hradci

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více