Thajská polévka Tom kha kai z pořadu Prostřeno? Máme tajné tipy přímo od thajské babičky
3. 5. 2022 Vaření
V Prostřeno se bude dneska vařit thajská kuchyně. Jedním z chodů bude i typická thajská polévka Tom Kha Kai. Co v ní nesmí chybět a jak její chuť povznést nám poradila „thajská babička“
Thajské menu
V úterý hostí soutěžící v Prostřeno Tomáš Hejna. Obdivuje cukrařinu a svou případnou výhrou by doplatil kurz v prestižní HF Pastry academy. Rád by si v budoucnu založil cukrárnu. Svým hostům z Prostřeno chce však ukázat něco ostřejšího. Vsadil na thajskou kuchyni, kterou miluje. Jak jim zachutná?
Mohlo by vás zajímat
Večer u Tomáše odstartuje salát Som Tam a po něm bude následovat tradiční thajská polévka -Tom Kha Kai. Ten název zní jako tajemné zaklínadlo, co? Tak si to trochu rozebereme. Tom znamená vařený, kha je galangal (což je kořen, který je podobný zázvoru, ale chutná více citrónově) a kai znamená kuře. Takže jde vlastně o thajskou kuřecí polévku s kokosovým mlékem. Samozřejmě tak jako u české bramboračky, existují regionální recepty, takže je pokaždé jiná – někde je třeba pálivější, jinde slanější, jinde do ní ještě přidávají houby.
„Základem pořádné Tom Kha Kai je kuřecí vývar,“ zdůrazňuje Somrak Mika neboli thajská babička Laky z Café Buddha. „Nikdy se nepokoušejte nahradit kuřecí vývar něčím jiným, to je podstata této polévky, tato chuť tam musí být,“ varovala thajská babička Laky. Pak už prozradila, že v chuti této polívky je důležité vybalancovat spojení kyselosti, sladkosti a pálivosti. „Zjemnit ji můžete kokosovým mlékem,“ doporučila.
Tipy na dokonalou tom kha kai
- Galangal je obtížně sehnatelná surovina, ale zkuste to, protože právě on dodá polévce specifický, mírně nakyslý nádech. Pokud ho neseženete, nahraďte ho zázvorem. Samozřejmě Thajci mají pro tuto variantu polévky vlastní název – tom khing kai.
- Citronovou trávu dobře rozbouchejte tupou stranou nože, aby se uvolnilo aroma.
- Galangal pokrájený na kolečka a rozbouchanou citronovou trávu dejte do uzavíratelného sítka. Snáze je pak z jídla vyndáte. Svou chuť a sílu polévce dají a při servírování už nejsou důležité.
- Další specifickou surovinou, která patří do této polévky je kaffir. To jsou sušené limetkové listy. Polévce dodají citrusovou až květinovou vůni a chuť. V pokrmech se právě nejčastěji kombinují s citronovou trávou.
- Polévku nesolíme. Slanost ji dodává rybí omáčka, kterou ji na závěr zakápneme. Přidáme sojovou omáčku a zastříkneme limetou. Jinak tam můžete přidat cokoliv - stejně jako do boršče.
- Pokud můžete, nepoužívejte obyčejný olej, ale pořiďte si arašídový – ten se k thajským pokrmům hodí nejlépe.
- Na závěr nezapomeňte polévku dozdobit lístky koriandru, to je další z typických surovin thajské kuchyně. Můžete přidat jemně pokrájenou červenou chilli papričku. Podávejte s měsíčkem limetky.
To jsou základy, bez kterých tradiční tom kha kai nepřipravíte. Vše ostatní je volitelné. Recept přímo na polévku Tom kha kai z Prostřeno najdete tady.
Hlavní chody připraví Tomáš dva. Nejprve podává Restované krevety na červeném a timut pepři s pomerančem a následně thajské zeleninové curry. Co na to Adéla, která prozradila, že nemá ráda mořské plody? Na závěr se chce Tomáš blýsknout a tak připraví pěkně složitý dezert - exotic verrine. Podaří se mu to?
Koho thajská kuchyně nadchne a kdo naopak nadšený nebude? Jak to ovlivní bodování? Dívejte se už v úterý večer.
Zdroje informací:
wikipedia.org
yummytravel.de
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Přehled jídel, ve kterých počet hlavních surovin nepřesahuje 5
K dobrému jídlu nemusíme nakoupit a použít potraviny z půlky supermarketu. I z několika málo základních ingrediencí lze vykouzlit skvělé jídlo.… Číst více
Zdravé sladké brambory: Ochutnejte batáty na mnoho způsobů v slané i sladké podobě
Lákají svou oranžovou mrkvovou barvou a díky… Číst více
Skromné vaření: Chodské maltošny z jablek a brambor jsou možná i lepší než klasický štrúdl
Víte, co se jedlo na Chodsku? Třeba maltošny.… Číst více
Sladký popcorn snadno připravíte i doma: Nejoblíbenější je karamelový, určitě se ale vyplatí vyzkoušet i skořicový a čokoládový
Víte, že popcorn si snadno připravíte doma i bez… Číst více
Mezinárodní den čokoládového dortu
Přijít pouhý měsíc po vánočním a novoročním přejídání se Dnem čokoládového dortu může na někoho působit jako špatný vtip. Mlsouni prominou. Příliš… Číst více
Merhované chodské koláče: Malá umělecká díla z tvarohu a povidel symbolizují zdraví
I když si Honza nesl do světa na zkušenou uzlíček… Číst více
Oblíbené omáčky zdravěji: Květáková koprovka nebo speciální rajská vás nadchnou!
K české kuchyni „omáčková jídla“ zkrátka patří.… Číst více
Odhalte tajemství popcornu: Kdy se svět zbláznil do křupavých kukuřičných pukanců?
Bez obří krabice popcornu by požitek návštěvy… Číst více
Přehled sladkých i slaných dobrot z listového těsta
Listové těsto (dříve se mu říkalo máslové) je velmi oblíbené, protože je křehké a chuťově neutrální, takže ho můžeme naplnit v podstatě čímkoliv od… Číst více
Řapíkatý celer je pro své nutriční a chuťové vlastnosti velmi žádanou zeleninou. Začátečníkům poradíme, jak s ním zacházet
Řapíkatý celer je listová zelenina, jejíž křehkost a výrazná vůně i chuť si získala oblibu u labužníků i vyznavačů zdravého jídla. Řapíkatý celer má… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Asijské bylinky: Koriandr, thajská bazalka nebo perila jídlo ochutí, provoní a ještě pomůžou trávení
Osvědčené tipy, jak ušetřit čas při vaření luštěnin: Zjednodušme si přípravu těchto zdravých potravin a konzumujme je častěji
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablečný donut
Přidáno před 33 minutami
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 11 hodinami
Brambory zapečené s medvědím česnekem, sýrem a smetanou v remosce
Přidáno před 15 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Přidáno před 16 hodinami
Nepečené řezy “Nanaimo”
Přidáno před 16 hodinami
Chřest s holandskou omáčkou a opečenou šunkou
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Sachr dort z jablek: Dokonale vláčná a úžasně šťavnatá varianta rakouské klasiky ozdobená ořechy chutná božsky
Wurstsalat: Pikantní německá salámová pochoutka může být i z točeňáku nebo českých špekáčků, nejlepší je k pivu
Prostřeno v tomto týdnu okouzlí thajskou kuchyní i klasickou českou svíčkovou. Zkuste ji podle našeho receptu!