Staročeský bác neboli liťák

HELLE Kuchař: HELLE

Doba přípravy: 1 hod. 1 plech střední velikosti Bramborová jídla 13 názorů

Suroviny

22 g droždí
2 vejce
2-3 brambory (syrové, střední vel.)
1 brambora (uvařená, středně velká studená)
1/4 l mléka (vlažného)
sádlo vepřové
0,5 kg polohrubé mouky
pepř
sůl
česnek
majoránka
mák (nemletý)
Recept si zatím oblíbilo 13 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve dáme do trošky vlažného mléka a špetky cukru vykynout droždí, mezi tím do mísy nasypeme mouku, rozklepneme celá vejce, vlijeme zbytek mléka, přidáme koření dle chuti - pepř, sůl, lisovaný česnek, majoránku, na hrubo nastrouhané oba brambory, vlijeme vykynuté droždí a vše promícháme v hmotu, konzistence jako hustší kynuté těsto.

  2. Plech silněji vymažeme sádlem a hustě vysypeme mákem až po okraj, těsto vlijeme na plech a povrch posypeme mákem a pokapeme rozpuštěným sádlem.

  3. Pečeme v troubě na 150-200°C 1/2 až 3/4 hodiny, až jsou okraje křupané a těsto se odlepuje v rozích.

  4. Po upečení necháme vychladnout a krájíme na kostky. Chutná výborně.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 108 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Staročeský bác neboli liťák

  • Palmac Palmac(neregistrovaný)

    (...) právě jsem ho upekl. Zdá se to jednoduché, ale vyžaduje praktický odhad. Moc brambor/ pak je to nakynutý bramborák, což by podle mých zkušeností z Příbramska být nemělo. Spíš by to měla být víc kynutá buchta. Škvarky nedávaly babky do těsta, ale nasypaly je na pekáč a zalily těstem. Jsou chřipavější a bác není tak mastný, protože se dole zatáhnou. U nás platilo: spíš tenký, aby se pěkně propekl. Na hustotu těsta musí být odhad. Bác nesmí být (ani když je studený) bramborákově mazlavý. Ale chce to píct ho obden asi tak 65 let, jako babičky a ty pak dosáhly okolo 80 let skutečného mistrovství :)

    Odpovědět

  • Evelynda Evelynda(neregistrovaná)

    yanull: ano, cukr je správně, sůl kvasinky zabíjí. :-)
    :yes:

    Odpovědět

  • helle helle(neregistrovaný)

    yanull:to je sice možné, ALE já dávám sůl - špetičku:-))

    yanull:

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Dovoluji si autorce receptu přidat poznámku, že na zmlazení droždí se nikdy nesmí dávat sůl, ale cukr;-):-K.

    Odpovědět

  • Anička Anička(neregistrovaná)

    Jsem taky z Pb a u nás setomuto taky říká BÁC. Jen tam ještě dáváme škvarky, nebo uzený masíko...Aby to nebylo tak "dietní" :-D

    Odpovědět

  • zlatelinek zlatelinek(neregistrovaný)

    ahoj, já jsem také z příbramska a pečeme bác!!!:-p

    Odpovědět

  • cáca cáca(neregistrovaná)

    katka : také ho dělala moje příbramská babička a je to prostě bác :D ale divím se v kolika jazykových mutacích to ješte je :)

    Odpovědět

  • medvěd 09 medvěd 09(neregistrovaný)

    katka : Já jsem ale z Příbrami a dělávala ho moje babička.
    -----------------------------------------------------------
    Já jsem sice z Kladna,ale naši pochází z Příbramska,Láz a Narysov, a babička dělávala bác vždy,těšili jsme se na něj a byl výborný.Občas ho stále děláme.:yes::-))

    Odpovědět

  • katka katka (neregistrovaný)

    Kdysi jsme se přeli jestli je to bác či bác, ale obojí je správně a je to to samé :-). Líší se názvem od kraje, jinak jsem opravdu do nedávna netušila, že je to specialita hlavně okolo jížních čech. Já jsem ale z Příbrami a dělávala ho moje babička.
    Asi ho brzo udělám!

    Odpovědět

  • Bendik Bendik(neregistrovaný)

    Dobrý večer,
    Bibinko, zde v Plzni a okolí je to skutečně bác. Je to krajová specialita a jedná se o bramborák pečený na plechu, který se vysypává nemletým mákem.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Je to fakt výborné, mali ste pravdu ;-):-D:yes: + 4

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    HELLE, vítej na Topreceptech.:-K Ten recept vůbec neznám a myslím, že to bude super. Bác už jsem někde slyšela, ale nějak mi vypadl z paměti. No, uvidíme.;-)

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    HELLE, vítám tě v naší Topkové rodině jako nového člena a přeji ti, aby se ti u nás líbilo;-)
    Ne, že bych se přela, ale myslím, že toto je BÁČ, nikoli bác, je to taková obdoba kynutého bramboráku na plechu a je to dobré, znám to dobře, proto ti dávám 1. boda:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: bác bác recept recept na bác starocesky bac recept bác recepty bác litak bác z brambor bramborový bác staročeský hluchec staročeský bramborák pečený báč bác recepty babiččin bác recept vepřové maso bac-can bac ze syrovych brambor recepty na bac jak se peče bác kynutý báč peceme bac