Vajíčkové pomazánky nám chutnají po celý rok, ale nejčastěji je připravujeme na jaře a především o Velikonocích. Na výběr máme tradiční recepty nebo odlehčené varianty s avokádem, tuňákem či sýrem cottage.
Nejlepší vajíčkové pomazánky
Každá rodina má ráda tu "svou" vajíčkovou pomazánku. V našem přehledu je výběr těch nejoblíbenějších - ať už jsou to tradiční pomazánky, na které si schováváme recepty ještě od našich babiček, nebo moderní a odlehčené verze s avokádem, tuňákem nebo sýrem cottage.
Recept na osvědčenou vaječnou pomazánku našich babiček nás určitě nezklame. Máslo necháme změknout a pak ho utřeme s vařenými žloutky. Dobře promícháme s hořčicí, ochutíme pepřem a posolíme. Až na závěr přidáme nasekané nebo nastrouhané bílky a sterilované okurky.
Další varianta na vajíčkovou pomazánku tentokrát obsahuje tavený sýr a majonézu. Nejdřív zpracujeme máslo, sýry, hořčici a majonézu. Až poté přidáme na kostečky nakrájená vajíčka a vše dobře promícháme. Majonézu můžeme použít domácí, připravenou podle našeho návodu.
Pomazánka je skvělá, ať už na chlebíčky, očka nebo na krajíce čerstvého chleba. Kromě vajec potřebujeme pouze tavený sýr, majonézu a hořčici. Chuť pomazánky ještě zvýrazníme přidáním jemně nakrájené cibule a pažitky.
Nadrobno nakrájená vajíčka tentokrát smícháme s hořčicí, majonézou a pomazánkovým máslem. Vše se snadno promíchá a pomazánka je velmi rychle hotová. Jemně nakrájená cibulka její chuť ještě vylepší.
Odlehčenou verzi vajíčkové pomazánky připravíme tentokrát z čerstvého sýru. Můžeme použít lučinu nebo cottage. Pak už stačí přidat hořčici, ochutit pepřem a dosolit. Tato verze pomazánky je výborná s celozrnným pečivem.
Další recept nepatří zrovna k tradičním, ale jistě také zaujme. Kromě vajíček si připravíme konzervu s tuňákem a lučinu. Pomazánka je nejlepší ochucená citrónovou šťávou a ozdobená čerstvou petrželkou.
Avokádová pomazánka je rychlá a jednoduchá. Důležité je mít správně zralé avokádo. Žádný tuk a majonéza, dokonce ani sýr není potřeba. Pomazánku dochutíme solí, pepřem a najemno nasekanou cibulkou, nejlépe fialovou.
Základ vajíčkové pomazánky
Základem jsou dobře uvařená a vychlazená vajíčka. Žloutky utřeme s dalšími surovinami - spojíme je s máslem, případně s majonézou, sýrem a hořčicí. Nasekané nebo nastrouhané bílky a jemně nakrájenou cibulku přidáváme až nakonec - do jemného základu je už pouze vmícháme.
Vajíčkové pomazánky patří mezi nejoblíbenější pomazánky naší kuchyně. Nejlépe chutnají bohatě posypané najemno nakrájenou pažitkou a namazané na čerstvý chléb - můžeme tentokrát upéct domácí.
Komentáře