Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Staročeský bác neboli liťák

Hodnocení receptu je 4,7 (13×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

HELLE

Snadný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 40 min

70 min (30 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Bác je vlastně slaná "buchta" litá na pekáč, silně vymazaný sádlem a vysypaný celým mákem. Těsto zjemňuje strouhaný vařený brambor a dochucuje česnek s majoránkou. Upečený bác krájíme na kostky a takto podáváme strávníkům.

Suroviny pro 1 plech

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 291 kJ /
2 221 kcal
Bílkoviny82,51 g
Tuky24,26 g
Vláknina20,53 g
Cholesterol 533 mg
Sodík 324 mg
Sůl0,67 g
Sacharidy407,84 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do trošky vlažného mléka a špetky cukru dáme vykynout droždí. Krok 2: Mezitím do mísy nasypeme mouku, rozklepneme celá vejce, vlijeme zbytek vlažného mléka, přidáme koření podle chuti - pepř, sůl, lisovaný česnek, majoránku a na hrubo nastrouhané obojí brambory. Krok 3: Vlijeme vykynuté droždí a vše promícháme v hmotu, konzistence jako hustší kynuté těsto. Krok 4: Plech silněji vymažeme sádlem a hustě vysypeme mákem až po okraj. Krok 5: Těsto vlijeme na plech, povrch posypeme mákem a pokapeme rozpuštěným sádlem. Krok 6: Pečeme v troubě na 150-200 °C 30-45 minut, až jsou okraje křupavé a těsto se odlepuje v rozích. Krok 7: Po upečení necháme vychladnout a krájíme na kostky.

TIP: Jak zpracovat a uchovat mák. Podle těchto rad si zachová kvalitu

Zveřejněno 22. 7. 2011

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Staročeský bác neboli liťák

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/EKm4

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Staročeský bác neboli liťák

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/EKm4

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (13)

(...) právě jsem ho upekl. Zdá se to jednoduché, ale vyžaduje praktický odhad. Moc brambor/ pak je to nakynutý bramborák, což by podle mých zkušeností z Příbramska být nemělo. Spíš by to měla být víc kynutá buchta. Škvarky nedávaly babky do těsta, ale nasypaly je na pekáč a zalily těstem. Jsou chřipavější a bác není tak mastný, protože se dole zatáhnou. U nás platilo: spíš tenký, aby se pěkně propekl. Na hustotu těsta musí být odhad. Bác nesmí být (ani když je studený) bramborákově mazlavý. Ale chce to píct ho obden asi tak 65 let, jako babičky a ty pak dosáhly okolo 80 let skutečného mistrovství :)

yanull:to je sice možné, ALE já dávám sůl - špetičku:-))

yanull:

Dovoluji si autorce receptu přidat poznámku, že na zmlazení droždí se nikdy nesmí dávat sůl, ale cukr;-):-K.

Evelynda 9. 7. 2016 16:25
yanull: ano, cukr je správně, sůl kvasinky zabíjí. :-)
:yes:

Jsem taky z Pb a u nás setomuto taky říká BÁC. Jen tam ještě dáváme škvarky, nebo uzený masíko...Aby to nebylo tak "dietní" :-D

zlatelinek 4. 9. 2013 08:34
ahoj, já jsem také z příbramska a pečeme bác!!!:-p

katka : také ho dělala moje příbramská babička a je to prostě bác :D ale divím se v kolika jazykových mutacích to ješte je :)

medvěd 09 26. 2. 2013 09:48
katka : Já jsem ale z Příbrami a dělávala ho moje babička.
-----------------------------------------------------------
Já jsem sice z Kladna,ale naši pochází z Příbramska,Láz a Narysov, a babička dělávala bác vždy,těšili jsme se na něj a byl výborný.Občas ho stále děláme.:yes::-))

Kdysi jsme se přeli jestli je to bác či bác, ale obojí je správně a je to to samé :-). Líší se názvem od kraje, jinak jsem opravdu do nedávna netušila, že je to specialita hlavně okolo jížních čech. Já jsem ale z Příbrami a dělávala ho moje babička.
Asi ho brzo udělám!

Dobrý večer,
Bibinko, zde v Plzni a okolí je to skutečně bác. Je to krajová specialita a jedná se o bramborák pečený na plechu, který se vysypává nemletým mákem.

Je to fakt výborné, mali ste pravdu ;-):-D:yes: + 4

HELLE, vítej na Topreceptech.:-K Ten recept vůbec neznám a myslím, že to bude super. Bác už jsem někde slyšela, ale nějak mi vypadl z paměti. No, uvidíme.;-)

HELLE, vítám tě v naší Topkové rodině jako nového člena a přeji ti, aby se ti u nás líbilo;-)
Ne, že bych se přela, ale myslím, že toto je BÁČ, nikoli bác, je to taková obdoba kynutého bramboráku na plechu a je to dobré, znám to dobře, proto ti dávám 1. boda:yes:

Tématické fráze:
bác, bác recept, recept na bác, starocesky bac, recept bác, recepty bác, litak, bác z brambor, bramborový bác, staročeský hluchec, staročeský bramborák, pečený báč, bác recepty, babiččin bác recept, vepřové maso bac-can, bac ze syrovych brambor, recepty na bac, jak se peče bác, kynutý báč, peceme bac

Suroviny:
mouka polohrubá, droždí čerstvé, vejce, brambory, brambory, mléko, sádlo, pepř, sůl, česnek, majoránka, mák, tuk, mák

Přidat fotografie receptu