Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

V Prostřeno se bude dneska vařit thajská kuchyně. Jedním z chodů bude i typická thajská polévka Tom Kha Kai. Co v ní nesmí chybět a jak její chuť povznést nám poradila „thajská babička“

Thajské menu

V úterý hostí soutěžící v Prostřeno Tomáš Hejna. Obdivuje cukrařinu a svou případnou výhrou by doplatil kurz v prestižní HF Pastry academy. Rád by si v budoucnu založil cukrárnu. Svým hostům z Prostřeno chce však ukázat něco ostřejšího. Vsadil na thajskou kuchyni, kterou miluje. Jak jim zachutná?

Večer u Tomáše odstartuje salát Som Tam a po něm bude následovat tradiční thajská polévka -Tom Kha Kai. Ten název zní jako tajemné zaklínadlo, co? Tak si to trochu rozebereme. Tom znamená vařený, kha je galangal (což je kořen, který je podobný zázvoru, ale chutná více citrónově) a kai znamená kuře. Takže jde vlastně o thajskou kuřecí polévku s kokosovým mlékem. Samozřejmě tak jako u české bramboračky, existují regionální recepty, takže je pokaždé jiná – někde je třeba pálivější, jinde slanější, jinde do ní ještě přidávají houby.

„Základem pořádné Tom Kha Kai je kuřecí vývar,“ zdůrazňuje Somrak Mika neboli thajská babička Laky z Café Buddha. „Nikdy se nepokoušejte nahradit kuřecí vývar něčím jiným, to je podstata této polévky, tato chuť tam musí být,“ varovala thajská babička Laky. Pak už prozradila, že v chuti této polívky je důležité vybalancovat spojení kyselosti, sladkosti a pálivosti. „Zjemnit ji můžete kokosovým mlékem,“ doporučila.

Tipy na dokonalou tom kha kai

  • Galangal je obtížně sehnatelná surovina, ale zkuste to, protože právě on dodá polévce specifický, mírně nakyslý nádech. Pokud ho neseženete, nahraďte ho zázvorem. Samozřejmě Thajci mají pro tuto variantu polévky vlastní název – tom khing kai.
  • Citronovou trávu dobře rozbouchejte tupou stranou nože, aby se uvolnilo aroma.
  • Galangal pokrájený na kolečka a rozbouchanou citronovou trávu dejte do uzavíratelného sítka. Snáze je pak z jídla vyndáte. Svou chuť a sílu polévce dají a při servírování už nejsou důležité.
  • Další specifickou surovinou, která patří do této polévky je kaffir. To jsou sušené limetkové listy. Polévce dodají citrusovou až květinovou vůni a chuť. V pokrmech se právě nejčastěji kombinují s citronovou trávou.
  • Polévku nesolíme. Slanost ji dodává rybí omáčka, kterou ji na závěr zakápneme. Přidáme sojovou omáčku a zastříkneme limetou. Jinak tam můžete přidat cokoliv - stejně jako do boršče.
  • Pokud můžete, nepoužívejte obyčejný olej, ale pořiďte si arašídový – ten se k thajským pokrmům hodí nejlépe.
  • Na závěr nezapomeňte polévku dozdobit lístky koriandru, to je další z typických surovin thajské kuchyně. Můžete přidat jemně pokrájenou červenou chilli papričku. Podávejte s měsíčkem limetky.

To jsou základy, bez kterých tradiční tom kha kai nepřipravíte. Vše ostatní je volitelné. Recept přímo na polévku Tom kha kai z Prostřeno najdete tady

Hlavní chody připraví Tomáš dva. Nejprve podává Restované krevety na červeném a timut pepři s pomerančem a následně thajské zeleninové curry. Co na to Adéla, která prozradila, že nemá ráda mořské plody? Na závěr se chce Tomáš blýsknout a tak připraví pěkně složitý dezert - exotic verrine. Podaří se mu to? 

Koho thajská kuchyně nadchne a kdo naopak nadšený nebude? Jak to ovlivní bodování? Dívejte se už v úterý večer.

Zdroje informací: 
wikipedia.org
yummytravel.de

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více