Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro okénko: Jak na ševcovský mls? Legendární salát původně ze zbytků je populární dodnes!
Zdroj: Toprecepty, Wejunka

Ševcovský mls možná není tak slavný tako legendární „vlašák“ nebo „pochoutkáč“, přesto se v dobách před revolucí rovněž těšil velké oblibě. V lahůdkách jste jej našli hned vedle jeho známějších příbuzných a i on byl nejlepší s rohlíkem či na vece. Připomeňte si s námi tuhle legendární dobrotu.


Ševcovský mls nebo sloní žrádlo?

Základem tohoto speciálního salátu je salám. Ševcovský mls ostatně sestává hlavně ze salámu, který je doplněn jen cibulí a obvykle ještě kyselými okurkami. Vše se pak už smíchá s majonézou a dochutí worcesterskou omáčkou, kečupem či rajčatovým protlakem, octem a hořčicí. Pro větší pikantnost se může přidat i pepř, nějaká pálivá omáčka nebo česnek, aby měl salát větší říz. Recept je to jednoduchý, ale jako základ chlebíčků poslouží tento salát dokonale. Díky své lehce pikantní chuti si jej vychutnáte nejvíc k pivu a k vínu.

Výborný salát ze zbytků

Ševcovský mls je vlastně klasickým salátem ze zbytků, jejichž smícháním ale vytvoříte úžasnou dobrotu. Hlavní ingrediencí ševcovského mlsu byl měkký salám, většinou gothaj, občas se používal šunkový salám, junior nebo starý dobrý „točeňák“. Salám se obvykle krájel na plátky, někdy rovněž na proužky nebo se umlel ve strojku na maso. Pak spíš měl konzistenci pomazánky.

Jak vylepšit ševcovský mls?

Jako klasický reprezentant dobrot ze zbytků měl ševcovský mls spoustu variant. Často se mu říkalo také sloní žrádlo. Původ tohoto názvu není úplně jasný, usuzuje se, že byl tak dobrý, že se ho muselo navařit jako pro slony. Možná za to mohl i podivný vzhled pomazánky nebo salám nakrájený na plátky připomínající sloní uši. Těžko říct… Často se k salámu přidávala i zelenina, třeba nakládaná paprika, někdo nedá dopustit na zelí. Pokud byste si chtěli hodně přilepšit, přidejte do ševcovského mlsu na proužky nakrájený eidam nebo natvrdo uvařená vajíčka. V některých verzích chybí majonéza a jen se svaří marináda z octa, oleje, hořčice, kečupu a cukru a tak se pak smíchá s dalšími surovinami. Pokud použijete kvalitnější salám a namažete ševcovský mls na celozrnný chleba, ani si nebudete muset z jeho konzumace dělat velké výčitky.

Tip: Chcete-li si nostalgicky zavzpomínat, připravte si ševcovský mls neboli sloní žrádlo podle našeho prověřeného receptu.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat