Tom Yum voní exotikou: Připravte si známou thajskou polévku, která vás spolehlivě zahřeje
21. 1. 2022 Vaření
Patří k nejslavnějším asijským polévkám a jsou v ní obsaženy snad všechny chutě thajské kuchyně. Tom Yum má příjemnou lehce nakyslou chuť po limetkách a citronové trávě a díky chilli papričkám pálí jako čert. Nejlepší je s krevetami, vaří se ale i s kuřetem nebo s prasečí nožičkou.
Všechny chutě Thajska
Thajská kuchyně u nás patří ze všech asijských k nejoblíbenějším, i když ji v posledních letech trochu předbíhá vietnamská. Není divu, je lehká, svěží, plná bylinek a aromatického koření a také hodně pestrá. A rozhodně není určená lidem, kterým vadí jen lehký náznak pikantnosti. V Thajsku chilli papričky milují a dávají je snad do všech pokrmů s výjimkou těch sladkých. Samozřejmě si můžete thajská jídla připravit i bez chilli, ale ochudíte se o jednu z důležitých chutí. Asi vás nepřekvapí, že bez chilli papriček se neobejde i Tom Yum.
Mohlo by vás zajímat
Jemnější díky kokosovému mléku
Polévka Tom Yum nebo také Tom Yam patří k nejoblíbenějším thajským polévkám. Její název je odvozen od dvou thajských slov – tom (vařit) a yam (smíchaný). Často je zaměňována s další slavnou thajskou polévkou Tom Kha. Tom Yum a Tom Kha si jsou hodně podobné, připravují se z podobných ingrediencí a hlavní rozdíl je v tom, že do Tom Kha se přidává poměrně velké množství kokosového mléka, což jí dodává na krémovosti a trochu tlumí pikantnost chilli papriček. Také v ní více dominuje chuť kořene galangal. Základní Tom Yum je vlastně jen čirý vývar, i do něj se ale v některých verzích přidává na zjemnění kokosové mléko. Oběma polévkám se také podobá i Tom Khlong, které ovšem nedodávají kyselost limetky ale tamarindová pasta.
Mohlo by vás zajímat
S krevetami nebo s kuřetem?
Polévce Tom Yum dodává chuť speciální směs koření a bylinek. Nesmí v ní chybět citronová tráva, listy kafrové limetky, galangal, limetková šťáva, rybí omáčka a drcené červené chilli papričky. Většinu z nich seženete dnes již běžně v supermarketech, případně v obchodech s asijskými potravinami. Nejexotičtější jsou v ní listy kafrové limety, jež vynikají velice silnou citrusovou vůní a chutí, která se dá připodobnit ke kombinaci citronu, mandarinky a limety. Tyto listy jsou k dostání v sušené formě ve specializovaných asijských obchodech. Již trochu známější u nás začíná být galangal. Tento kořen připomíná zázvor či kurkumu. Se zázvorem je i příbuzný a dá se jím případně v polévce i nahradit. Galangal má ovšem ostřejší a výraznější chuť, je pikantnější a i on má citrusové aroma.
Pokud by vám přišlo složité shánět jednotlivé ingredience, je nejjednodušší sáhnout po speciální pastě Tom Yum, která polévce dodá všechny potřebné chutě najednou. Tato pasta se připravuje rozdrcením všech přísad a jejich osmažením na oleji. Pak se prodává buď v sáčcích nebo ve skleničkách. Polévka připravená z této pasty však může mít lehce jinou chuť než ta z čerstvých surovin. Koření či pasta se pak zalévají vodou, pro lepší chuť je možné použít kuřecí vývar, případně i vývar z krevet. Do Tom Yum se nejčastěji dávají krevety - v Thajsku jsou oblíbené říční krevety, polévka se pak nazývá Tom Yum Goong. Pokud je v polévce kokosové mléko, jde o Tom Yum Nam Khon. Když je v ní kuřecí maso, nazývá se Tom Yam Gai a s vepřovým se jmenuje Tom Yam Kha Mu. Občas se dělá i s rybou – pak se polévce říká Tom Yam Pla. Používají se do ní spíš ryby s pevným masem, které se nerozpadávají. V modernějších verzích se do tom yum přidávají i různé druhy hub. Sáhnout můžete po žampionech, hlívě ústřičné nebo typických asijských houbách jako je černé jidášovo ucho nebo malé bílé houbičky enoki. A samozřejmě nesmí chybět na ozdobu nejoblíbenější z asijských bylinek – čerstvý koriandr.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejlepší omáčky české kuchyně. Které jsou ty nejžádanější a jak je připravit
Omáčky české kuchyně Je skvělé, když se je naučíme uvařit co nejdříve a postupně své "umění" vylepšujeme. Můžeme přejít i na odlehčené verze. Ke… Číst více
Jaké koření patří do svíčkové omáčky? Poradíme vám s výběrem
Každá rodina má svůj recept na nejlepší svíčkovou, který se předává z generace na generaci. Pokud ale nemáte rodinný recept nebo se chcete ujistit,… Číst více
Do polévky patří Kaspressknödel: Připravte si obří sýrový rakouský knedlík jako na horské chatě!
V Rakousku si na velké knedlíky potrpí. Stačí si… Číst více
Čeká vás svatba? Tohle je klasické menu se svíčkovou. Zkuste ji připravit podle šéfkuchaře Jana Punčocháře!
Pozdní jaro a léto patří mezi oblíbená období pro… Číst více
Kynuté knedlíky germknödl: Rakouskou delikatesu si snadno uděláte i doma podle tohoto receptu
Nejen u nás jsou oblíbené sladké knedlíky. Také… Číst více
7 receptů z hovězí svíčkové: Je libo svíčkovou na smetaně, tatarský biftek, carpaccio, nebo steak?
Hovězí svíčková je maso s velmi jemnou, křehkou a libovou strukturou. Zároveň i po propečení zůstává stále šťavnaté. Připravujeme z ní nejen pokrmy… Číst více
7 receptů na omáčky: Vyberte si tu nejlepší podle svého gusta
Často se k nám recepty na omáčky dostaly ze zahraničí a poté získaly své neodmyslitelné místo i v naší kuchyni. Nejčastěji se podávají s knedlíkem,… Číst více
4 časté chyby při vaření svíčkové omáčky: Poradíme, na co si dát pozor
Dobrá svíčková omáčka je krémová, béžové barvy s dokonale vyváženou nasládlou chutí. Základ omáčky je připravený z kořenové zeleniny, kterou pečeme… Číst více
Desatero rad na téma svíčková omáčka: Poradíme, jak připravit tento sváteční pokrm
Abychom uvařili chuťově dokonalou svíčkovou omáčku, je třeba dodržet několik zásad přípravy masa i zeleniny. Příprava omáčky i pečení masa vyžaduje… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Uvařte si doma vietnamskou polévku Pho jako profík. Stačí znát tyhle triky!
Asijské bylinky: Koriandr, thajská bazalka nebo perila jídlo ochutí, provoní a ještě pomůžou trávení
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Lahůdkový francouzský salát
Přidáno před 5 hodinami
Kávové cupcake s čokoládovým krémem
Přidáno před 15 hodinami
Pečená červená řepa a mrkev s medem
Přidáno před 15 hodinami
Vepřové koleno na cibuli a česneku v pomalém hrnci
Přidáno před 18 hodinami
Rýžové nudle s kuřecím masem
Přidáno před 21 hodinami
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno 28. 3. 2024 12:59
Přečtěte si Zobrazit více
Odhalte tajemství oblíbené asijské rybí omáčky. Hodí se nejen na skvělé jarní závitky!
Tonka fazole neboli tonka boby jsou koření se silně aromatickou vůní. Poradíme vám, k čemu se používají
Patricijský velikonoční knedlík podle knedlíkového mistra Petra Kosinera je plný bylinek, zajímavou chuť mu dodávají játra