Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Osvědčené tipy, jak ušetřit čas při vaření luštěnin: Zjednodušme si přípravu těchto zdravých potravin a konzumujme je častěji
pixabay

Vaření luštěnin vyžaduje trochu plánování. Většinou je vhodné je předem namočit, ale pak nás stejně čeká dlouhé vaření. Jak tedy na to, aby jejich příprava byla snazší, a zdlouhavé vaření nás neodrazovalo od jejich konzumace?

Luštěniny jsou bohatým zdrojem bílkovin, minerálních látek a vitamínů. Navíc obsahují vlákninu, která je důležitým pomocníkem pro fungující trávení. Uvařit z nich můžeme nejen hlavní chod, ale skvěle se hodí i pro přípravu pomazánek, polévek a salátů.

Kulinářské tipy a triky Ukázat další tipy

Tipy jak si ušetřit práci při vaření luštěnin

Jak tedy na to, aby nás zdlouhavé vaření luštěnin neodrazovalo od jejich konzumace?

  • Zjednodušit si tuto práci můžeme používáním konzervovaných, předem uvařených, luštěnin. Vyjdou ale finančně dráž, a proto po nich sáhneme spíše ve výjimečných situacích. Konzervy také mají smysl, pokud zrovna potřebujeme pouze menší porci luštěnin.
  • Nepodceňujme namáčení luštěnin. Předem namočené luštěniny se rychleji uvaří a také pak méně nadýmají. Jen nezapomeňme vodu, ve které se luštěniny máčely, slít a při vaření použít novou - zbavíme se tím látek, které nadýmání způsobují.
  • Výborným pomocníkem při vaření luštěnin je také pomalý hrnec, který je bez našeho dohledu uvaří přes noc.
  • Jinou osvědčenou možností je použití tlakového hrnce - luštěniny nám pomůže uvařit velmi rychle.
  • A jak si ušetřit ještě trochu práce s vařením luštěnin? Uvařme vždy celý pytlík luštěnin, i když nám k jídlu stačí třeba jen polovina. Zbývající část uvařených luštěnin snadno zmrazíme, a použijeme, až nás bude tlačit při přípravě jídla čas.

Uvažujete, co z luštěnin připravit za jídlo? Co třeba výborné cizrnové karbenátky? Máme pro vás praktické video, které poradí s jejich přípravou.

 

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky