Velikonoce v Německu: Na Zelený čtvrtek nesmí chybět zelená omáčka podobná špenátu. Víme, jak ji připravit!
30. 3. 2022 Historie a zajímavosti
Přestože v jednotlivých spolkových zemích i regionech najdeme drobné rozdíly, německé Velikonoce jsou ve znamení beránka, zajíčka i vajec. A samozřejmě také dobrého jídla. Zkuste třeba atypickou zelenou omáčku z bylinek a vajec!
Vajíčka nosí kukačka i zajíc
Ze všech tradic spojených s Velikonocemi je i tam nejznámější vejce coby symbol nového života. Vaření vajec a jejich zdobení pestrými barvami má podle gourmetpedia.net symbolizovat jarní sluneční světlo a nový život. Tato vajíčka spolu s dalšími velikonočními dárky přináší dětem v Německu zajíček. První písemné zmínky o velikonočním zajíčkovi pocházejí z roku 1500. Německé děti věří, že pokud budou hodné, „Osterhase“ přinese barevná vajíčka a ukryje je po celém domě. Dnes dává většina dětí přednost vajíčkům čokoládovým nebo jiným sladkým dobrotám. Každý německý region má své tradice. Velikonoční vajíčka někdy nosí jeho divoký příbuzný – tedy zajíc, v německých Alpách slepice, v Bavorsku kohout, v Hannoveru kukačka a v Durynsku nebo Vestfálsku dokonce liška! Součástí německých velikonočních oslav jsou stromy zdobené kraslicemi a barevnými stuhami.
Mohlo by vás zajímat
Na Zelený čtvrtek zelené jídlo!
Čtvrtek před Velikonocemi se v Německu nazývá Gründonnerstag. Ačkoli v překladu jde o „zelený čtvrtek“, ve skutečnosti tento termín pochází ze slova „greinen“, což je starý německý výraz pro smutek nebo pláč. V tento den se tradičně jedí zelené pokrmy, například polévka z čerstvých bylinek a zelených natí (mj. se tam dává špenát, petržel, pórek, pažitka, pampelišku či šťovík). A protože nějaké bylinky většinou zbydou, připraví se z nich Eier in gruener Sosse, vejce v zelené omáčce. Tato zelená omáčka je tradiční přílohou k vejcím, ale můžete ji podávat také s bílým chřestem, v některých rodinách ji servíruji s vejci a s vařeným bramborem.
Mohlo by vás zajímat
Snadný recept na zelenou omáčku
Budete potřebovat
- 5 vajec
- 1–2 lžičky pálivé hořčice
- 100 ml rostlinného oleje
- 200 g husté zakysané smetany
- 1 velký svazek směsi bylinek na frankfurtskou zelenou omáčku nebo 150 g bylinek (kerblík, petržel, lopuch, šťovík, pažitka, řeřicha a brutnák…)
- sůl a pepř
A jak na to? Vejce vařte asi 10 minut natvrdo, propláchněte studenou vodou, oloupejte a rozpulte. Oddělte žloutky od bílků a malou naběračkou nebo lžící žloutky protlačte přes síto do mísy. Žloutky osolte, opepřete, přidejte hořčici a promíchejte. Nejprve vmíchejte 100 ml oleje a poté po částech zakysanou smetanu. Bylinky omyjte a dobře osušte. Odstraňte hrubé stonky. Bylinky nasekejte velmi jemně sekacím nožem nebo velkým kuchyňským nožem. Bílek nakrájejte na malé kostičky. Do zelené omáčky vmíchejte bylinky a přibližně ⅔ bílků, znovu okořeňte, nalijte do mísy a ozdobte zbylým bílkem.
Pečeně i sladký beránek
Na Velký pátek (Karfreitag) se pak k rodinné večeři podávají ryby. Vrcholem německých velikonočních oslav je však samozřejmě velikonoční neděle. Celá rodina se sejde, aby společně oslavila Ježíšovo zmrtvýchvstání a konec půstu slavnostním jídlem. Velmi častým pokrmem je jehněčí, protože představuje nevinnost a pokoru. Jak se dočtete na brigitte.de, velikonoční beránek má v křesťanské víře dlouhou tradici. Přestože o Velikonocích se stále konzumuje jehněčí pečeně, Němci maso mladých beránků stále častěji nahrazují jinými druhy masa.
Mohlo by vás zajímat
S beránkem se v Německu často setkáváme – stejně jako u nás – v podobě sladkého moučníku. Moučník ve tvaru beránka je příjemnou alternativou pro ty, kteří nechtějí o Velikonocích jíst jehněčí – a navíc je jednoduchý. Sladký beránek je vedle kynutých pletenců a věnců skutečným tradičním receptem. Němečtí sousedé ho obvykle připravují z piškotového těsta. Pokud však chcete experimentovat, můžete stejně jako oni do těsta přidat vaječný koňak, mleté ořechy, rum, amaretto nebo kakao.
Zdroje informací:
gourmetpedia.net: Happy Easter from Germany, or Frohe Ostern!
brigitte.de: Bedeutung und Tradition
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Velikonoce 2022 přehledně: Kdy bude volno, kdy zavřené obchody a kdy se koleduje?
10 nejlepších svátečních obědů nejen na Velikonoce: Dáte si pečené jehněčí nebo nadívané kuře?
Velikonoční jídelníček: O Škaredé středě musí být škaredé jídlo. Maso až na Bílou sobotu!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablkové kroužky v čokoládě
Přidáno před 1 hodinou
Rohlíkové křupky
Přidáno před 13 hodinami
Květáková fritáta
Přidáno před 13 hodinami
Krůtí kapsy se špenátem a goudou
Přidáno před 13 hodinami
Hemenex v toustu
Přidáno před 14 hodinami
Smažená rýže se zeleninou bez masa
Přidáno před 15 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit dortová lízátka cake pops jako od cukráře? Tyhle kroky byste neměli podcenit!
Odkud se vzalo zdobení vajec a podávání jehněčího? Poznejte historii velikonočních pokrmů
Velikonoční kalendář 2022: Kdy natrhat kopřivy na nádivku, kdy zadělat na mazanec a kdy upéct beránka?