Retro okénko: Jak na ševcovský mls? Legendární salát původně ze zbytků je populární dodnes!
5. 4. 2022 Vaření
Ševcovský mls možná není tak slavný tako legendární „vlašák“ nebo „pochoutkáč“, přesto se v dobách před revolucí rovněž těšil velké oblibě. V lahůdkách jste jej našli hned vedle jeho známějších příbuzných a i on byl nejlepší s rohlíkem či na vece. Připomeňte si s námi tuhle legendární dobrotu.
Ševcovský mls nebo sloní žrádlo?
Základem tohoto speciálního salátu je salám. Ševcovský mls ostatně sestává hlavně ze salámu, který je doplněn jen cibulí a obvykle ještě kyselými okurkami. Vše se pak už smíchá s majonézou a dochutí worcesterskou omáčkou, kečupem či rajčatovým protlakem, octem a hořčicí. Pro větší pikantnost se může přidat i pepř, nějaká pálivá omáčka nebo česnek, aby měl salát větší říz. Recept je to jednoduchý, ale jako základ chlebíčků poslouží tento salát dokonale. Díky své lehce pikantní chuti si jej vychutnáte nejvíc k pivu a k vínu.
Mohlo by vás zajímat
Výborný salát ze zbytků
Ševcovský mls je vlastně klasickým salátem ze zbytků, jejichž smícháním ale vytvoříte úžasnou dobrotu. Hlavní ingrediencí ševcovského mlsu byl měkký salám, většinou gothaj, občas se používal šunkový salám, junior nebo starý dobrý „točeňák“. Salám se obvykle krájel na plátky, někdy rovněž na proužky nebo se umlel ve strojku na maso. Pak spíš měl konzistenci pomazánky.
Mohlo by vás zajímat
Jak vylepšit ševcovský mls?
Jako klasický reprezentant dobrot ze zbytků měl ševcovský mls spoustu variant. Často se mu říkalo také sloní žrádlo. Původ tohoto názvu není úplně jasný, usuzuje se, že byl tak dobrý, že se ho muselo navařit jako pro slony. Možná za to mohl i podivný vzhled pomazánky nebo salám nakrájený na plátky připomínající sloní uši. Těžko říct… Často se k salámu přidávala i zelenina, třeba nakládaná paprika, někdo nedá dopustit na zelí. Pokud byste si chtěli hodně přilepšit, přidejte do ševcovského mlsu na proužky nakrájený eidam nebo natvrdo uvařená vajíčka. V některých verzích chybí majonéza a jen se svaří marináda z octa, oleje, hořčice, kečupu a cukru a tak se pak smíchá s dalšími surovinami. Pokud použijete kvalitnější salám a namažete ševcovský mls na celozrnný chleba, ani si nebudete muset z jeho konzumace dělat velké výčitky.
Tip: Chcete-li si nostalgicky zavzpomínat, připravte si ševcovský mls neboli sloní žrádlo podle našeho prověřeného receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Přečtěte si
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Sachr dort z jablek: Dokonale vláčná a úžasně šťavnatá varianta rakouské klasiky ozdobená ořechy chutná božsky
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Sloní žrádlo je pikantní směs, skvělá k večeři nebo jako pomazánka na chlebíčky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 3 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 12 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 13 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 14 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 15 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Nejlepší retro saláty: Oblíbený vlašák stál v „bufáči“ 5 Kčs. Víte, čím se lišil od pochoutkového?
Jak na dokonalé houskové knedlíky: Podle receptu knedlíkového mistra Petra Kosinera je zvládnou i začátečníci
Které zákusky z cukrárny jste měli nejraději? Máme recepty i vychytávky na většinu z nich