Domácí rybízová marmeláda
Pikantní rybízovou marmeládu můžeme připravit pokaždé jinak, lišit se může nejen barvou podle druhu použitého rybízu, ale i chutí. Hotovou marmeládu dokonce není potřeba zavařovat, naplněné a dobře uzavřené sklenice stačí jen na chvíli otočit dnem vzhůru.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Dělám to již 30 let stejně a pokaždé je marmeláda vynikající a bez zbytečných barviv a nežádoucích éček. Dobrou chuť.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
19. 7. 2017 11:23
Zdravím všechny-před týdnem jsem dělala marmeládu z červ.rybízu s přípravkem 2:1,dnes jsem na ni koukla a marmeláda ve všech skleničkách má béžovou barvu.Jsem si jistá,že jsem vše udělala podle návodu.Ještě se mi to nikdy nestalo.Tak nevím,mám ji vyhodit nebo používat.Stalo se to už někomu a tuší,čím to asi je?Díky za odpověď.
29. 7. 2014 13:08
spagetka: Vzala jsi mi to z pusy, líp bych to nenapsala 
Zuzanko, dělám marmelády a džemy už x let, může se stát, že nějaká někdy nedopadne dobře, ale jak píše Spagetka, problém bude někde tady. Přeji při dalším pokusu více štěstí


Zuzanko, dělám marmelády a džemy už x let, může se stát, že nějaká někdy nedopadne dobře, ale jak píše Spagetka, problém bude někde tady. Přeji při dalším pokusu více štěstí


29. 7. 2014 12:54
Zuzanka6: Napadají mě tyhle důvody: nechytlo vám víčko - nechala jste vystydnout obrácené na víčko? Pokud by nechytlo, poznala byste, neb by to teklo. Dalším důvodem - nedostatečně vymyté a vypařené sklenice a víčka. Já tomu vymývání a vypařování věnuju víc času jak vlastnímu zavařování a fakt se nepamatuju, že by mi jakékoli ovoce nebo zelenina zplesnivěly. Jo ještě jedna věc: bylo použité ovoce kvalitní? nemělo známky plísně už samo o sobě? Nic jiného mě nenapadá, třeba někdo jiný se ozve.
Nikdy džemy, marmelády, leča, kečupy apod nezavařuju, neb už to varem projde.
Nikdy džemy, marmelády, leča, kečupy apod nezavařuju, neb už to varem projde.
29. 7. 2014 12:50
Tak jsem letos poprvé rybízovou marmeládu nezavařovala a hodně toho lituju
všechny sklenice plesnivé
jak je možné, že vám to vydrží?


19. 7. 2014 12:43
Tak hotovo, převařeno přidán cukr a kyselina citronová.Zatím vychládá a zdá se že tuhne.Jeětě jednou všem moc děkuji za rady a doufam,že i ostatním nešťastníkům pomohou k dobremu výsledku.Mam z toho moc dobry pocit.Děkuji všem Marie
18. 7. 2014 12:16
Anna Kocikova: Aničko, necháme to tady, nikdo se nehádá
, jen konstruktivně se debatuje o problémech a jak to kdo řeší dle vlastní zkušenosti 



Nakonec takhle by měly vypadat příspěvky k receptu, né jen nadávat, co je to za šlichtu, nebo naopak jen nadšeně vzdychat, jaká je to krása. Ale pomáhat si v problémech, dyk nakonec nikdo nejsme neomylný a furt se učíme







Nakonec takhle by měly vypadat příspěvky k receptu, né jen nadávat, co je to za šlichtu, nebo naopak jen nadšeně vzdychat, jaká je to krása. Ale pomáhat si v problémech, dyk nakonec nikdo nejsme neomylný a furt se učíme



18. 7. 2014 12:09
spagetka:Ladi,když,tak zbytek komentářů můžeme přesunout(Ty,já to neumím
)do diskuze,jak vařit marmeládu,ať tady Jiříkovi zbytečně nekazíme recept
Já jsem si totiž u té"své"rybízové neuvědomila,že když budu vařit z litru(né jen z 1/2l)tak musím zákonitě přidat o 5minut více na varu,než přidám cukr a poté s cukrem vařit také o ty 4minuty dýl...tak to dopadá,když někdo spěchá
Ale že mi i ty zbývající várky na talířku pěkně stekly jen do poloviny a pak ztuhly...to mi hlava nebere


Já jsem si totiž u té"své"rybízové neuvědomila,že když budu vařit z litru(né jen z 1/2l)tak musím zákonitě přidat o 5minut více na varu,než přidám cukr a poté s cukrem vařit také o ty 4minuty dýl...tak to dopadá,když někdo spěchá

Ale že mi i ty zbývající várky na talířku pěkně stekly jen do poloviny a pak ztuhly...to mi hlava nebere

18. 7. 2014 11:54
Anna Kocikova: Nejde mi to do hlavy, ale taky by mne jeblo. Mně se to jen nikdy nestalo....Hlavně, žes na to přišla 



18. 7. 2014 11:47
Marie:Maruško,já jsem tento týden dělala marmeládu se stejným postupem,jako loni,jen šťáva a krystal.cukrhttp://www.toprecepty.cz/recept/35005-rybizova-mar...
Po želírovacím pokusu na talířku mi první várka do hodiny ve skleničkách krásně ztuhla a zbývající várky(na talířku ihned ztuhlo)ve sklenicích i druhý den byly tekuté.Také jsem z toho byla na nervy,protože to bylo ze 5litrů šťávy
S Naďkou Rebekou jsme daly hlavy dohromady a já jsem další den vše znova po jednom litru 10minut převařovala,vždy po 10minutách varu(pořád míchat) do jedné várky jsem přidala 2PL cukru+2PL kyseliny citronové,ještě jsem znova vařila cca 8minut a marmeláda krásně ztuhla
spagetka:Ladi,mě marmeláda na talířku také ihned ztuhla,ale ve sklenicích byl druhý den(až na první várku)obsah pořád tekutý
Myslela jsem,že mě j...však víš co

Jiříku,snad nevadí můj komentář a zmíněná rada s kyselinou citronovou.Mě to teda pomohlo a marmoška byla zachráněná
Ale mákla jsem si
Po želírovacím pokusu na talířku mi první várka do hodiny ve skleničkách krásně ztuhla a zbývající várky(na talířku ihned ztuhlo)ve sklenicích i druhý den byly tekuté.Také jsem z toho byla na nervy,protože to bylo ze 5litrů šťávy

S Naďkou Rebekou jsme daly hlavy dohromady a já jsem další den vše znova po jednom litru 10minut převařovala,vždy po 10minutách varu(pořád míchat) do jedné várky jsem přidala 2PL cukru+2PL kyseliny citronové,ještě jsem znova vařila cca 8minut a marmeláda krásně ztuhla

spagetka:Ladi,mě marmeláda na talířku také ihned ztuhla,ale ve sklenicích byl druhý den(až na první várku)obsah pořád tekutý



Jiříku,snad nevadí můj komentář a zmíněná rada s kyselinou citronovou.Mě to teda pomohlo a marmoška byla zachráněná


18. 7. 2014 11:03
Marie: já používám Gelfix a vždycky po vychladnutí krásně ztuhne. Je pravda, že rybízovou jsem ještě nedělala. Jestli třeba nebude chyba, že na 1 balení Gelfixu se má přidat 1kg ovoce (šťávy) ne 1 litr a cukr podle toho, který Gelfix používáte. Já nejčastěji používám 2:1, takže 500g cukru. Jinak opravdu nevím, kde je chyba. Bohužel nemůžu poradit 

18. 7. 2014 10:56
Ja doufala,že někdo má podobnou zkušenost a napíše že třeba ztuhne za tyden.Marmeládu převařím a přidám cukr jak mi radil Jirkafil.Jinak všem děkuji za dobře míněné rady a dám vědět jestli ta potvora zhoustla.Krasný den všem přeje Marie
18. 7. 2014 09:28
Jirkafil: Dotyčná psala, že jí to na talířku ztuhlo. Tak proč by to mělo ve sklenici zřídnout? To nedává smysl. Pektin tam je furt, ten "může" za výrobu džemu nebo marmelády.
18. 7. 2014 09:27
Jirkafil: zahusťuje pektín, nie cukor, my varíme podľa toho istého receptu ríbezľový lekvár už okolo 50 rokov, za ten čas tie ríbezle boli všelijaké, s rôznym obsahom cukru, a nikdy sa nestalo, aby lekvár nezhustol.
http://www.toprecepty.cz/recept/2007-rybizova-marm...

http://www.toprecepty.cz/recept/2007-rybizova-marm...
18. 7. 2014 09:13
spagetka:Ono asi záleží také na obsahu cukru v rybízu,jeden rok mi ne a ne zhoustnout,stále tekl.

18. 7. 2014 08:19
Marie: To je dost velká záhada, protože rybíz má tolik pektinu, že houstne pomalu sám od sebe. V pohodě dělám bez cukru nebo s diaželírovákem. Když želíroval na talířku, tak ve sklenici musí taky být hustý. To, že teče, znamená, že z nějakého důvodu je řídký, ale pak by stékal i po talířku. Recept je dobrý zcela určitě.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Smažená rýže - základní verze
Přidáno před 6 hodinami

Pikantní zelný salát s feferonkami
Přidáno před 9 hodinami

Králík po bretaňsku
Přidáno před 12 hodinami

Polévka jako hlavní chod
Přidáno před 16 hodinami

Pomazánka z camembertu s jablky a vlašskými ořechy
Přidáno před 16 hodinami

Krkovička na kořenové zelenině a houbách
Přidáno před 17 hodinami
Právě bylo uvařeno:

Zeleninová kaše pro Lukáška (od ukončeného 5.měsíce)
uvařil/a Smisek32
před 4 hodinami

Kynutý koláč z ovesných vloček
uvařil/a Petra Dvor.
před 5 hodinami

Králík Karlík
uvařil/a Petra Dvor.
před 5 hodinami

Špagety s uzeným masem, nivou a kysanou smetanou
uvařil/a RubyRom
před 6 hodinami

Povidlové buchty kynuté bez kynutí
uvařil/a tejaja
před 6 hodinami

Brokolice se smetanou
uvařil/a Petra Dvor.
před 7 hodinami

Jemné domácí houskové knedlíky
uvařil/a hafuska
před 8 hodinami

Pestrý zeleninový salát s Nivou a lehce pikantní zálivkou
uvařil/a alus.s
před 8 hodinami

Pečené vepřové s bramborami a zeleninou
uvařil/a Moanka
před 8 hodinami

Kuřecí plátky na sušených rajčatech, bylinkách a česneku
uvařil/a freddy319
před 8 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: rybízová marmeláda rybízová marmeláda z červeného rybízu domácí rybízová štáva rybízová marmeláda za studena domácí marmeláda marmeláda z rybízu domácí marmelády rybízová marmeláda recept rybízový džem recept rybízový džem rybizovy dzem za studena domácí marmelády a džemy recepty recept na rybízovou marmeládu rybízová marmeláda s želírovacím cukrem domácí marmelády a džemy recept na rybízový džem rybízova zavarenina jak udělat rybízovou marmeládu marmelada rybizova nezhoustla mi marmelada
Suroviny: rybíz, cukr želírovací, cukr krystal
Domácí rybízová marmeláda
Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/8WN3
37 názorů