Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Klasický ruský boršč: Tenhle jednoduchý recept na dokonalou podzimní polévku zaručeně zvládnete
Zdroj: zdroj: Flickr, liz west

Za  „svůj“ národní pokrm ho kromě Rusů a Ukrajinců považují i Bělorusové, Poláci, Moldavané, Rumuni nebo Litevci. Co je na téhle na první pohled úplně obyčejné polévce tak zvláštního, že si ji tolik národů od Baltu až po Ural přivlastňuje?

Jméno mu dal bolševník, rusky „borščevnik“

Jak se dočteme na webu ukraina.ru/history, červená řepa překvapivě původně nebyla první a nejdůležitější ingrediencí této polévky. Tou byla rostlina bolševník. U nás známe jeho invazivní druh bolševník velkolepý, na východě Evropy se ale vyskytuje skoro 60 druhů bolševníku, rusky „borščevniku“, a některé z nich se běžně konzumovaly a konzumují. Borščevnik se spolu s pastinákem přidával do vydatných zeleninových polévek, kterým dal název – boršč! V literatuře se s termínem „boršč“ setkáváme už v 16. století v ruské knize Domosroj, což byl soubor domácích pravidel, pokynů a rad. Tehdejší boršč se podle svetorusie.livejournal.com vařil z různé zeleniny. V ruském boršči převládala nakládaná zelenina a uzené maso, ale připravoval se i z tučného hovězího masa, čerstvého zelí a s chlebovým kvasem. Moldavané zase preferovali kuřecí nebo rybí vývar s kořenovou zeleninou a kvasem z pšeničných otrub. Poláci přidávali do rybího vývaru kvásek z žitné mouky, cibuli, sušené houby, pohanku a kmín.

Červená řepa, zelený i studený boršč

Červená řepa se na území dnešního jižního Ruska pěstovala už od 14. století a postupně se rozšiřovala na sever i na východ, až zcela zdomácněla a stala se nejen pro Rusy typickou plodinou. Od 17. století se začala přidávat do boršče a ten si dnes bez ní nedovedeme ani představit. Původně se do boršče dával také tuřín, ale toho v 19. století vytlačily brambory. Časem se do této polévky dostala i rajčata. Že by boršč mohl být zelený, to asi nikoho nenapadne. Ale říkalo se tak jarní polévce ze syrového kvasu a brambor s čerstvým šťovíkem, kopřivami, koprem a zelenou petrželkou. Do polévky se před podáváním přidávala kysaná smetana a natvrdo uvařená vejce. A v létě se boršč zase konzumoval vychlazený – studený boršč se připravoval z vařených brambor, řepy, jemně nakrájené cibule, kopru, zelené petržele a kvasu. Na talíři se zdobil vařeným vejcem.

Jiný kraj, jiný boršč

Boršč se obvykle vaří v masovém vývaru z hovězího, jehněčího, vepřového nebo drůbežího masa, ideální je kombinace tří druhů. Tento základ se ale obměňuje – každý kraj a každá rodina mají svůj vlastní recept. A také zaleželo vždy na tom, co rostlo na zahradě a co se skrývalo ve spíži. Moskevský boršč se vařil ve vývaru z hovězího masa a uzené vepřové plece. Na talíř se ještě pokládala nakrájená klobáska. Do žitomírského boršče se přidávají houby, černigovský je s jablky, v Záporoží něm najdete cuketu, v Oděse čerstvou sladkou papriku. Na hranicích Ukrajiny s Moldavskem se ochucuje sušenými rajčaty a nakrájeným párkem. Specifický je námořnický boršč. Ten je spojen admirálem Makarovem, který začátkem 20. století potřeboval, aby se vojáci Baltské flotily pořádně nasytili. Ti si totiž stěžovali, že v polévce mají jen zeleninu. Maso se totiž vařilo vcelku a použilo do jiných pokrmů. Admirál se postaral o to, aby se maso krájelo na drobné kousky již před vařením a zůstalo tak součástí boršče. Pro zlepšení chuti se kromě běžných ingrediencí přidávala rajčata.

Základní recept na boršč

Dostali jste na boršč chuť? Zkuste ho podle našeho jednoduchého receptu. Půl kila hovězího a půl kila vepřového masa nakrájíme na kousky a vaříme cca v 1 a půl litru vody spolu s 3 bobkovými listy, 4 kuličkami nového koření, 6 kuličkami černého pepře. 1 větší nebo 2 menší červené řepy nakrájíme na kostičky, podusíme sádle s lžící octa, 2 lžičkami cukru a 2 spařenými rajčaty. Nadrobno nakrájíme 2 cibule, na proužky mrkev a petržel a vše orestujeme na másle. Když maso změkne, přidáme do vývaru ¼ hlávky nadrobno nakrájeného bílého zelí, 4 oloupené a na kousky nakrájené brambory. Jakmile změknou, přidáme podušenou červenou řepu a nakrájenou zelenou petrželovou nať. Před podáváním dochutíme každý talíř kopečkem zakysané smetany. Fantazii se meze nekladou!

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více