Thajská polévka Tom kha kai z pořadu Prostřeno? Máme tajné tipy přímo od thajské babičky
V Prostřeno se bude dneska vařit thajská kuchyně. Jedním z chodů bude i typická thajská polévka Tom Kha Kai. Co v ní nesmí chybět a jak její chuť povznést nám poradila „thajská babička“
Thajské menu
V úterý hostí soutěžící v Prostřeno Tomáš Hejna. Obdivuje cukrařinu a svou případnou výhrou by doplatil kurz v prestižní HF Pastry academy. Rád by si v budoucnu založil cukrárnu. Svým hostům z Prostřeno chce však ukázat něco ostřejšího. Vsadil na thajskou kuchyni, kterou miluje. Jak jim zachutná?
Článek z magazínu
Večer u Tomáše odstartuje salát Som Tam a po něm bude následovat tradiční thajská polévka -Tom Kha Kai. Ten název zní jako tajemné zaklínadlo, co? Tak si to trochu rozebereme. Tom znamená vařený, kha je galangal (což je kořen, který je podobný zázvoru, ale chutná více citrónově) a kai znamená kuře. Takže jde vlastně o thajskou kuřecí polévku s kokosovým mlékem. Samozřejmě tak jako u české bramboračky, existují regionální recepty, takže je pokaždé jiná – někde je třeba pálivější, jinde slanější, jinde do ní ještě přidávají houby.
„Základem pořádné Tom Kha Kai je kuřecí vývar,“ zdůrazňuje Somrak Mika neboli thajská babička Laky z Café Buddha. „Nikdy se nepokoušejte nahradit kuřecí vývar něčím jiným, to je podstata této polévky, tato chuť tam musí být,“ varovala thajská babička Laky. Pak už prozradila, že v chuti této polívky je důležité vybalancovat spojení kyselosti, sladkosti a pálivosti. „Zjemnit ji můžete kokosovým mlékem,“ doporučila.
Tipy na dokonalou tom kha kai
- Galangal je obtížně sehnatelná surovina, ale zkuste to, protože právě on dodá polévce specifický, mírně nakyslý nádech. Pokud ho neseženete, nahraďte ho zázvorem. Samozřejmě Thajci mají pro tuto variantu polévky vlastní název – tom khing kai.
- Citronovou trávu dobře rozbouchejte tupou stranou nože, aby se uvolnilo aroma.
- Galangal pokrájený na kolečka a rozbouchanou citronovou trávu dejte do uzavíratelného sítka. Snáze je pak z jídla vyndáte. Svou chuť a sílu polévce dají a při servírování už nejsou důležité.
- Další specifickou surovinou, která patří do této polévky je kaffir. To jsou sušené limetkové listy. Polévce dodají citrusovou až květinovou vůni a chuť. V pokrmech se právě nejčastěji kombinují s citronovou trávou.
- Polévku nesolíme. Slanost ji dodává rybí omáčka, kterou ji na závěr zakápneme. Přidáme sojovou omáčku a zastříkneme limetou. Jinak tam můžete přidat cokoliv - stejně jako do boršče.
- Pokud můžete, nepoužívejte obyčejný olej, ale pořiďte si arašídový – ten se k thajským pokrmům hodí nejlépe.
- Na závěr nezapomeňte polévku dozdobit lístky koriandru, to je další z typických surovin thajské kuchyně. Můžete přidat jemně pokrájenou červenou chilli papričku. Podávejte s měsíčkem limetky.
To jsou základy, bez kterých tradiční tom kha kai nepřipravíte. Vše ostatní je volitelné. Recept přímo na polévku Tom kha kai z Prostřeno najdete tady.
Hlavní chody připraví Tomáš dva. Nejprve podává Restované krevety na červeném a timut pepři s pomerančem a následně thajské zeleninové curry. Co na to Adéla, která prozradila, že nemá ráda mořské plody? Na závěr se chce Tomáš blýsknout a tak připraví pěkně složitý dezert - exotic verrine. Podaří se mu to?
Koho thajská kuchyně nadchne a kdo naopak nadšený nebude? Jak to ovlivní bodování? Dívejte se už v úterý večer.
Zdroje informací:
wikipedia.org
yummytravel.de
Témata: polévky, Prostřeno, kuřecí maso, zelenina, thajská kuchyně
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Přečtěte si Zobrazit více
Recept, který ohromil internet: Na výborné lehké koblížky postačí mouka, jogurt, máslo a horkovzdušná fritéza
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Bramborové škvarkové placky
Přidáno před 14 hodinami

Hovězí pečeně z Kolína nad Rýnem
Přidáno před 17 hodinami

Hovězí kližka na mrkvi a pórku z pomalého hrnce
Přidáno 8. 6. 2023 19:43

Kuřecí sýrová roláda
Přidáno 8. 6. 2023 08:08

Kuřecí závitek se sušenými rajčaty a špenátem
Přidáno 7. 6. 2023 21:38

Vodňanské hovězí žížalky
Přidáno 7. 6. 2023 07:21
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.