Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Stolování s nejmenšími: Dítě potřebuje kvalitní židličku a nezávadné nádobí
Zdroj: kazuend, Unsplash.com

Společné jídlo a stolování je významnou událostí, která odjakživa spojovala a sdružovala nejrůznější skupiny lidí. A i dnes by mělo společné stolování zůstat zvykem a stát se nepostradatelnou součástí výchovy dětí. Kultura stolování je výrazně ovlivněna naším životním stylem a je určena nejen kvalitou stravy a chováním při stravování, ale také užitým nábytkem, nádobím a textiliemi. Důležitou roli tedy hrají především parametry estetické; v případě dětského stolování však na řadu přicházejí také faktory bezpečnostní a zdravotní.

Výběr jídelní židličky

První pokusy najíst se samostatně svému dítěti zpříjemníte správně zvolenou jídelní židličkou. Jídelní židlička, což je sedátko s opěrkou a malým pultíkem, musí být především dokonale stabilní, pevná a bezpečná. Židlička nesmí obsahovat žádné ostré a vyčnívající části, o které by se dítě lehce zranilo. Naopak nezbytností je zábrana mezi nožičkami, popřípadě kšíry, aby dítě z židličky nesklouzlo. Židlička musí být přiměřeně prostorná: dítě z ní nesmí vypadnout, musí však mít dostatek prostoru k volnému pohybu končetin.

Židlička by také měla být dostatečně polohovatelná: to oceníte především při krmení. Velmi praktické jsou židličky, jejichž všechny části se dají nastavit do výšky a hloubky – díky této variabilitě vydrží dítěti i několik let. Modely, které jsou lehké, snadno skládací a na kolečkách, jsou ideálním řešením do malých prostor.

Důležitým kritériem je samozřejmě hygiena, proto by židlička měla být snadno omyvatelná – vhodné jsou židličky s vyjímatelným pratelným polstrováním a s odnímatelným pultíkem, který je opatřen protiskluzovým povrchem.

Existují také přenosné jídelní židličky na cesty. Jedná se buď o látkové sedačky, které se zavěšují na opěradlo židle a jsou určeny pro lehčí děti (do 15 kg), nebo o sedátka bez vlastní konstrukce, které se připevňují k židli.

Jídelní stůl a židle

V případě, že dítěti pořizujete jídelní stůl a židle, poohlídněte se po tzv. rostoucím nábytku, který se dá speciálně upravovat, a tak bude vyhovovat nárokům dítěte i několik let. Pro větší bezpečnost stůl opět vybavte protiskluzovou podložkou.

Pro zdravé stolování dětí platí stejná pravidla jako pro zdravé stolování dospělých. Sedící musí zaujímat vztyčenou polohu a opírat se celými zády o opěrku a celou plochou chodidla o podlahu, přičemž nohy jsou skrčeny do pravého úhlu. Mezi spodní hranou stolu a sedací plochou židle musí být dostatečný prostor pro stehna. Zasunutí židle nesmí bránit nohy stolu, zásuvky či jiné jeho části.

Zdravotně nezávadné nádobí je základ

Nádobí pro děti by se mělo vybírat obzvláště pečlivě. Přestože podléhá přísným kontrolám, tu a tam se vyskytne na černé listině zdravotně nebezpečných výrobků, proto se preventivně vyhýbejte některým materiálům. Ze zdravotního hlediska je nevhodné nádobí z PVC, nádobí s obsahem bisfenolu A a melaminu. Pozor si dávejte také na nádobí pestrých barev, které mohou obsahovat těžké kovy, například olovo.

Nejvhodnějším materiálem je sklo a porcelán, v případě nádobí určeného dětem kvalitní plast. Plastové nádobí by v ideálním případě mělo být opatřeno certifikátem garantujícím zdravotní nezávadnost výrobku. Doporučuje se především zboží renomovaných evropských výrobců, které je k dostání v lékárnách nebo specializovaných prodejnách. Naopak nekupujte nádobí od neznámých výrobců nebo podezřele levné. Praktické jsou především dělené talíře s přihrádkami a protiskluzovou úpravou.

I na výběru vhodných dětských příborů velmi záleží. Příbory mohou být silikonové a plastové, později nerezové. Skvělé jsou příbory s anatomicky tvarovanou rukojetí, která je opatřena protiskluzovými body. Velmi praktická je také speciální lžička s tepelným senzorem, díky němuž se zabarví, přesáhne-li teplota pokrmu 41°C.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více