Lilek v jogurtu

magdalenka Kuchař:

Zeleninová jídla 16 názorů

510

Suroviny

lilek - baklažán
sůl
olej
česnek
pepř černý
jogurt
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Baklažán nakrájame na plátky, osolíme, necháme vypotiť. Dáme na pečiaci papier, štetcom potrieme olejom, okoreníme. Upečieme.

  2. Dáme do misy, ešte za tepla posypeme pretlačeným cesnakom, necháme vychladnúť.

  3. Po vychladnutí pridáme jogurt, opatrne premiešame a necháme pár hodín odstáť.

Poznámka

Konzumujeme s hriankou, ale je to aj super príloha ku grilovanému mäsku.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 38 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Lilek v jogurtu

  • magdalenka magdalenka(autor receptu)

    Dnes som miesto jogurtu použila hustý zahraničný kefír (doslova sa dal krájať, jesť lyžicou), pokrájaný lilek som uvarila v slanej vode. Pokvapkala som zmes štedro oliváčom.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autor receptu)

    blikni, ja viem, je to prudko jedlé...chce sa mi napísať "žravé"...;-)

    Odpovědět

  • blikni blikni

    Tak jsem se dnes inspirovala tímto receptem, lilek je upečený (posypala jsem ho pepřem a gril. kořením a potřela oliv. olejem) a musím ho dát vychladit. Ale taky chodím furt ujídat :-p:-p, tak nevím, jestli bude co chladit :-?. Původně má být až na večer... :-// Posílám bodík za výbornou baštu.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autor receptu)

    Včera večer som vyrábala tento lilek. Ovplyvnená Eliziným marinovaným lilkom, som tentokrát lilek nepiekla, ale povarila. Výsledok je tiež dobrý, je to jednoduchší a dietnejší spôsob úpravy. Iba doporučujem lilek po uvarení dobre nechať okapať na sitku, aj mierne vytlačiť.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autor receptu)

    Marisko, u známych som jedla ešte zapečený lilek, paradajky, mleté mäso, asi je to musaka, neviem, netrúfam si to napodobniť. Ďalej lilek plnený a upečený. Nie sme spolu často, bývajú asi 350 km od nás, iba 2-3 x do roka sa navštívime...

    Odpovědět

  • maris maris

    Magdalenko, jestli máš ještě jiné recepty na lilky, tak je, prosím, přidej:-) Budu se těšit:-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autor receptu)

    Maris, som potešená krásnou fotečkou! Aj tým, že Ti chutilo, samozrejme.;-)
    Najprv som to robila iba bez jogurtu a nakrájala do toho sušené paradajky a petržlenovú vňať. Teraz to robím obyčajne s jogurtom. Mám známych, čo majú korene na Balkáne a oni z baklažánu varia úžasné veci...

    Odpovědět

  • maris maris

    Magdalenko, je to neskutečně dobré. Já dělám docela často lilek na grilu a k tomu jogurtovo-česnekovou omáčku, ale takhle to je o moc lepší, chutě se krásně propojí. Měla jsem jen jeden lilek a celý jsem ho snědla sama:-8 Tak dlouho jsem chodila ochutnávat, až nic nezbylo :-8:-))Dovolila jsem si přidat fotky a samozřejmě bodík:yes::yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Dělám stejně i z patizonů nebo cuket a nejvíc nám k tomu chutná tymián;-)

    Odpovědět

  • Paprika Paprika

    Tak toto jsem myslím jedla v Turecku. Byla to dobrota. :yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Jestli můžu, tak podle mně se k lilku nejvíc hodí hladkolistá petrželka, je taková jemná, přesto výsledek chuťově ovlivní...
    Ani čerstvá bazalka by nebyla špatná, ale tenhle recept mi trochu voní Řeckem a tam se, jak známo, bazalka nepoužívá, spíš roste coby plevel ;-)
    Já bych zvolila petrželku, grilovací koření a podobné směsi jsou příliš zavazující (určující) a vytvoří tak trochu "prefabrikovanou" chuť.

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Teď jsi mi připomněla, že jsem nenapsala do kebabu gyros koření! Jdu to napravit!! ;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autor receptu)

    A skúšala som to pred pečením posypať aj grilovacím korením. Ale myslím, že to nie je to pravé orechové. Skô:-Or nejaká bylinka, niečo zelené...poraďte, čo sa hodí?

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    No - to víš, že ukládám jako divá (i když budu potom konzumovat opatrně a méně - "skrzevá" ten ošklivý jo-jo efekt :-D )

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autor receptu)

    Hrianka = topinka.
    Dnes som si kúpila 4 lilky a spomenula som si na tieto svoje obľúbené recepty. Myslím, že tu nie sú. Teda toto ani "kaviár". Budem rada, ak Ťa inšpirujem. Určite po diéte si rada ;-)niečo dáš...

    Odpovědět

1 2

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo