Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro okénko: Lehce nahořklé osvěžení Chito. Původně lék na malárii, dnes dokonalý základ pro drink
Zdroj: Chito.cz, Toprecepty.cz

I hořké zkušenosti mají smysl – to hlásá značka nejslavnějšího z českých toniků Chito. Vznikl o deset let později než Kofola a stejně jako ona měla nahradit Coca-Colu, měl i Chito tonic uspokojit touhu českých žíznivců po západních tonicích. Dnes e dělá ve třech verzích a výborný je samotný i v koktejlu.

Hořký konkurent Kofoly

Čirá osvěžující limonáda s příjemně hořkou chutí a citrusovým aroma tonic patří k nejoblíbenějším nápojům světa a co do popularity to směle dotahuje na Coca-Colu. Tonic příjemně osvěží, s jeho pomocí zaženete žízeň a ještě se báječně hodí do mnoha alkoholických i nealkoholických drinků. Jeho chuť se nejlépe snoubí s nahořklým ginem, u nás v kombinaci s Becherovkou vytváří legendární Beton.

Tonic jako lék na malárii

Původně se ale prapředek všech toniků vůbec nevyráběl jako limonáda k běžnému pití. V minulosti dokonce sloužil jako lék. Hlavní složkou toniku je totiž látka zvaná chinin, která pochází z chinovníku lékařského. Chinin se již od 19. století používal jako lék na malárii, do dnešního toniku se dává hlavně pro chuť.

Právě on totiž může za jeho hořkou příchuť. Je však ale i důvodem, proč se tonic nedoporučuje malým dětem nebo těhotným. Na chininu je ale ještě zajímavé, že na ultrafialovém svě světle modře světélkuje. A stejně tak vám bude krásně modře zářit i drink z něj.

Za popularitu toniku může chinin

Jako antimalarikum se nejprve používala  rozmletá kůra z chinovníku, protože je ale příliš hořká, měli mnozí problém ji vůbec pozřít. Proto v 19. století napadlo britské vojáky sloužící v Indii smíchat prášek s vodou a posléze i s cukrem a citronem pro vylepší chuti. A tak se  zrodil první tonic.

Na konci 19. století se již do něj přidaly i bublinky a vznikl první sycený tonic. Existuje ale ještě jedna poetičtější historka vzniku tonicu. Jejím hlavním aktérem je hraběnka z Chinchónu, která ve 30. letech 17. století onemocněla v Peru malárií. Léčili ji tu kůrou z místního stromu a hraběnka se jako zázrakem uzdravila. Na její počest pak strom po ní pojmenovali. Ostatně i slovo tonic znamená posilující a osvěžující. Tonic se posléze začal vyrábět po celém světě a stal se čím dál tím víc populárnějším.

První český tonic

První český tonic se zrodil až v šedesátých letech minulého století, konkrétně v přelomovém roce 1969. Limonáda ochucená bylinnými výtažky si získala velkou oblibu a pojmenování Chito, což je zkratka slov CHInin a TOnic. když se k nám ale po revoluci dostaly zahraniční limonády, sláva Chito toniku začala pomalu upadat. Na výsluní se pak dostal až v roce 2005, kdy značku Chito koupila společnost Kofola. Díky tomu se jím můžeme osvěžit i dnes, stejně jako verzí ještě víc hořkou připomínající aperitiv, citronovou nebo zázvorové pivo.

Dokonalá kombinace toniku je s kávou 

Pokud byste chtěli tonic Chito využít do nějakého méně obvyklého koktejlu, než je Beton nebo gi s tonikem, zkuste třeba koktejl, který byl vytvořen přímo pro Chito tonic Jmenuje se Báječný život v pražských kavárnách a budete na něj potřebovat: 20 ml espressa, 15 ml třešňového likéru (Cherry Heering), 10 ml vanilkového sirupu a 60 ml Chito tonicu.

Postup: Všechny suroviny kromě toniku dejte do shakeru, protřepejte a přeceďte do sklenice s tříští a dolijte Chito tonikem. Ozdobíme pomerančovou kůrou a pár zrnky kávy. Pokud alkohol nepijete, můžete tonik využít do kávového hitu poslední doby – studeného kávového nápoje Espresso tonic

Zdroje:
Chito.cz
Ginyourlife.com

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie