Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nepečené dorty: Malakoff, originální recept na dezert z 19. století

Malakoff je francouzský nepečený dezert pocházející z 19. století. Jedná se o velice jemný dort skládající se ze šlehačkového krému, cukrářských piškotů a čerstvých jahod. Tato kombinace vytvoří doslova nebe v hubě.

Hodnocení receptu je 4,8 (16×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

frejka55

Náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min bez doby chlazení

60 min (60 min příprava, bez doby chlazení)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie37 559 kJ /
8 977 kcal
Bílkoviny207,98 g
Tuky472,60 g
Vláknina52,00 g
Cholesterol 1,72 g
Sodík 9,87 g
Sůl24,84 g
Sacharidy946,90 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V kotlíku nad párou vyšleháme žloutky s cukrem. Krok 2: Prohřátou hustou pěnu odstavíme a po krátkém zchladnutí do ní zašleháme na kostky nakrájené měkké máslo. Krok 3: Zvlášť, v trošce vody rozehřejeme nabobtnalou želatinu. Do vlažné želatiny vmícháme 2-3 lžíce vyšlehané smetany a tekutinu vmícháme do veškerého množství pevné šlehačky. Krok 4: Třetinu pěny s želatinou oddělíme, do zbytku zašleháme po lžících zchladlý žloutkový základ a přidáme jemně strouhané mandle. Krok 5: V předstihu vyložíme kruhový ráfek o průměru 20 až 22 cm fólií a bok uvnitř obložíme nastojato piškoty pokropenými Tuzemákem. Kousky piškotů rozložíme i na dno a naložíme na ně třetinu vymíchané šlehačkové náplně. Krok 6: Vrstvu poklademe rozpůlenými jahodami, přidáme další krém, jahody a znovu krém. Docela nahoru rozetřeme oddělenou bílou šlehačku a vrstvu případně posypeme mandlovými či ořechovými lupínky nebo strouhanou čokoládou. Krok 7: Vše uložíme na 3 hodiny v chladu, stáhneme ze ztuhlé šarloty ráfek, nahoru uložé,e jahody (celé nebo plátky) a bok ovážeme dekorativní stuhou.

TIP: Recepty na nepečené moučníky

Zveřejněno 14. 11. 2014

Poznámka autora frejka55

Pravá Charlotte Malakoff by měla obsahovat jahody, což není žádný problém nejen v průběhu jahodové sezóny. Toto ovoce je běžně k dostání téměř po celý rok. Zajímavá je však i varianta s malinami, která rovněž stojí za vyzkoušení. A přibrat do hry můžete i tmavé piškoty.

Podrobný fotonávod krok za krokem najdete zde:

http://www.hobbymanie.tv/clanek/svetozname-dorty-m...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Nepečené dorty: Malakoff, originální recept na dezert z 19. století

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2Anv

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Nepečené dorty: Malakoff, originální recept na dezert z 19. století

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2Anv

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (11)

frejka55: Careme nevytvoril dort Malakoff, ale je autorem Charlotte Russe - Parisienne, kde pouzil poprve techniku dezertu za studena. Jako prvni udelal krem s platky zelatiny, je i autorem cukrarskych piskotu s pouzitim saca à poche, tedy cukrarskeho sacku, dezert chladil postaveny v nadobe s ledovou tristi atd. Dort Malakoff byl vytvoren podle jeho inovativniho postupu az po jeho smrti.

Jitkas: Na našich stránkách (viz odkaz) tuto informaci máme, jen nechceme být na TOPrecptech až tak "upovídaní" :-)Tam je záhada v tom, proč tento dort dostal název Malakoff (resp. Malakov)až dlouho po smrti slavného cukráře...

Jen dodam, ze dort Malakoff byl "vznikl" na pocest vitezstvi spojeneckych vojsk v Krymske valce ( bitva o pevnost Malakov).
Lepe nez rum (proti kteremu absolutne nic nemam), je vhodnejsi pouzit pomerancovy liker.

Móóóc krásný dort:-K:yes: Mám ráda nepečené dorty s ovocem a šlehačkou:-p

Zdeninda: taka technicka....tiramisu je podla talianskych kucharskych knih skutocne , taky modernejsi dezert (1980), ale do originalu , ide fakticky krem, jedine z mascarpone, pokial urobime krem z niecoho ineho, tak to potom uz nie je tiramisu.
Uznavam, ze tiramisu je oproti malakoff brnkacka, ale prave preto sa tak rychle ujalo v dnesnych kuchyniach. To je ako porovnavat svieckovu na smotane s hovadzim steakom. Suroviny porovnatelne, rychlost nepomerna.
Vsetka cest kucharkam, ktore dokazu urobit bez problemov malakoff a aj tiramisu, ale pokial to tak nie je, hanba im za to byt zase nemusi.
V kazdom pripade, dezert podla receptu pana je skutocne pekny kusok.:yes:

Trochu zapomenutý výborný dezert, který si nezadá se žádným z mnoha modeních dezertů. Dnes každý se chlubí jen jak vyrábí Tiramisu z pomazánkového másla nebo i z Mascarpone, nebo chescace.

Tak to je kral nepecenych dortu:-O:-p, jen ziram. Ty maliny jsou roztomily a chlupatoucky:-D:yes::yes:Moc se mi libi ty vysvetlivky a pribehy k receptum;-)

:yes::yes::yes: špica!!!:yes:

Nádherný dortík:yes:;-):-K

Krása :-O:-O:-O

No to je ale nádhera:-O:-O:yes::yes::yes:, ale sama bych si na to netroufla;-);-):-D:-D

Tématické fráze:
chiskake, dort malakov, dort malakov s mascarpone, nepečený ořechový dezert, malakov, nepečené dorty, malakov recept, nepečený dezert s mascarpone, malakov dort, charlotte malakoff, chiskake nepečený, nepečený dezert z mascarpone, ruske dezerty, nepečené dezerty s mascarpone, letní nepečené dezerty, nepečené dezerty z mascarpone, rychlé nepečené dorty, ruský dezert, malakov dort recept, francouzske dezerty recepty

Suroviny:
žloutek, cukr moučkový, máslo, mandle loupané, smetana ke šlehání, želatina, piškoty cukrářské, rum, jahody, lupínky mandlové

Přidat fotografie receptu