Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Naše kuchařka 2 právě v prodeji!

Do obchodu

Lákají vás borůvky? Jak zdravé a chutné plody nejlépe zpracovat
Pixabay

Borůvky patří k oblíbenému letnímu ovoci, dozrávajícímu uprostřed léta, najdeme je v jehličnatých lesích. Tím, jak ubývá kvalitních jehličnatých lesů, ubývá bohužel i porostů borůvčí.

Lesní ovoce

Bývají roky, kdy se úroda lesních plodů jak v lese, tak na vaší zahradě opravdu zadaří. A tak se stane, že mlsání samotných syrových bobulí máte za chvíli už dost. Je proto třeba vymyslet, jak s…

Zdravé a chutné plody

Jsou velmi zdravé. Plody obsahují třísloviny, organické kyseliny, vitamin C, vitaminy řady B a množství minerálů, hlavně železo, vápník, draslík, hořčík a fosfor. Působí dezinfekčně, proti průjmům, zánětům dutiny ústní a hrtanu. Využívá se i jejich barvící schopnost. Listy borůvek se suší do směsí na diabetické čaje a používají se i ke kloktání.

 

Na zahrádkách se pěstují jejich kulturní odrůdy pocházející ze Severní Ameriky. Vytvářejí vyšší keříky a jsou poměrně náročné na kyselost půdy, vláhu a živiny. Na rozdíl od lesních borůvek mají nebarvící dužninu i méně intenzivní chuť, zato velké plody, které se často využívají i jako ozdoba moučníků. Obsahují menší množství vitaminů i minerálů, léčebné účinky nemají.

Jak skladovat a zpracovávat borůvky

Čisté suché plody skladujeme v chladničce jen několik dní. Zmrazit můžeme celé omyté a oschlé plody nebo plody v cukru nebo dřeň s cukrem. Celé plody vydrží v mrazničce bez ztráty kvality asi 8 měsíců. Mražení s cukrem trvanlivost poněkud prodlouží. 
 
Z borůvek děláme kompoty, vína, likéry, mošty, džemy i povidla, mrazí se a suší. Chutnají na koláčích, vdolcích, lívancích a v moučnících, knedlících a dezertech. Dělá se z nich staročeská omáčka žahour.
 

Botanicky podobné borůvkám jsou brusinky, případně klikva. Obsahují množství pektinu a tříslovin. Zpracovávají se hlavně na pikantní kompoty nebo džemy, které skvěle doplní jídla ze zvěřiny, hovězího masa nebo plísňových sýrů.

Tento tip je užitečný  (4x)

Pokud se vám tip líbí  klikněte na tlačítko

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Nové knihy!

v našem eshopu

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e‑mailem. Vaše Marie Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům