Nepečené dorty: Malakoff, originální recept na dezert z 19. století

frejka55 Kuchař: frejka55

Dorty 12 názorů

Suroviny

4 žloutky
120 g moučkového cukru
65 g másla
300 g loupaných mandlí nebo lískových oříšků
700 ml smetany ke šlehání
3 plátky želatiny
2 balení cukrářských piškotů
rum dle potřeby
500 g jahod
Recept si zatím oblíbilo 14 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. V kotlíku nad párou vyšlehejte žloutky s cukrem, prohřátou hustou pěnu odstavte a zašlehejte do ní po krátkém zchladnutí na kostky nakrájené měkké máslo.

  2. Zvlášť rozehřejte v troše vody nabobtnalou želatinu, do vlažné vmíchejte 2 až 3 lžíce vyšlehané smetany a tekutinu vmíchejte do veškerého množství pevné šlehačky. Třetinu pěny s želatinou oddělte, do zbytku zašlehejte po lžících zchladlý žloutkový základ a přidejte jemně strouhané mandle.

  3. V předstihu vyložte kruhový ráfek o průměru 20 až 22 cm fólií a bok uvnitř obložte nastojato piškoty pokropenými Tuzemákem. Kousky piškotů rozložte i na dno a naložte na ně třetinu vymíchané šlehačkové náplně.

  4. Vrstvu poklaďte rozpůlenými jahodami, přidejte další krém, jahody a znovu krém. Docela nahoru rozetřete oddělenou bílou šlehačku a vrstvu případně posypte mandlovými či ořechovými lupínky nebo strouhanou čokoládou.

  5. Vše uložte na 3 hodiny v chladu, stáhněte ze ztuhlé šarloty ráfek, nahoru uložte jahody (celé nebo plátky) a bok ovažte dekorativní stuhou.

  6. Náš tip: Pravá Charlotte Malakoff by měla obsahovat jahody, což není žádný problém nejen v průběhu jahodové sezóny. Toto ovoce je běžně k dostání téměř po celý rok. Zajímavá je však i varianta s malinami, která rovněž stojí za vyzkoušení. A přibrat do hry můžete i tmavé piškoty.

Poznámka

Podrobný fotonávod krok za krokem najdete zde:

http://www.hobbymanie.tv/clanek/svetozname-dorty-m...

Recepty na další zajímavé dorty z dílny našich cukrářek:

http://www.hobbymanie.tv/rubrika/mlsarna

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 58 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Nepečené dorty: Malakoff, originální recept na dezert z 19. století

  • Mia Mia(neregistrovaná)

    Já dortíky vesměs kupuji...moc jsme si oblíbili cheesecakes http://www.cukrarna-hajek-hajkova.cz/cheesecakes/...do nedávna jsem to ani neznala :-D, ale teď bych chtěla udělat nějaký originální dortík sama, jako překvapení a tento je tak roztomiloučký a nebude to ani nic těžkého...určitě vyzkouším...dík za tip :-K

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    frejka55: Careme nevytvoril dort Malakoff, ale je autorem Charlotte Russe - Parisienne, kde pouzil poprve techniku dezertu za studena. Jako prvni udelal krem s platky zelatiny, je i autorem cukrarskych piskotu s pouzitim saca à poche, tedy cukrarskeho sacku, dezert chladil postaveny v nadobe s ledovou tristi atd. Dort Malakoff byl vytvoren podle jeho inovativniho postupu az po jeho smrti.

    Odpovědět

  • frejka55 frejka55(autor receptu)

    Jitkas: Na našich stránkách (viz odkaz) tuto informaci máme, jen nechceme být na TOPrecptech až tak "upovídaní" :-)Tam je záhada v tom, proč tento dort dostal název Malakoff (resp. Malakov)až dlouho po smrti slavného cukráře...

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    Jen dodam, ze dort Malakoff byl "vznikl" na pocest vitezstvi spojeneckych vojsk v Krymske valce ( bitva o pevnost Malakov).
    Lepe nez rum (proti kteremu absolutne nic nemam), je vhodnejsi pouzit pomerancovy liker.

    Odpovědět

  • radiator radiator(moderátorka)

    Móóóc krásný dort:-K:yes: Mám ráda nepečené dorty s ovocem a šlehačkou:-p

    Odpovědět

  • vybusna vybusna(moderátorka)

    Zdeninda: taka technicka....tiramisu je podla talianskych kucharskych knih skutocne , taky modernejsi dezert (1980), ale do originalu , ide fakticky krem, jedine z mascarpone, pokial urobime krem z niecoho ineho, tak to potom uz nie je tiramisu.
    Uznavam, ze tiramisu je oproti malakoff brnkacka, ale prave preto sa tak rychle ujalo v dnesnych kuchyniach. To je ako porovnavat svieckovu na smotane s hovadzim steakom. Suroviny porovnatelne, rychlost nepomerna.
    Vsetka cest kucharkam, ktore dokazu urobit bez problemov malakoff a aj tiramisu, ale pokial to tak nie je, hanba im za to byt zase nemusi.
    V kazdom pripade, dezert podla receptu pana je skutocne pekny kusok.:yes:

    Odpovědět

  • Zdeninda Zdeninda

    Trochu zapomenutý výborný dezert, který si nezadá se žádným z mnoha modeních dezertů. Dnes každý se chlubí jen jak vyrábí Tiramisu z pomazánkového másla nebo i z Mascarpone, nebo chescace.

    Odpovědět

  • zuzun zuzun

    Tak to je kral nepecenych dortu:-O:-p, jen ziram. Ty maliny jsou roztomily a chlupatoucky:-D:yes::yes:Moc se mi libi ty vysvetlivky a pribehy k receptum;-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    :yes::yes::yes: špica!!!:yes:

    Odpovědět

  • Michaela Medkova Michaela Medkova

    Nádherný dortík:yes:;-):-K

    Odpovědět

  • Colombo65 Colombo65

    Krása :-O:-O:-O

    Odpovědět

  • Severinka Severinka

    No to je ale nádhera:-O:-O:yes::yes::yes:, ale sama bych si na to netroufla;-);-):-D:-D

    Odpovědět

Tématické fráze: chiskake dort malakov dort malakov s mascarpone nepečený ořechový dezert malakov nepečené dorty malakov recept nepečený dezert s mascarpone malakov dort charlotte malakoff chiskake nepečený nepečený dezert z mascarpone ruske dezerty nepečené dezerty s mascarpone letní nepečené dezerty nepečené dezerty z mascarpone rychlé nepečené dorty ruský dezert malakov dort recept francouzske dezerty recepty

Zapomněl/a jsem heslo