Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dalgona coffee, espresso tonic nebo nitro cold brew? Připomeňte si nejslavnější kávové speciality poslední doby
Zdroj: Unsplash, R.D. Smith

Víte, kdo dnes slaví svůj svátek kromě Igora? Je to káva. První říjnový den je zasvěcen kávě zřejmě již od osmdesátých let minulého století. Jak jinak Mezinárodní den kávy oslavit než šálkem tohoto povzbuzujícího nápoje? A když už je ten výjimečný den, připravte si rovnou něco speciálního.

Co nového ve světě kávy?

Pokud bychom měli vytvořit nějaký žebříček ochucených nebo vylepšených káv, na jeho vrcholu už dávno netrůní vanilkové latté, frappé nebo irská káva. Káva se filtruje a překapává přes různé drippery nebo aeropressy a občas to v kavárně vypadá jako v chemické laboratoři, hlavně tehdy, když chcete svou dávku kofeinu dostat z baněk „přístrojů“ jako je chemex nebo vakuum pot.

Největší znalci pijí kávu samotnou, aby si v ní mohli užít všechny chutě a vůně, ale nezapomíná se ani na ty, kteří si kávu vychutnávají spíš jako dezertík a potřebují ji mít něčím dochucenou nebo doplněnou. A právě jim jsou určeny největší kávové hity posledních několika let.

Karanténní káva Dalgona

Úplně nejnovější specialitou ze světa voňavých pražených zrn je kávová hvězda pandemie Dalgona coffee. Dalgona má hodně blízko k frappé, tedy našlehanému nápoji připravenému primárně z instantní kávy. I Dalgona se skládá z dokonale našlehané pěny, která se ovšem ušlehá víc dotuha, takže připomíná spíš dobře našlehaný sníh z bílků. Nejzajímavější je na ní způsob, jak se rozšířila do světa.

Poprvé byl tento kávový pohár totiž namíchán na jaře minulého roku, tedy přesně v době počínající pandemie, kdy se zavřely všechny kavárny. Recept na Dalgonu se pak začal šířit po internetu, hlavně na sociálních sítích Instagram, TikTok či Facebook. Díky tomu se proslavila v celém světě, aniž by do toho vstoupil reálně nějaký kavárník. Stala se dokonce celosvětově nejvyhledávanějším druhem kávy na internetu.

Hlavním důvodem šílenství kolem Dalgony bylo zřejmě to, že poměrně jednoduchým způsobem vytvoříte i z obyčejné instantní kávy specialitu, která vypadá jako z kavárny. Jak uvádí web Sprudge.com své jméno získala podle pěnové jihokorejské sladkosti Dalgona. Dal jí ho jihokorejský herec Jung Il-woo, kterému našlehaná káva tuto cukrovinku připomínala.

Pokud jste dosud žádné video, v němž by se připravovala Dalgona neviděli, zkuste to podle našeho receptu. To, co je na ní hlavní, je hustý, hladký, medově zbarvený krém z instantní kávy, cukru a horké vody v poměru 1:1:1. Použijte tedy například 2 lžíce kávy, 2 lžíce vody a 2 lžíce krupicového cukru. Tento krém vyšlehejte metličkami a pak naneste do sklenic s mlékem a vše dozdobte rozdrcenými sušenkami, polevou či kakaem. Dalgona tak opravdu nakonec vypadá jako malý našlehaný pohár. 

Osvěžují, povzbuzující… a s tonikem

Pokud by vám ještě před pár lety někdo nabídl kávu s limonádou, asi byste nevěřícně kroutili hlavou. Přesto se v posledních pár letech stal jedním z nejoblíbenějších kavárenských nápojů drink Espresso&Tonic. Jde totiž o přímo geniální kombinaci tří chutí – sladké, kyselé a hořké. Podle webu Europeancoffeetrip.com vznikl ve švédském městě Helsingborg v místní kavárně spojené s pražírnou Koppi. Bylo to sice již v roce 2006, k nám se ovšem dostalo Espresso&Tonic mnohem později. Tehdy chtěl jeden z kolegů zakladatelů kavárny Koppi připravit pro ostatní po náročném večírku nějaký povzbuzující nápoj. A protože mu zbyl tonik, smíchal ho s trochou sirupu a espressa. Vznikl tak lahodný a osvěžující nápoj, který pak Charles Nystrand a Anne Lunellová (majitelé Koppi) o pár měsíců později zařadili do nápojového lístku své kavárny.

A jak nápoj udělat? Zcela jednoduše: Naplňte velkou sklenici (350 ml) až po okraj ledem. Nalijte do ní nějaký kvalitní tonik a nechte ho odstát, zatímco připravujete espresso. Tonik tak bude mít čas vychladnout. Podle Anne Lunellové má zásadní podíl na chuti drinku druh toniku, který použijete. Anne doporučuje sáhnout po takovém, který má více světlejších a kyselejších tónů. I kávu volte přirozeně kyselejší.

Co udělá s kávou dusík?

Poslední trendy nápojem je kávová specialita nitro cold brew, kterou byste možná na první pohled směle zaměnili s pivem. Tato studená káva je sycená dusíkem (směsí dusíku a oxidu uhličitého), čepuje se jako pivo a při jejím čepování se vytváří lavinový efekt jako u piva Guinness, o kterém se zase naopak říká, že trochu chutí připomíná kávu.

Stejně jako slavné irské pivo má i káva nitro hustou a krémovou pěnu. Na nitro se používá hlavně překapávaná (brew) káva. Odtud pramení celý název drinku nitro cold brew. Káva však není zajímavá jen napohled. Dusík jí navíc dodává krémovou texturu a jemnější a sladší chuť. Nápoj vznikl v Americe, jeho původ ale úplně jasný není, pře se o něj více podniků. V současnosti jej nabízejí i velké kávové řetězce a k dostání je i v plechovkách jako limonáda.

A jak se nitro cold brew připravuje? Kávová zrna se nejprve namáčejí do studené vody a za studena se louhují až 20 hodin. Pak se přefiltrovaná káva v sudu nasytí dusíkem. Posledním krokem je čepovaní skrze speciální kohout, který vytvoří již zmiňovaný lavinový efekt. Pokud byste ji chtěli udělat doma, je možné koupit i speciální tlakovou láhev na nitro podobající se té na výrobu šlehačky.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více