Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

10 nejlepších jídel s bylinkami: Zkuste skvělé placky, pomazánku nebo bylinkový chlebíček
Zdroj: Toprecepty, RubyRom

Také už jste se těšili na první jarní bylinky? Zelené rašící lístky jsou symbolem končící zimy. Zpestřete si jimi jídelníček. Hodí se do polévek, pomazánek, placek i pečiva. Nabízíme nejoblíbenější recepty na jídla s bylinkami. Využijte je i na velikonoční stůl!

Co je k mání 

Medvědí česnek, první kopřivy, řeřicha, pažitka, mladé lístky pampelišek... to všechno budeme moci v dubnu ochutnat a zařadit do svého jídelníčku. Každá bylinka jinak chutná, každá má jiné účinky, ale všechny výše zmíněné se perfektně hodí jako dochucení mnoha pokrmů. Kdy jindy využít síly bylinek, než právě na jaře, kdy se příroda probouzí ze zimního spánku a dává nám to nejcennějí? 

Předkrmy a polévky 

Začněte celé menu voňavou cestou! Vpašujte bylinky do pomazánek, polévek nebo překrmů. Takové pesto z medvědího česneku stačí jen namazat na opečené plátky baget a v cuku letu máte skvělý, jednoduchý a zdravý předkrm. Ale možností je samozřejmě více. Výtečná je pomazánka dochucená řeřichou, bylinkami lze dochutit i jíšku a pochopitelně nejvíc vyniknou na salátu, kde se uplatní čertsvé a zachovají si tak hodně vitaminů. 

Voňavé přílohy 

Co si dát k pečenému masu, kuřeti na paprice nebo k omáčce? Bylinkové knedlíky povýší obyčejném jídlo na fantastický gurmánský zážitek, podobně jako bylinkový dip, podávaný k vařeným bramborám. Případně zkuste bylinkami ochutit placky, nádivku nebo i obyčejnou bramborovou kaši. Uvidíte, že bylinky jídlo nejen ochutí a provoní, ale ještě vylepší jeho vzhled!

K svačině či k večeři

Opět sázka na jistotu. Ovšem některé svačiny mohou dobře posloužit také jako skvělá večeře. Zapečený chleba se sýrem a bylinkami, fantasticky nadýchaný domácí bylinkový chlebíček nebo babiččin bylinkový koláč jsou tak dobrá jídla, že uspokojí i hladové strávníky. A pokud nemáte na tyhle pečené dobroty čas, jednouše přidejte bylinky jako posypku na jakýkoliv obložený chléb. Klidně i chléb se šunkou a sýrem. Je to sice drobnost, ale uvidíte, že dodá jídlu šmrnc!

Pro skutečné fajnšmerky a také pro všechny, kteří si chtějí uchovat bylinkovou chuť na dlouho a použít kdykoli je libo, nabízíme recept na parádní bylinkovou sůl. 

 

Recepty k tomuto článku