Osvědčené tipy, jak ušetřit čas při vaření luštěnin: Zjednodušme si přípravu těchto zdravých potravin a konzumujme je častěji
Vaření luštěnin vyžaduje trochu plánování. Většinou je vhodné je předem namočit, ale pak nás stejně čeká dlouhé vaření. Jak tedy na to, aby jejich příprava byla snazší, a zdlouhavé vaření nás neodrazovalo od jejich konzumace?
Luštěniny jsou bohatým zdrojem bílkovin, minerálních látek a vitamínů. Navíc obsahují vlákninu, která je důležitým pomocníkem pro fungující trávení. Uvařit z nich můžeme nejen hlavní chod, ale skvěle se hodí i pro přípravu pomazánek, polévek a salátů.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Tipy jak si ušetřit práci při vaření luštěnin
Jak tedy na to, aby nás zdlouhavé vaření luštěnin neodrazovalo od jejich konzumace?
- Zjednodušit si tuto práci můžeme používáním konzervovaných, předem uvařených, luštěnin. Vyjdou ale finančně dráž, a proto po nich sáhneme spíše ve výjimečných situacích. Konzervy také mají smysl, pokud zrovna potřebujeme pouze menší porci luštěnin.
- Nepodceňujme namáčení luštěnin. Předem namočené luštěniny se rychleji uvaří a také pak méně nadýmají. Jen nezapomeňme vodu, ve které se luštěniny máčely, slít a při vaření použít novou - zbavíme se tím látek, které nadýmání způsobují.
- Výborným pomocníkem při vaření luštěnin je také pomalý hrnec, který je bez našeho dohledu uvaří přes noc.
- Jinou osvědčenou možností je použití tlakového hrnce - luštěniny nám pomůže uvařit velmi rychle.
- A jak si ušetřit ještě trochu práce s vařením luštěnin? Uvařme vždy celý pytlík luštěnin, i když nám k jídlu stačí třeba jen polovina. Zbývající část uvařených luštěnin snadno zmrazíme, a použijeme, až nás bude tlačit při přípravě jídla čas.
Uvažujete, co z luštěnin připravit za jídlo? Co třeba výborné cizrnové karbenátky? Máme pro vás praktické video, které poradí s jejich přípravou.
Komentáře