Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Že nepasterizované mléko škodí? Mýtus! Tady je 5 důvodů, proč ho pít
Zdroj: Couleur, Pixabay.com

Pasterizace je běžnou úpravou u mnoha potravin a mléko není výjimkou. Jedná se o metodu konzervace potravin vyvinutou již v 19. století, při které je mírně zvýšena teplota. Nepasterizované mléko se v běžných supermarketech získává těžko a často je výhodnější odebírat ho z místních farem. I proto je jeho cena vyšší, přesto je lepší neupravené čerstvé mléko. Proč?

1. Obrovské množství výživných látek

Pokud tvrdíme, že mléko je tělu velmi prospěšné a dodává mu mnoho potřebných živin, pro nepasterizované mléko to platí dvojnásob. Pasterizace poškozuje nebo úplně ničí mnoho prospěšných látek v kravském mléku, které je v nepasterizované verzi srovnatelné s lidským. Oba druhy obsahují velkou škálu enzymů, vitamínů a minerálů v přírodní formě, tedy pro tělo snadněji stravitelné. Kravské mléko by rozhodně nemělo nahradit to lidské při kojení, je však druhým přirozeným krokem. Bez procesu pasterizace je mléko skvělým zdrojem vápníku, železa, vitamínů A, D a K, fosforu, zinku nebo omega-3 mastných kyselin. Je velmi časté, že intolerance laktózy je vlastně intolerancí pasterizace. Nepasterizované mléko není ochuzeno o enzym laktázu, který výrazně napomáhá tělu trávit právě laktózu. Není ničím novým, že někteří lidé trpící intolerancí laktózy jsou schopní normální množství nepasterizovaného mléka strávit, a dokonce to může mít pozitivní efekt na trávení jiných pasterizovaných mléčných výrobků (sýry, zmrzlina).

2. Nepasterizované mléko má další přínos pro zdraví

Vědecké studie se shodují, že konzumace nepasterizované mléka je spojena s mnoha výhodami pro naše zdraví. Prokázána je souvislost konzumace nepasterizovaného mléka s menším výskytem astmatu a alergií u dětí a celkově může snížit riziko vzniku respiračních onemocnění až o 30 %. Nesporně kladným účinkem je i výrazný ochranný účinek proti ekzému. Alkalická fosfatáza; důležitý enzym, který je spojovaný s protizánětlivými účinky, má souvislost s dobrým zdravím a menším množstvím chronických onemocnění, jako jsou třeba kardiovaskulární choroby a cukrovka druhého typu.

3. Prospějete zdraví svému i zvířat

Nejen, že nepasterizované mléko prospívá zdraví našemu, prospívá i zdraví zvířat! Faktem je, že konvenčně chovaný dobytek žije v koncentrovaných krmících boxech s hroznými životními podmínkami. Je vystavený infekcím a rutinou je přidávání antibiotik a růstových hormonů do krmných směsí. Může se zdát, že nálepka organický a BIO vše vyřeší. Opak ale může být pravdou, právě takové farmy totiž často dostávají za mléko méně, než skutečně stojí jeho produkce a mají tendenci napodobovat velkochovy dobytka, ačkoliv je na podobných farmách zákaz používat hormonální přípravky a antibiotika. Naopak producenti nepasterizovaného mléka si zakládají na menších farmách a řídí se pravidlem, že nemocný dobytek produkuje špatné mléko. Proto mají daleko větší tendenci a motivaci se o něj starat.

4. Je prostě chutnější!

Další velmi důležitý a neopomenutelný důvod je chuť. Pokud patříte mezi ty, kteří nepasterizované mléko nikdy nevyzkoušeli, nevíte, o co přicházíte! Je totiž jemné, krémové a velmi chutné, s upraveným mlékem se nedá příliš srovnávat. Chyba by byla i snaha porovnávat chuť a strukturu nepasterizovaného mléka s nízkoteplotně pasterizovaným nehomogenizovaným mlékem, které je obvykle dostupné v obchodech se zdravou výživou. Rozdíl je například v pěně; smetanová pěna se při pasterizaci odděluje a žádným mícháním se s mlékem znovu nespojí. Smetanová pěna v nepasterizovaném mléku tedy zůstává, ale je hladká a snadno se ztratí v mléku jen s malým protřepáním hrnku.

5. Podpoříte malé farmáře místo velkých korporací

Proces obyčejně funguje tak, že chovatelé dobytka prodávají mléko zpracovatelským firmám a farmáři nemají žádnou kontrolu nad tím, jaká bude cena mléka. Pro menší farmy je takový systém neúnosný, často se totiž stává, že zpracovatelé nakoupí hektolitry mléka pod cenou, protože jim to trh jednoduše dovolí. Do popředí se pak dostávají obrovské farmy, prakticky továrny na zpracovávání produktů z dobytka. Nepasterizované mléko je velmi dobrou alternativou pro chovatele. Produkce nepasterizovaného mléka, které je bezpečné pro konzumaci, vyžaduje mnohem více péče, ale farmáři, kteří se takového přístupu nebojí, profitují. Důvod je ten, že sami mohou mléko prodat do lokálních obchodů a na trzích, nemusí tedy podhodnocovat svou tvrdou práci.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více