Strapačky nebo halušky: Jaký je mezi nimi rozdíl a z čeho se připravují
Halušky patří mezi tradiční jídla, která považujeme za rodinné nebo národní poklady. Přitom se jedná o pokrm velmi jednoduchý a rychlý, na suroviny nenáročný a levný, navíc svým způsobem univerzální - dá se jíst na různé způsoby.
Jak připravit halušky
Halušky jsou slovenskou specialitou, která si našla své místo i u nás. Přílohové halušky připravujeme z polohrubé mouky, vody a soli. Vejce pomohou, aby se halušky nerozvářely. Z těchto surovin vypracujeme těsto, které se nesmí nechat dlouho stát, protože stáním řídne. Halušky protlačujeme přes síto do vroucí vody. Naráz zaváříme vždy jen menší množství, jinak by se voda příliš ochladila a halušky by se rozvářely. Jakmile halušky vyplavou, ihned je vytáhneme, nejlépe děrovanou naběračkou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Halušky nebo strapačky
Halušky připravujeme i z bramborového těsta. Syrové brambory najemno nastrouháme a slijeme z nich přebytečnou tekutinu (usazený bramborový škrob z tekutiny můžeme po chvíli přidat zpět do těsta). Smícháme je s moukou a posolíme. Těsto nesmí dlouho stát, aby nehnědlo. Hned je zaváříme do vroucí vody (buď přes "haluškovač" nebo kousky házíme z prkýnka pomocí nože), a jakmile vyplavou, ihned je vylovíme. Bramborové halušky se podávají s bryndzou (slovenské národní jídlo) nebo s kysaným zelím. Právě haluškám s kysaným zelím obvykle říkáme "strapačky".
Halušky ze syrových brambor
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 5 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 6 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 7 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 8 hodinami
Jablečný donut
Přidáno před 9 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Wurstsalat: Pikantní německá salámová pochoutka může být i z točeňáku nebo českých špekáčků, nejlepší je k pivu
Jak na nejlepší slovenské halušky? Zapomeňte na vejce a brambory raději nestrouhejte!
Jak na dokonalé houskové knedlíky: Podle receptu knedlíkového mistra Petra Kosinera je zvládnou i začátečníci
Komentáře