Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Záhada slavné limonády: Proč se zázvorové pivo jmenuje pivo, když to vlastně není pivo?
Zdroj: Pixabay.com, Ajale

Zázvorové pivo je tak trochu matoucí nápoj. Jmenuje se pivo, ale není to pivo, a dokonce v něm není ani alkohol. Dříve to ale bylo jinak - zejména v Anglii populární limonáda je totiž známá už od 18. století a původně se vyráběla takovým způsobem, že se z ní člověk mohl celkem slušně opít.

Zázvorové pivo (už) není pivo

Je součástí řady skvělých míchaných drinků, ale dobře chutná i samotné. Zázvorové pivo (anglicky Ginger Beer) je nápoj, který má víc společného s limonádou než s pivem; je silně perlivý, sladký a bez alkoholu. Tak kde vlastně vzal svůj název?

Historie zázvorového piva se začala psát už v 18. století v hrabství Yorkshire v Anglii. Původní recept vyžadoval čerstvý zázvor, cukr, vodu a směs kvasinek a bakterií, díky nimž mohl nápoj připravovaný fermentací vzniknout. Speciální směs poprvé jako tzv. ginger beer plant pojmenoval jistý Harry Marshall Ward. Pod tím pojmem se dodnes skrývá zákvaska obsahující laktobacil jménem Bacterium vermiforme a kvasinku Saccharomyces pyriformis. S pomocí těchto mikroorganismů nápoj začne divoce kvasit. Jakmile se kvašení uklidní, hotový drink se může z větších nádob stáčet do lahví. A právě tím kvašením se do něj dříve dostával i alkohol, jehož množství mohlo dosáhnout až na 11 %, ačkoliv to většinou bývalo méně. Podobným způsobem se dělá i klasické pivo, odtud tedy to označení.

Z Yorkshiru se zázvorové pivo celkem rychle rozšířilo do celé Británie, ale také do Austrálie, do Kanady, odtud do Spojených států. Největší tradici si získalo na ostrovech v Jónském moři, které Britové ovládali až do 60. let 19. století. Třeba na Korfu se kvašený zázvorový nápoj zvaný tsitsibíra dělá dodnes. Vůbec největší popularity zázvorové pivo ve světě dosáhlo v první polovině 20. století, kdy jej ale zároveň postupně začala vytlačovat nealkoholická varianta, kterou bylo snadnější a rychlejší vyrobit. Dělala se totiž tak, že se do sodové vody přidávaly bylinné výtažky, které ji ochutily a ovoněly. Žádné složité kvašení, prostě jen "sodovka se šťávou". Je to k nevíře, ale nakonec tato "zázvorka", jak se zázvorové limonádě bez alkoholu říká i nyní, nahradila pravé zázvorové pivo téměř úplně. Ginger Beer, ze kterého se opijete, je dnes k dostání spíše jako specialita.

V našich končinách se ještě častěji než s Ginger Beer setkáte s něčím, co má na etiketě napsáno Ginger Ale. To je jemnější variace na zázvorové pivo, která nemá tak výrazný "zázvorový říz". Její vynález je připisován americkému lékarníkovi Thomasi Cantrellovi. Na jeho recepturu navázal začátkem 20. století kanadský chemik John McLaughlin, který vymyslel suchou variantu nápoje a nechal si ji roku 1907 patentovat pod značkou Canada Dry Ginger Ale. Ta se v zemi svého vzniku, ale i v USA těší oblibě dodnes.

"Zázvorku" si můžete vyrobit i doma

Stejně jako se už i pivo dá uvařit doma, i to zázvorové je možno si vlastnoručně vyrobit. Ostatně, v dobách největší slávy měla zmiňovanou ginger beer plant po ruce každá americká hospodyňka. Smíchat totiž zázvor, vodu, cukr a bakterie a odložit to na pár dní do tepla vyšlo levněji, než kupovat nápoj v obchodě. Ale s rostoucí oblibou zázvorky bez alkoholu a vývojem doby postupně ginger beer plant z domácností vymizela, stejně jako touha a čas žen vyrábět doma to, co se dá jednoduše sehnat v supermarketu.

Pokud byste si ale přesto chtěli domácí výrobu tradičního zázvorového piva zkusit, určitě můžete. Dnes už se dá směs potřebných kvasinek opět sehnat. Amatéři radí nahradit ginger beer plant čerstvým granulovaným pekařským droždím, nicméně odborníci od toho odrazují s tím, že hotový drink nebude mít takovou sílu. Pokud vám to nevadí, droždí se nebojte.

Kromě složky umožňující fermentaci už potřebujete opravdu jen vodu, čerstvý strouhaný zázvor, cukr a trochu citronové šťávy. Zázvor, cukr, droždí a šťávu z citronu smíchejte v odměrce nebo plastové nádobě, přes trychtýř dostaňte do uzavíratelné láhve, tu zavřete a protřepejte, čímž aktivujete kvasnou složku. Poté znovu otevřete a dolijte láhev vodou tak, aby vám pod víčkem zbyly 2 cm vzduchu. Láhev uložte na teplé místo na 24 až 48 hodin. Nápoj je hotov, když je láhev "tuhá" a nejde promáčknout. V tu chvíli patří alespoň na noc do ledničky, aby se dostatečně vychladila. Nízká teplota navíc zastaví proces kvašení. Domácí zázvorku je nutné zkonzumovat do několika dní.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více