Prostřeno v tomto týdnu: Těšte se na slaný závin, svíčkovou i lívance se žahourem. Poradíme, jak na něj!
28. 3. 2022 Vaření
Sledujete pořad o vaření Prostřeno? Připravili jsme pro vás přehled toho, co vás tento týden čeká. Veronika zahřeje plotnu s cibulovými kroketami, Ivana usmaží lívance a Simona vsadí na delikátní italský dezert panna cotta. Co ještě se bude vařit?
Dámský souboj
Prostřeno bude i v tomto týdnu stát za to. Na rozdíl od minulého týdne se následujících pět dní mezi sebou utkají jen samé dámy! K plotnám se totiž postaví pět žen různého věku i profesí, které se budou snažit ukázat, že právě jejich kuchyňská praxe je přesně tím, co si zaslouží výhru. Seznamte se s nimi v naší galerii! Tentokrát to bude pořádně napjaté a je jasné, že i úkol týdne, na první pohled velmi snadný, může zamíchat kartami.
Mohlo by vás zajímat
Cibulové krokety
V pondělí se k plotně postaví Veronika. Vařit bude ve svém bytě a v jejím menu se objeví kanapky, polévka z pečené zeleniny nebo vepřová roláda s cibulovými kroketami. Krokety jsou oblíbenou, byť trochu náročnější, přílohou. Zkuste si třeba podle našeho receptu připravit plněné bramborové krokety. Hodí se jako příloha nebo i jako předkrm.
Mohlo by vás zajímat
Lívance s žahourem
V úterý pozve do svého bytu Ivana své hosty. Kuchyní zavoní lívance s žahourem. Znáte tuhle typickou jihočeskou borůvkovou specialitu? Žahour se nejčastěji připravuje v létě, kdy je na jihu Čech dostatek čerstvých borůvek. Ale udělat jej můžete klidně kdykoliv, třeba i na sklonku března. Jak na lívanečky si přečtěte tady, co je to žahour zjistíte zde:
Mohlo by vás zajímat
Salát z červené řepy
Ve středu bude vařit Vlasta a připraví mimo jiné salát z červené řepy, krémovou česnečku a kynuté máslové koláčky. Pokud jste právě na ně dostali chuť, upečte si máslové koláčky podle našeho receptu. Anebo vsaďte na salát z červené řepy, ten se pro předjarní období skvěle hodí.
Mohlo by vás zajímat
Slaný závin
Ve čtvrtek bude vařit Blanka. Udělá slaný závin z listového těsta, kuřecí vývar s játrovými knedlíčky, zapečená kuřecí prsíčka s rajčaty a nepečený dortík s ovocem a zakysanou smetanou. Nepečené dorty obecně patří mezi velmi oblíbené. V nejsnazší verzi stačí jen naskládat do formy piškoty, přidat zakysanou smetanu, případně ovoce, a nechat odležet. Ale variací je více a každý si zvolí podle náročnosti i toho, co mu chutná.
V pátek se ke sporáku u sebe doma postaví Simona. Bude dělat hovězí vývar s nudlemi, kuřecí se šťouchanými bramborami a jako dezert panna cottu s ovocem. Lahodný italský dezert panna cotta se smetanově jemnou chutí je lehký dezert, který zvládente připravit doma taky. Zkuste to třeba podle našeho videa:
A jak to dopadne v Prostřeno? To se nechte překvapit! Těšte se na páteční pokličky, nad kterými bude vše odhaleno!
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Mezinárodní den falafelu
Domovinou falafelu je pravděpodobně Egypt, alespoň na tom panuje všeobecná shoda. Za národní pokrm jej však považují i v Izraeli či Palestině. Slovo… Číst více
Jak připravit falafel? Vyzkoušejte jednoduchý recept na oblíbenou cizrnovou specialitu
Správný falafel se připravuje z nevařené cizrny, kterou dostatečně dlouho předem necháme namočenou - třeba 36 hodin. Vodu, ve které cizrnu namáčíme,… Číst více
Grilování levou zadní: Nažhavte uhlíky a chyťte sezónu šťavnatých steaků za pačesy!
Grilovací sezóna je v plném proudu! Oblíbená… Číst více
Grilování levou zadní: Jak správně připravovat různé druhy masa?
Rozpálit gril, plácnout na něj kus namarinovaného… Číst více
Grilování levou zadní: Tipy na božské dipy a fantastické marinády
Grilovací počasí udeřilo plnou silou a už vůbec… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Poznejte slavný falafel: Malé smažené kuličky z Egypta si můžete připravit i doma
Zvažujete, že si dáte pár dní bez masa, anebo… Číst více
Grilování levou zadní: Ananas ve slanině i bez ní a další netradiční chuťovky na gril
Grilovací sezóna je v plném proudu! Možná vám i… Číst více
Holka u plotny radí: Jak doma udělat nejlepší hummus? Pomůže soda i studená voda!
Pomazánka z vařené a rozmixované cizrny je po… Číst více
Grilování levou zadní: Jak na dokonalý hermelín? Jde to i bez alobalu!
Grilování je efektní, zábavná a především lahodná… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Losos se zeleninou v papilotě
Přidáno před 13 hodinami
Mirabelková marmeláda z varného mixéru
Přidáno před 13 hodinami
Bramborový koláč z pánve
Přidáno před 15 hodinami
Vepřová libečková polévka
Přidáno před 17 hodinami
Lilek s fazolkami a rajčátky
Přidáno před 19 hodinami
Pečený čaj z čerstvého ovoce
Přidáno před 19 hodinami