4 časté chyby při výrobě domácího jogurtu: Na co si dát pozor
Jogurt je oblíbeným mléčným výrobkem, který si můžeme doma vyrobit sami. Může se ale stát, že se nám nepovede, je řídký a šlemovitý. Jak tomu předcházet? To poradíme v našem článku a přidáme i několik dalších tipů.
Při výrobě jogurtu je nutné dodržet několik pravidel, aby se povedl krásně hustý a krémový. Jogurt můžeme i ochutit, a to buď přidáním marmelády na dno skleničky nebo ji můžeme do vznikajícího jogurtu rovnou zamíchat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Nejčastější chyby při výrobě jogurtu
Jogurt je snad jediným mléčným výrobkem, který se nám povede udělat i z UHT pasterovaného mléka.
- První a nejčastější chybou při výrobě domácího jogurtu je nedostatečné ohřátí mléka. Mléko se bezpodmínečně musí zahřát na minimálně 92 °C. Musí totiž dojít k denaturaci bílkovin, jinak nám jogurt neztuhne a bude šlemovitý.
- Pozor na připálení mléka. Je lepší používat kvalitní hrnec a mléko ohřívat pomaleji. Občas je dobré ho promíchat.
- Mléko je nutné zchladit na 45 °C a teprve potom přidat jogurt nebo jogurtovou kulturu. Dřívějším přidáním zabijete jogurtové kultury a jogurt nevznikne.
- Další chybu můžete udělat, pokud neudržíte jogurt v teple alespoň 6–8 hodin. K tomu pomůže jogurtovač nebo zabalení nádoby se vznikajícím jogurtem do peřin, v létě můžete jogurt dát do rozpáleného auta.
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Klobásy
Přidáno před 9 hodinami
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 10 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 12 hodinami
Slané řezy s nivou a sušenými rajčaty, inspirované řeckou pitou
Přidáno před 22 hodinami
Lotus cheescake
Přidáno před 23 hodinami
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno 28. 4. 2024 18:36
Přečtěte si Zobrazit více
Bramborové šišky: Oblíbené sladké jídlo vyžaduje předem uvařené brambory, mák s cukrem mu dají božskou chuť
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jak se dělá domácí jogurt. Oblíbené postupy na snadnou přípravu v domácích podmínkách
Komentáře