Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Královské chutě: Princ William miluje kuře s netradiční přílohou. Víme, jak ji správně připravit
Zdroj: zdroj: Wikimedia Commons/Royal Navy - OGL 3 a Pixabay, Hans Benn

Stejně jako ostatní členové britské královské rodiny není princ William nijak zmlsaný a v jídle je skromný. Jeho menu je podobné jídelníčku poddaných.

Oběd z mekáče

Jídelní zvyky prince Williama a jeho bratra Harryho v dětství ovlivňovala jejich matka princezna Diana. Alespoň tak to podle hellomagazine.com popisuje bývalý kuchař královské rodiny Darren McGray. Princezna Diana občas své syny vodila na oběd do McDonaldu, kde jim chutnalo, protože to byla změna od klasické kuchyně královského dvora. Budoucí britský král není nijak vybíravý a menu pětičlenné rodiny nijak nevybočuje z normálu.

A stejně jako v jiných domácnostech se podle mylondon.news ke sporáku často postaví manželka. Vévodkyně Kate připravuje hlavně pečené kuře, které William miluje. Ke kuřeti má rád jako přílohu mac ´n´ cheese. Tuhle dobrotu si oblíbil už v dětství. Pokud nevíte, jak na ni, recept na mac ´n´ cheese najdete zde. Ovšem nutno podotknout, že když byla nablízku chůva Olga Powellová, musela se ke kuřeti podávat brokolice. A to tak, že každý kousek kuřete, který princové snědli, museli doplnit růžičkou brokolice!

Pálivé nemusí

Přestože William měl na Eton College mj. i hodiny vaření a vařit ho docela baví, sebekriticky přiznává, že mu to moc nejde. Hlavně si netroufá na steaky, protože oblíbený steak medium-rare nedokáže sám připravit správně. Spolu s vévodkyní Kate mají i slabost pro indickou kuchyni. Na rozdíl od své manželky ale nemá rád pálivé koření. Vévodyně Kate prozradila, že když doma vaří kari, dětem ho nekoření, Williamovi jen trochu, zatímco ona sama si ostré koření dopřává. K nejoblíbenějším jídlům, která se v Kensingtonském paláci podávají, patří určitě pizza. S tou mamince Kate pomáhají i starší děti královského páru George a Charlotte, protože si mohou „zašpinit ruce“.

Pizza, která chutná rodině prince Williama

Jak uvidíte, připravit pravou pizzu není až tak složité. Budete potřebovat (na 2 pizzy): ½ kg hladké mouky, 25 g čerstvého droždí, lžičku cukru, špetku soli, 3 lžíce extra panenského olivového oleje, 3 dcl vody. A jak na to? Vysypte mouku na vál a uprostřed udělejte důlek. Přidejte sůl rozpuštěnou v trošce vody, olivový olej a přiměřené množství vody na uhnětení těsta. Vše důkladně prohněťte – podle potřeby přidávejte vodu, abyste získali hladké a pružné těsto. Z těsta utvořte kouli, poprašte moukou,  vložte do mísy a přikryjte utěrkou. Na teplém místě nechte cca hodinu a půl nakynout do zdvojnásobení objemu.

Vykynuté těsto rozdělte na čtyři části a na pomoučněném vále rozvalte na kulaté nebo obdélníkové placky. Pokud chcete křupavou pizzu, tak je lepší tenčí. Pomocí válečku placku přeneste na plech vymazaný pečicím papírem. Co nejrychleji na těsto poklaďte surovinami podle chuti nebo podle receptu. Pečte v horkovzdušné troubě předehřáté na 250 °C asi 15 minut (dokud okraje pizzy nezezlátnou).

Princ to rád sladké

William měl vždycky rád čokoládový piškotový dort, který jeho babička královna Alžběta II. podává k odpolednímu čaji. Ten byl součásti menu i na jeho svatbě s Kate Middletonovou v roce 2011. Stejně jako většina rodičů ve Velké Británii se starají, aby velikonoční zajíček jejich dětem přinesl sladké dobroty. Jenže William, který čokoládu miluje, občas princátkům tajně kousek čokolády sebere, když o tom nevědí! Na druhou stranu Kate se ale snaží doma preferovat zdravou stravu, takže příležitostí „hřešit“ William zase až tak moc nemá.

Zdroje:

hellomagazine.com: Prince William's unusual food habits will surprise Prince George, Princess Charlotte and Prince Louis
mylondon.news: Prince William's 'favourite meal' that Kate Middleton regularly cooks for him

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie